Ludovic Orban a anunţat, luni seară, la Palatul Victoria, că îşi depune mandatul din funcţia de prim-ministru, explicând că decizia are un obiectiv precis- demararea negocierilor pentru un nou guvern în urma rezultatelor înregistrate la alegerile parlamentare." Pe 6 decembrie, românii au decis componența viitorului Parlament. Obiectivul meu e de a construi o majoritate parlamentară care să nu cuprindă PSD", a declarat Orban de la Palatul Victoria.

Premierul demisionar Ludovic Orban a mai spus că președintele Klaus Iohannis va nominaliza premierul interimar dintre membrii actuali ai Guvernului. La scurt timp după declarațiile de la Palatul Victoria, șeful statului a emis decretul de numire ca premier interimar a ministrului Apărării, Nicolae Ciucă. 

Citeste si: VIDEO- Noaptea alegerilor parlamentare a fost coșmarul politicienilor

Discuție dură Klaus Iohannis- Ludovic Orban

Discuția dintre Klaus Iohannis și Ludovic Orban, care a avut loc astăzi, la Palatul Cotroceni, ar fi fost una neplăcută pentru actualul premier și președinte al PNL, au declarat surse politice pentru Digi24.ro. A fost prima întâlnire dintre Klaus Iohannis și Ludovic Orban după rezultatul alegerilor parlamentare de pe 6 decembrie.

Citeste si: Victor Ponta se retrage din viața politică

Problema formării unei coaliții de guvernare este una delicată pentru Partidul Național Liberal, după ce a scăzut de la 29%, cât era cotat iniţial la 25%, iar asta ar însemna că ar putea fi nevoie să coopteze toate partidele parlamentare, în afară de PSD. Ludovic Orban a declarat imediat după închiderea urnelor că este încrezător în capacitatea liberalilor de a negocia o majoritate parlamentară cu alte formațiuni politice.

Potrivit unor surse citate de Gandul, preşedintele Klaus Iohannis ar putea să-l propună în funcție tot pe Ludovic Orban, în ciuda faptului că PNL a obținut un scor sub așteptări.  

Nume-surpriză pe lista scurtă a lui Iohannis

După retragerea lui Ludovic Orban din cursa pentru funcția de prim-ministru al viitorului guvern, au apărut nume surpriză pe lista posibililor nominalizați pentru formarea Cabinetului. Eduard Hellvig, fost secretar general al PNL, actual director al SRI, este unul dintre cei care ar putea fi desemnați de către președintele Klaus Iohannis.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”- wowbiz.ro

Liberalii discută și despre varianta nominalizării lui Virgil Popescu, ministrul Economiei, pentru șefia Executivului, conform unor surse Digi 24.

Citeste si: VIDEO- AUR a reușit să intre în Parlament cu un scor destul de mare

Marcel Ciolacu: Mergem la Cotroceni cu o propunere de premier- Alexandru Rafila

Social-democrații sunt din ce în ce mai optimiști că premierul va fi dat de partidul lor.

Atât Marcel Ciolacu, liderul PSD, cât și vicepreședintele Sorin Grindeanu au susținut că partidul care a câștigat alegerile ar trebui să dea și viitorul prim-ministru.

Marcel Ciolacu a catalogat demisia lui Ludovic Orban ca fiind un gest iresponsabil, "nu unul de bărbăție". Șeful PSD a precizat că va merge la Cotroceni cu o propunere de premier în persoana medicului Alexandru Rafila, care a obținut și o poziție de deputat după alegerile de ieri.

Alexandru Rafila a declarat luni că are nevoie de timp de gândire la o asemenea propunere cum a fost ideea lui Marcel Ciolacu de a-l nominaliza ca premier în discuțiile cu Klaus Iohannis la Cotroceni. „ Nu pot să o diger peste noapte, pentru că implică multă reponsabilitate și răspunsul meu trebuie foarte bine cântărit. Nu sunt într-o campanie de acumulare de funcții, ci e vorba de responsabilitate inclusiv personală .”, a spus Alexandru Rafila la Digi 24.

Întrebat dacă PSD ar colabora cu partidul AUR pentru a forma o majoritate parlamentară, liderul PSD, Marcel Ciolacu spune că încă nu a avut o discuţie cu George Simion, co-preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor. „Cred că gândim la fel: să ne apărăm voturile, să vedem ce reprezentare vom avea exact în viitorul Parlament şi pe urmă sunt convins că vom avea şi discuţii politice”.

Pe cine vrea USR-PLUS ca viitor premier

Dacian Cioloș face o schimbare de discurs după ezultatul surprinzător al partidelor în Alegerile de duminică. Întrebat dacă Ludovic Orban este omul care poate uni forțele de dreapta în Guvern,  Dacian Cioloș a răspuns:" Eu cred că românii au dat un răspuns. Uitați-vă la rezultatele pe care le-a obținut PNL, la ce s-a așteptat și ce a obținut. Cred că de aici trebuie să plecăm. E nevoie de un premier care să dea speranță și care să fie capabil să pună forțele reformatoare împreună ”, a spus liderul USR-PLUS.

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si:   Ce solicită UDMR ca să susțină guvernul lui Iohannis- surse

Alianța USR PLUS își dorește „un nou început” la guvernare, spune Dacian Cioloș.  Cioloș sugerează că nu l-ar mai dori premier pe Ludovic Orban  și motivează acest lucru prin rezultatul sub așteptări obținut de PNL la alegerile parlamentare din 6 decembrie. Mai mult, Cioloș a declarat luni seara, după demisia lui Orban, că USR Plus va merge la Cotroceni cu o propunere clară de premier, care nu va fi doar de formă. 

Klaus Iohannis: Nu există un câștigător clar al acestor alegeri

" Alegerile s-au terminat și pot să trag primele concluzii. Vă mulțumesc celor care ați ieșit la vot. Vă garantez că fiecare vot va fi luat în considerare și fiecare vot contează. Participarea la vot a fost redusă. Trebuie elucidate motivele pentru care românii nu au mers la vot", a declarat Klaus Iohannis.

Șeful statului a mai spus că  va chema partidele la consultări la Cotroceni, precizând că PSD poate fi lăsat pentru prima dată în afara deciziei politice "după o perioadă foarte lungă". Potrivit lui Klaus Iohannis, partidele de Centru-Dreapta au reușit să obțină peste 50% din voturi la alegerile de ieri.

" În acest fel, PSD poate, în fine, după un ciclu întreg de alegeri, să rămână în afara deciziei politice. Se cristalizează rapid o coaliție de centru dreapta. Peste doar câteva zile voi convoca consultări cu partidele din noul Parlament pentru a găsi cea mai bună soluție pentru România. Noul guvern care va fi format va gestiona măsurile în pandemie, va prezenta urgent măsuri de reformă mult așteptate, va gestiona campania de vaccinare și în cel mai scurt timp va prezenta un proiect de buget pentru 2021", a mai spus șeful statului.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si