Pictorul Adrian Ghenie este cel mai bine cotat artist român contemporan, tablourile sale vânzându-se la prețuri fabuloase la marile case de licitații din străinătate. Cel mai scump tablou al lui Ghenie, intitulat Nickleodeon, a fost cumpărat cu 9 milioane de dolari la casa de licitații Christie's din Londra în urmă cu patru ani. 

Alți artiști români contemporani bine cotați sunt Victor Man, gemenii Gert & Uwe Tobias, Sorin Ilfoveanu sau Ștefan Câlția.

Pe lista artiștilor români contemporani extrem de bine cotați, dar care din păcate nu mai sunt în viață, se numără Constantin Piliuță, Sabin Bălașa, Andrei Cădere, Horia Bernea, Paul Neagu, Ion Pacea sau Mihai Olos

Citeste si: Manuscrisele lui Newton și Galileo Galilei, găsite în județul Neamț- VIDEO

Adrian Ghenie, recorduri succesive de preț

Născut în 1977 la Baia Mare, Adrian Ghenie a absolvit în 2001 Universitatea de Arte din Cluj, dar ulterior s-a stabilit în Germania, la Berlin, unde, după o perioadă mai grea, a început să cunoască faima internațională.

Atât la Berlin, cât și la Cluj, artistul a contribuit la dezvoltarea galeriei Plan B, care expune lucrările noii generații de artiști români. Adrian Ghenie a fost laureat cu Premiul Academiei Române pentru pictură, ca urmare a reprezentării României la Bienala din Veneția din 2015.

Adrian Ghenie, pictorul-fenomen din Baia Mare

În octombrie 2020, lucrarea Lidless Eye, datată 2016-2018, a pictorului român Adrian Ghenie a fost vândută la Hong Kong, într-o licitație a casei Sotheby's, pentru prețul final de 54,92 milioane de dolari Hong Kong, echivalentul a 6 milioane de euro.

Tot anul acesta, în februarie, lucrarea The Arrival de Adrian Ghenie a fost vândută la casa de licitații Sotheby’s din Londra pentru prețul de 4,1 milioane de lire sterline (aproape 5 milioane de euro). O altă lucrare a lui Ghenie, On the

road to Tarascon 2, a fost vândută, la începutul lunii iulie, la Christie’s Hong Kong, pentru 3,8 milioane euro

Recordul de preț atins de Adrian Ghenie datează din anul 2016, când tabloul Nickelodeon, care fusese expus și la Muzeul Național de Artă Contemporană din București, într-o expoziție personală a lui Adrian Ghenie, a fost vândut pentru prețul record de 7,1 milioane lire sterline, adică echivalentul a 9 milioane de dolari SUA

Recordul de preț atins de Adrian Ghenie datează din anul 2016, cu tabloul Nickelodeon

Lucrarea Boogeyman de Adrian Ghenie a fost vândută în 2018, la casa de licitații Sotheby’s din Londra, pentru aproape 5 milioane de lire sterline. Tabloul era parte a unei alte serii apreciate de critici și colecționari.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

În luna martie 2019, o lucrare a lui Ghenie, The Collector 4, a fost vândută, la casa de licitații Christie’s din Londra, pentru 2,65 milioane de lire sterline, echivalentul a 3 milioane de euro.

În luna mai 2019, lucrarea Babe in the Woods a fost vândută, la casa de licitații Christie’s din New York, pentru 2,29 milioane de dolari, echivalentul a 2 milioane de euro.

Un Autoportret în 1945  al lui Adrian Ghenie a fost vândut în octombrie 2019 la casa de licitații Christie’s din Londra, pentru 1,45 milioane de lire sterline, echivalentul a peste 1,6 milioane de euro.

Gemenii Gert & Uwe Tobias

Gemenii Gert & Uwe Tobias s-au născut în Brașov în anul 1973, iar în prezent, trăiesc în Köln, Germania. Crează împreună picturi, sculpturi și colaje în care îmbină poveștile din zona în care s-au născut cu arta abstractă, cu elemente de grafică și design contemporan și cu idei demne de filme horror fără să uite însă, să pună în combinație și un strop de amuzament.

