Doi ostatici cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, se află printre persoanele eliberate din Fâşia Gaza, a anunţat duminică MAE într-un comunicat de presă.

Citește și: VIDEO. O ostatică Hamas de 21 de ani, trimisă direct în sala de operații după eliberarea din "tunelele morții"

„În continuarea precizărilor de presă ale Ministerului Afacerilor Externe privind activitatea Celulei de criză interinstituţională, MAE informează că duminică, 26 noiembrie 2023, două persoane cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, cu domiciliul în Statul Israel, au fost eliberate”, potrivit MAE.

În prezent, patru persoane cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, se mai află ostatice în Fâşia Gaza, context în care Ministerul Afacerilor Externe reiterează necesitatea eliberării tuturor ostaticilor din Fâşia Gaza.

Cine sunt ostaticii eliberați sâmbătă de Hamas

Sîmbătă seara, în a doua zi a acordului de armistițiu de 4 zile, au fost eliberați 13 ostatici din mâinile Hamas: 8 copii, 4 mame și o tânără de 21 de ani. Detalii aici

Cele 13 persoane au fost predate de Hamas după o întârziere lungă și tulburătoare, după cum transmite Times of Israel. Au fost eliberați, de asemenea, 4 cetățeni thailandezi, însă 195 de ostatici sunt încă ținuți în Fâșia Gaza.

romani eliberati hamas

Cei 13 ostatici eliberați sâmbătă seara de Hamas. Printrei ei și doi cetățeni români

[Sursa foto: Times of Israel]

Majoritatea ostaticilor israelieni eliberați sâmbătă sunt din Kibbutz Be'eri, care a fost una dintre comunitățile cele mai afectate în data de 7 octombrie.

A fost momentul în care mii de teroriști din Gaza au invadat sudul Israelului și au ucis aproximativ 1.200 de oameni, majoritatea civili în casele lor și la un festival de muzică în aer liber și a luat aproximativ 240 de ostatici.

Aproximativ 100 de oameni au fost uciși în Kibbutz Be’eri și aproximativ 50 au fost luați ostatici de acolo în acea zi, inclusiv mai mulți români (cu dublă cetățenie- română și israeliană).

Care este starea de sănătate a ostaticilor eliberați de Hamas

Directorul Centrului Medical Soroka, medicul Shlomi Kodesh, a declarat că un singur ostatic dintre cei eliberați de Hamas sâmbătă seară se află în stare moderată de sănătate.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

O ostatică Hamas de 21 de ani, Maya Regev, a fost trimisă de medicii insraelieni direct în sala de operații după eliberarea din "tunelele morții", transmite presa de la Tel Aviv.

Maya Regev va suferi o serie de intervenții chirurgicale, dar este de așteptat să se recupereze complet, a completat medicul-șef.

O operațiune de schimb de prizonieri continuă duminică.

ostatici eliberati hamas

Maya Regev, eliberată sâmbătă de Hamas

[Sursa foto: Times of Israel]

Maya Regev, eliberată sâmbătă de Hamas

Maya Regev, eliberată sâmbătă de Hamas

[Sursa foto: Times of Israel]

Patru ostatici thailandezi, eliberați de Hamas

Cei patru ostatici thailandezi eliberați sâmbătă din captivitate în Gaza alături de 13 israelieni au fost numiți de presă: Natthaphon Onkaew, Khomkrit Chombua, Anucha Angkaew și Manee Jirachat.

Ministerul Sănătății de la Tel Aviv spune că au fost duși la Shamir Medical Center pentru a primi îngrijiri medicale și psihologice, după cum prevede protocolul medical.

Ministerul de Externe israelian a transmis că este în contact continuu cu ambasadele Thailandei și Filipinelor în ceea ce privește eliberarea cetățenilor lor și că familiile celor eliberați au fost anunțate.

Prim-ministrul thailandez Srettha Thavisin a anunțat că toți cei patru sunt sănătoși.

Mesaj de mulțumire al MAE român pentru SUA, Qatar și Egipt

Ministerul Afacerilor Externe de la București salută eforturile diplomatice ale SUA, Statului Qatar şi Republicii Arabe Egipt pentru eliberarea ostaticilor din Fâşia Gaza.

Citește și: VIDEO. Alți ostatici Hamas sunt eliberați duminică. Ce urmează după acest moment de respiro în războiul din Gaza

Ambasada României la Tel Aviv şi Consulatul General al României la Haifa menţin contactul cu autorităţile israeliene.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

ostatici hamas

Copii, eliberați sâmbătă de Hamas

[Sursa foto: Times of Israel]

ostatici hamas israel

Imagine după eliberarea ostaticilor de sâmbătă seara

[Sursa foto: Times of Israel]

ostatici hamas

Sala de așteptare de după eliberarea ostaticilor din mâna Hamas

[Sursa foto: Times of Israel]

Lista celor 13 ostatici eliberați sâmbătă de Hamas

Presa de la Tel Aviv a publicat lista celor 13 copii și femei eliberați sâmbătă noaptea, după multe emoții.

Printre copii se află și Emily, în vârstă de 9 ani, al cărei caz îndelung mediatizat a făcut înconjurul lumii. Tatăl ei credea inițial că fusese ucisă.

A fost eliberată și o altă fetiță, Hila, de 13 ani, a cărei mamă a rămas printre ostaticii ținuți în Gaza. Autoritățile israeliene acuză Hamas că nu a respectat acordul încheiat.

ostatici israel

Hila, de 13 ani, eliberată fără mama ei

[Sursa foto: Twitter]

–Hila Rotem Shoshani, 12 ani, și prietena ei, Emily Hand, 9 ani, care au fost răpite din Kibbutz Be’eri. Hand este un cetățean irlandez-israelian al cărui tată, Tom, a scris despre situația ei și a cerut eliberarea ei la televizor. Mama ei a murit de cancer la sân când era copil. Mama Hilei, Raya, rămâne în captivitate.
–Shira Weiss, 53 de ani, și fiica ei, Noga, 18 ani, răpite din Be’eri. Ilan Weiss, tatăl lui Noga și soțul Shirei, rămâne dispărut.
–Alma Or, 13 ani, și fratele ei, Noam Or, 17 ani, au fost răpiți și ei din Be’eri, unde mama lor, Yonat, a fost ucisă în timpul raidului. Tatăl lor, Dror, rămâne în captivitate.
– Maya Regev Jirbi, 21 de ani, care a fost rănită într-un raid al Hamas la o petrecere în aer liber în care au fost uciși sute de tineri. Starea medicală a lui Regev a fost clasificată drept „complicată”, iar televiziunea israeliană a raportat că probabil va fi transferată la un spital cu elicopterul. Fratele lui Regev, în vârstă de 19 ani, rămâne în captivitate.
– Sharon Avigdor, 53 de ani, și fiica ei, Noam, 12 ani, care erau în vizită la prieteni la Kibbutz Be’eri pentru a sărbători sărbătoarea Simchat Torah când a avut loc atacul.
–Adi Shoham, 38 de ani, și copiii ei, Neve, 8 ani, și Yael, 3 ani, care vizitau familia în Kibbutz Be’eri. Mama lui Adi, Shoshan Haran, în vârstă de 67 de ani, rezidentă a kibbutzului, a fost de asemenea eliberată. Adi și fiicele ei sunt dublu cetățeni germano-israelieni. Tal Shoham, tatăl și soțul lor, rămâne în captivitate.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si