Cine primește pensii speciale în România. Ministerul Muncii administrează aproape 10.000 de pensii pensii speciale „civile”. Acestea sunt încasate de foști magistrați, grefieri, foști parlamentari, foști aviatori și diplomați și foști angajați ai Curții de Conturi.

Cine primește pensii speciale în România.  Procentual, pensiile speciale „civile” reprezintă 5% din totalul indemnizațiilor acordate în baza unor legi speciale, restul fiind pensii militare. Aici intră militarii, polițiștii, pensionarii din Serviciul Român de Informații, din SIE, SPP, ANP și Serviciul de Telecomunicații Speciale.

Citeste si: Primele pensii speciale care dispar. "Termenul a expirat ieri"

Valoarea medie a pensiei speciale- 9.600 lei

Cine primește pensii speciale în România. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, spune că România are 4,9 milioane de pensionari cu o pensie medie de 1.500 de lei. Pe de altă parte, 9.500 de oameni au pensii speciale a căror valoare medie e 9.600 de lei.

Cine primește pensii speciale în România. Pensiile civile au un cuantum total de 121 de milioane de lei pe lună, iar sursa de finanțare a acestora este mixtă: mare parte de la bugetul de stat și o parte de la bugetul asigurărilor sociale. De cealaltă parte, pensiile militare sunt plătite către aproximativ 200.000 de beneficiari care primesc pe lună 780 milioane de lei. Rezultă o pensie medie de 3.928

de lei pe lună, potrivit Europa Libera.

Pensiile speciale ale parlamentarilor, eliminate. Parlamentul a adoptat pe data de 17 februarie 2021 cu 357 de voturi pentru, niciun vot împotrivă și 30 de abțineri inițiativa legislativă de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Legea nu a fost contestată la CCR de Avocatul Poporului, astfel încât președintele a promulgat-o pe data de 24 februarie și a intrat în vigoare o dată cu publicarea în Monitorul Oficial.  

Citeste si: Bugetul pe 2021, votat pe articole în Parlament. Circ în timpul discursului premierului Cîțu (VIDEO)

Cele mai mari pensii speciale- magistrații și cei de la Curtea de Conturi

Fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru a menționat anul trecut, în contextul în care se discuta introducerea unui impozit pe pensiile mai mari de 2.000 de lei, care sunt categoriile care primesc cele mai mari pensii speciale

„Cei mai afectaţi vor fi cu siguranţă magistraţii- judecătorii şi procurorii. Aici pensiile se duc şi la 19.000 RON. Eu nu judec, e uşor să comentezi fără să ţii cont de incompatibilităţile acestora, dar se ajunge la un consum al pensiilor în acest domeniu până la 19.000 RON. După această categorie vine personalul aeronautic civil, cu aproximativ, în medie, 11.000 RON, cei care au lucrat la Curtea de Conturi, cu 8.000 RON”, a spus ministrul Muncii în vara anului trecut.

Citeste si: Premierul Cîțu cere poliției să dea amenzi pentru nepurtarea măștii pe stradă. "Am văzut o relaxare”

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Violeta Alexandru a precizat că în sistemul public de pensii, pensia care poate fi văzută în sistem ca fiind pe bază de contributivitate este undeva de maxim 8.000 - 8.500 RON.

Singura categorie care trebuia exceptată de la impozitare, potrivit Violetei Alexandru, era cea a militarilor de carieră. 

" Pensia militarilor are un istoric al ei, încă din vremea lui Cuza. Are un mod de calcul aparte şi care în mod evident trebuie să fie exceptată de la orice discuţie pe care o facem în general cu privire la pensiile speciale. Eu rămân la părerea că aceasta este singura categorie. Sigur, Parlamentul este suveran, dar este singura categorie care trebuie exceptată”, a spus Alexandru.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si