Gert şi Uwe Tobias, doi artişti gemeni, născuţi la Braşov, în 1973, şi stabiliţi în Köln, în Germania, au devenit foarte populari în întreaga lume

În octombrie 2013 la Londra, casa de licitații Christie’s vinde lucrarea “Untitled” semnată de Gert & Uwe Tobias, cu suma de 82.726 euro, valoare care îi așează pe gemeni în poziția 8 înntr-un top al casei de licitații Artmark din 2017.

Topul casei de licitații a fost stabilit în funcție de prețurile la care s-au tranzacționat operele pictorilor și sculptorilor de origine română. Acest clasament are în vedere tranzacțiile realizate în marile case de licitații ale lumii din New York, Londra și Paris.

Dintre toți artiștii plastici ai acestui top 10, doar trei sunt încă în viață, restul făcând parte în general din avangarda românească interbelică.

Victor Man

Victor Man (născut în 1974) și-a început studiile la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca (UAD), dar după doi ani, a plecat în Israel unde sub tutela lui Israel Hershberg, a continuat să studieze artele la Jerusalem Studio School.

Se întoarce în România în 2004 pentru a termina UAD Cluj. În prezent, Victor Man trăiește atât în Berlin, cât și în Cluj. El este reprezentat de Gladstone Gallery din Londra și Galeria Plan B din Berlin și Cluj.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

În septembrie 2012, casa de licitații Sotheby’s din New York vinde tripticul “Under The Protection And The Feeling Of Yesterday… And So Becomes What Is Called An Evangelist” cu suma de 32.448 euro. Lucrarea este realizată de Victor Man în anul 2005, iar prețul obținut pe aceasta îl plasează pe Victor Man pe locul 10 în topul Artmark al artiștilor de origine română cei mai bine vânduți în licitații internaționale.

Ștefan Câlția

Ștefan Câlția (născut la Brașov în 1942) a urmat cursurile Liceului de Arte Plastice și Muzică din Timișoara între anii 1955-63, avându-l ca profesor pe graficianul Julius Podlipny. Între anii 1964-1970, a fost student al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, absolvind ca șef de promoție, la clasa Profesor Corneliu Baba. 

A făcut parte, alături de Zamfir Dumitrescu, Sorin Ilfoveanu, Cornel Antonescu, Wanda Mihuleac, Victor Teodorov, Mihai Buculei, Napoleon Tiron, Bata Marianov, Florin Codre, Ovidiu Buba și Tereza Panelli din generația de aur a Institutului de Arta Plastica „Nicolae Grigorescu” din București.

stefan caltia
Stefan Câlția, parte din din generația de aur a Institutului de Arta Plastica „Nicolae Grigorescu” din București

La licitaţia de artă modernă şi contemporană derulată de Artmark în 2017, o operă a artistului a fost adjudecată cu 6,5 mii de euro. În aceeaşi vânzare, lucrarea "Bărbat cu peşte" a lui Ştefan Câlţia s-a vândut cu 4,5 mii de euro, iar o compoziţie cu flori de câmp în vas de pământ, a fost adjudecată cu 1,5 mii de euro.

Alte prețuri plătite pentru Câlția la Armark în același an: 16.000 euro pentru lucrarea "Întâlnire" sau 5.250 euro pentru lucrarea "Pasăre albă".

Sorin Ilfoveanu  

Pictorul Sorin Ilfoveanu este unul dintre cei mai buni și apreciaţ artişti contemporani. La Licitaţia de primăvară 2020 organizată de Artmark, o pictură atribuită lui Sorin Ilfoveanu, "Mire şi mireasă" a fost vândută cu 3.750 de euro.

Născut în 1946, la Câmpulung Muscel. Sorin Ilfoveanu este un pictor și desenator român contemporan, recunoscut în țară și peste hotare. Casele de licitaţii au vândut într-un singur an nu mai puțin de 12 tablouri ale artistului cu o cifră totală a vânzărilor de 30.000 de euro.

La momentul respectiv, pictorul stabilise un record prin vânzarea cu 7.500 de euro a lucrării „Baladă pentru Sara”. Alte prețuri obținute de artist: 5.000 de euro prin adjudecarea la casa de licitaţii Goldart a tabloului „Păunul negru” şi un 4.250 de euro obţinut la Artmark pentru un „Peisaj din Rădeşti”.  


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si