Close sidebar
Close sidebar

Cine sunt cei patru procurori care si-au depus candidatura la sefia DNA!

Candidatii inscrisi in cursa sunt: Marius Iacob, Elena Grecu, Cristian Lazar si Florentina Mirica.

M.C.B.,


DISTRIBUIE
acest articol

Ministerul Justitiei confirma, printr-un anunt postat pe site, ca s-au inscris patru candidati pentru functia de procuror-sef al DNA. Acestia sunt: Marius Iacob, Elena Grecu, Cristian Lazar şi Florentina Mirica.

Ultimul nume inscris in cursa pentru sefia DNA este al Elenei Grecu, fost procuror-sef la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Constanta, in prezent sef de serviciu in DNA.

Cristian Lazar este procuror sef adjunct al Sectiei de urmarire penala si criminalistica a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Lazar a fost propus pentru aceasta functie in octombrie 2015 de ministrul Justitiei de atunci, Robert Cazanciuc si este magistratul care a respins contestatia la rezolutia de neincepere a urmaririi penale in cazul de plagiat al lui Victor Ponta.

"Este evident ca infractiunea de plagiat nu exista, iar rigoarea juridica ne determina sa analizam legalitatea si temeinicia solutiei prin raportarea de insusire a calitatii de autor a unei opere, astfel cum aceasta este reglementata de art.

141 din legea nr.8 din 1996", se mentiona in rezolutia procurorului Cristian Lazar.

Citeste si: Liam Payne, fost membru al trupei One Direction, a murit la doar 31 de ani. A fost găsit fără viață în curtea unui hotel din Buenos Aires- kanald.ro

Citeste si: România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră- wowbiz.ro

Citeste si: Povestea francezului cu o podgorie secretă în centrul Parisului. Cultivă 2.000 de vițe de vie printre blocuri: „Este excepțional”- antena3.ro

Acesta a motivat ca nu se poate retine acuzatia de plagiat pentru ca premierul a preluat doar texte de lege.

Rezolutia Parchetului ICCJ prin care a fost dispusa neinceperea urmaririi penale in cazul lui Victor Ponta, pentru infractiunea prevazuta de articolul 141 din Legea 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, modificata, a fost emisa in mai 2013. Aceasta a fost insa contestata la procurorul ierarhic superior, care a decis respingerea.

Florentina Mirica, sefa Serviciului combatere a coruptiei in justitie din DNA si-a depus si ea candidatura. 

Marius Iacob este unul dintre candidati, care a fost subiectul unor actiuni disciplinare declansate de Inspectia Judiciara, alaturi de Laura Codruta Kovesi.

Sectia pentru procurori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a amanat pentru 5 septembrie audierea procurorului-sef adjunct al DNA. El este acuzat de Inspectia Judiciara ca a incalcat mai multe dispozitii, delegand un procuror sef serviciu, respectiv Carmen Simona Ricu, sa reprezinte DNA in procesul civil avand ca obiect suspendarea ordinului prin care procurorul

Mihaiela Moraru Iorga a fost suspendata din DNA.

Citeste si: Statul român oferă suma de 700 de lei pentru femei! Care sunt criteriile necesare?- kfetele.ro

Citeste si: Bianca Drăgușanu, reacție după ce a fost acuzată că a circulat pe contrasens. Imaginile au devenit virale- radioimpuls.ro

Citeste si: Povestea francezului cu o podgorie secretă în centrul Parisului. Cultivă 2.000 de vițe de vie printre blocuri: „Este excepțional”- antena3.ro

Inspectia Judiciara a anuntat in 4 mai ca a inceput actiunea disciplinara fata de procurorul Marius Constantin Iacob, adjunct al sefei DNA Laura Codruta Kovesi, pentru nerespectarea dispozitiilor procurorului ierarhic superior, date in scris si in conformitate cu legea, precum si pentru nerespectarea in mod nejustificat a dispozitiilor sau deciziilor cu caracter administrativ, dispuse in conformitate cu legea de catre conducatorul parchetului ori a altor obligatii cu caracter administrativ, prevazute de lege sau regulamente.

Potrivit IJ, procurorul Marius Iacob a desemnat-o pe Carmen Simona Ricu sa reprezinte DNA la judecarea cauzei avand ca obiect suspendarea executarii ordinului procurorului sef al DNA privind suspendarea procurorului Mihaiela Moraru Iorga, incalcand astfel Ordinul procurorului general privind participarea procurorului in cauzele civile, care limiteaza participarea procurorilor DNA in anumite tipuri de cauze civile si, pe de alta parte, impun participarea in toate celelalte cauze civile, inclusiv cele care privesc activitatea parchetelor militare, a procurorilor din cadrul parchetelor de pe langa instante si de la Biroul de reprezentare al Serviciului judiciar civil din cadrul Sectiei judiciare a Parchetului instantei supreme.

Marius Iacob este procuror sef adjunct al DNA din 10 iunie 2013, anterior fiind seful Sectiei de urmarire penala si criminalistica din Parchetul inaltei Curti de Casatie si Justitie si prim-adjunct al procurorului general al Romaniei (27 iunie 2011 – 1 octombrie 2012).

Sursa: digi24.ro 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI