Totodată, pentru a-i liniști, Putin i-a convocat pe oligarhii ruși la o ședință, privind sancțiunile financiare impuse de Occident.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin a atras asupra sa sancțiuni în premieră din partea Vestului, după invazia armatei ruse în Ucraina. Operațiunea specială a lui Vladimir Putin pe teritoriul ucrainean a ridicat îngrijorare în rândul celor mai bogați oameni ai Rusiei, oligarhii din preajma liderului de la Kremlin arătându-și poziția în contextul actual.

În ședința organizată zilele trecute de Putin, mulți dintre origarhii ruși au asistat tăcuți la discursul șefului de la Kremlin.

Cine sunt oligarhii ruși chemați de Vladimir Putin la Kremlin?

În sala mare Ekaterininsky, unde membrii Consiliului de Securitate trebuiau să aprobe la televizor decizia de război a şefului, oligarhii au apărut foarte liniștiți.

La ședința convocată de liderul de la Kremlin au fos prezenți directorii întreprinderilor publice plasate acolo de Putin, de la Gazprom la Rosneft, cei doi giganţi ai gazelor şi petrolului, dar și supravieţuitorii erei Elţin, cei care şi-au creat imperiile în timpul a ceea ce a fost numit „ cel mai mare jaf   al secolului XX ”, privatizarea sistemului industrial sovietic: Potanin, Aven, Kerimov, Mordashov, Alekperov.

Citeste si: Un prezentator rus a făcut anunțul în urmă cu scurt timp: „Avem 500 de focoase nucleare, care ar asigura distrugerea SUA şi a tuturor ţărilor NATO”

Încă de la începutul ascensiunii sale la putere în 2000, președintele Rusiei i-a convocat pe oligarhi, pentru a explica cum vor merge lucrurile. Însă, joi nu au fost prezenți unii dintre cei mai loiali oligarhi de la Kremlin, mai exact cei care şi-au făcut banii doar datorită lui Vladimir Vladimirovici.

Cine sunt oligarhii din jurul lui Vladimir Putin și de ce sunt importanți pentru liderul de la Kremlin

Cine sunt oligarhii din jurul lui Vladimir Putin și de ce sunt importanți pentru liderul de la Kremlin

[Sursa foto: Facebook]

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Pe de altă parte, Fraţii Rotenberg, prieteni de multă vreme, pasionaţi de judo, stăpâni ai băncilor şi ai construcţiilor, sunt loviţi acum de sancţiuni impuse de occident. La ședință a mai fost prezent și Yurij Kovalchuk, tovarăş al lui Putin şi patronul băncii Rossiya.

Gennadiy Timchenko, colegul de tinereţe al lui Putin la Primăria Sankt Petersburg, este cel mai mare intermediar de produse petroliere din Rusia. Însă, de la întrunire au lipsit fostul lord al aluminiului, Deripaska, şi patronul clubului de fotbal Chelsea, Abramovici. 

Citeste si: Rusia este acuzată că a folosit arme termobarice în Ucraina: Dezastrul pe care Rusia încearcă să îl provoace Ucrainei este mare

Deși, în timp ce Vladimir Putin preciza că statul va susține antreprenorii, astfel încât bogații Rusiei să stea liniștiți ca urmare a sancțiunilor financiare impuse de Occident, măsurile dure luate de Vest nu pot fi trecute cu ușurință cu vederea de către cei care se ocupă de cele mai importante afaceri din Rusia.

Totuși, rușii spun că nu se tem de sancțiuni, bazându-se pe exporturile de gaze şi petrol, precum şi pe Fondul Naţional de Rezervă, în valoare de 640 de miliarde de dolari.

Preşedintele rus, Vladimir Putin a oferit explicații liderilor ruși, în încercarea de a-i liniști.

„A fost o decizie obligatorie, pur şi simplu nu ne-au dat altă cale de ieşire… O spun din nou, o măsură obligatorie… Era imposibil să răspundem în alt mod… Toate încercările noastre au dus la zero, zero!”, a declarat Putin, în sala de ședințe.

De ce menține liderul de la Kremlin o relație apropiată cu oligarhii ruși?

Oligarhii prezenţi la ședințele din ultimele zile ale liderului rus păreau îngrijorați de conflictul din Ucraina. Conform revistei Forbes, acești miliardari au motive întemeiate să își pună semne de întrebare, 38 de miliarde de dolari fiind pierdute de marile companii de mărfuri, într-o singură zi, din pricina prețurilor crescute ale petrolului și gazelor. Vladimir Putin nu se aștepta, însă, la o asemenea de reacție din partea apropiaților săi.

Totodată, oligarhii ruși Oleg Deripaska și Mihail Fridman, doi dintre cei mai bogați și influenți oameni de afaceri de la Moscova, au solicitat încetarea conflictului armat. Aceștia au fost primii care au luat cuvântul, declarându-se împotriva războiului cu Ucraina, fiind o decizie inedită în ultimele decenii.

Preşedintele Rusiei a trebuit să dea explicaţii oligahilor pentru a-i linişti:  „A fost o decizie obligatorie, pur şi simplu nu ne-au dat altă cale de ieşire… O spun din nou, o măsură obligatorie… Era imposibil să răspundem în alt mod… Toate încercările noastre au dus la zero, zero!”, a declarat Putin, într-o sală tăcută, dar pusă pe gânduri, spun analiştii.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

La ulima ședință convocată de președintele Rusiei, toată lumea a ascultat în tăcere şi singurul care a vorbit a fost Aleksandr Shokhin. Acesta a vorbit despre regulile privind criptomonedele, doar pentru că rolul său de preşedinte al Confindustria o impunea. 

Citeste si: Serviciile de informații britanice anunță că trupele rusești au avansat slab către Kiev în ultimele 24 de ore

Miliardari ruși reacționează după ce SUA, UE, Canada și Marea Britanie au stabilit sancțiuni aspre pentru Rusia, analiștii economici estimând pierderi uriașe asupra economiei Rusiei, chiar dacă oligarhii menționați nu s-ar afla pe lista celor vizați de Occident. Mihail Fridman, fondatorul celei mai mari bănci private din Rusia, Alfa Bank, a transmis o scrisoare către angajați, prin care solicită „încetarea băii de sânge din Ucraina” și arată că ”războiul nu e niciodată un răspuns”.

Pe de altă parte, o postare pe Twitter din partea Casei Albe anunța sâmbătă noapte, că în următoarea săptămână va fi demarat un task force care să identifice și să înghețe activele oligarhilor ruși și ale companiilor acestora.

Astfel, împreună cu partenerii din Occident, SUA vor sancționa Rusia, cei mai bogați oameni ai statului urmând să rămână fără yahturi, vile și alte proprietăți. Totoadtă, o inițiativă comună a SUA, UE, Canada și Marea Britanie, va fi pusă în practică, conform unui comunicat emis de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si