In articol:
- Cine primește pensie cu vechime de doar 15 ani de muncă?
- Pensiile cresc din nou de la 1 ianuarie 2025
- Pensii mai mari pentru trei milioane de pensionari
Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice, a explicat cine sunt românii care pot beneficia de pensie chiar dacă nu au 15 ani de contributivitate, așa cum prevede legea.
Cine primește pensie cu vechime de doar 15 ani de muncă?
Autoritățile din ministerul Muncii promit că nivelul de trai va fi unul mai bun începând cu recalcularea de la 1 septembrie 2024, în condițiile în care veniturile a peste trei milioane de pensionari vor crește.
Pensiile cresc din nou de la 1 ianuarie 2025
Întrebat cu cât va crește, de la 1 septembrie, pensia unui român care are un stagiu de contributivitate de doar 18 ani, Daniel Baciu a explicat că, la recalculare, acesta nu va primi niciun ban în plus.
Pensiile bazate pe un număr mic de ani de contributivitate vor crește doar la 1 ianuarie 2025, în raport cu rata inflației.
”Pentru un stagiu contributiv de 18 ani, nu se beneficiază de niciun punct de stabilitate, dar se beneficiază de indexările anuale care au loc cu valoarea punctului de pensie. Noi am anticipat, la 1 ianuarie 2025, numai rata inflației a fost de 10,2%, astfel încât ar trebui să crească valoarea punctului de pensie cu cel puțin 10,2% începând cu 1 ianuarie”, a spus el.
Citește și: Riscul neștiut pe care îl au românii când aduc adeverințe pentru a le crește pensia
Pensii mai mari pentru trei milioane de pensionari
În urma recalculării de la 1 septembrie majoritatea pensionarilor vor avea venituri mai mari, a declarat șeful CNPP.
Conform acestuia, principala corectură pe care o face legea se referă la inechitățile care s-au strâns de zeci de ani.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
"Prin noua formulă de calcul asta încercăm să facem. Să înlăturăm aceste inechități. Practic, la același număr de puncte, toată lumea să aibă aceeași pensie în plată. Asta facem prin noua formulă. Înlăturăm aceste inechități, luăm în calcul mai multe venituri decât ceea ce se ia în calcul în acest moment, avem acele puncte de stabilitate astfel încât oamenii să rămână în câmpul muncii. Bineînțeles, cei care doresc și cei cărora sănătatea le permite acest lucru. Nu este o chestiune operativă prevăzută de lege. Dar am acordat aceste bonusuri, ca să zic așa, celor care doresc să rămână în continuare și să aibă niște pensii mai mari. Acestea sunt lucruri benefice iar această lege asta face", a precizat Daniel Baciu.
Citește și: Ce categorie de pensionari este afectată de recalculare? Marius Budăi a clarificat situația