Cuerda se afla internat într-un spital din Madrid, unde a suferit un infarct, au transmis fiicele lui într-un comunicat.

Unul dintre cei mai importanţi cineaşti spanioli, Cuerda- al cărui „Amanece, que no es poco” (1989) este considerat film-cult în istoria filmului spaniol- a realizat ultima peliculă, „Tiempo después”, în 2018.

Premiat cu patru Goya- dintre care două ca producător- Cuerda este considerat maestru al umorului absurd.

Născut în Albacete, în 1947, Cuerda este faimos pentru trologia suprarealistă alcătuită din „Total”, „Amanece, que no es poco” şi „Así en el cielo como en la tierra”, despre care el a spus că este „o denaturare a realităţii care continuă să fie realitate”.

Citeste si: Familia Alexandrei Măceşanu, o nouă plângere penală în cazul Caracal: ”Este revoltator si ilegal!”

Celebre sunt şi adaptările sale „El bosque animado” „La lengua de las mariposas” (1999) şi „Los girasoles ciegos” (2008).

L-a descoperit pe Alejandro Amenábar şi i-a produs primele filme, „Tesis” (1996) şi „Abre los ojos” (1997), dar şi „The Others” (2001).

Primul lui lungmetraj a fost „Pares y nones” (1982), după un scenariu propriu, în care rolul principal a fost jucat de Antonio Resines, unul dintre actorii săi preferaţi, pe care l-a distribuit şi în „Mala racha” (1985), recompensat în 1986 cu premiul întâi la festivalul Banff (Canada).

„El bosque animado” (1987) a fost filmul care i-a adus celebritatea şi în afara Spaniei. Bazat pe romanul lui Wenceslao Fernández Flórez, lungmetrajul a primit cinci premii Goya în 1988, între care pentru cel mai bun film, cel mai bun actor principal (Alfredo Landa) şi cel mai bun scenariu.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO| Femeie moartă după 16 ore de așteptare și chin, într-un spital plin de medici. Mărturia emoționantă a fiului pacientei

În 1989, a lansat al treilea lungmetraj, „Amanece, que no es poco”, plin de un umor pe cât de absurd, pe atât de inteligent, cu o distribuţie formată din José Sazatornil, Manuel Alexandre, Rafael Alonso şi Antonio Resines.

Alte titluri importante din cariera lui sunt „La viuda del capitán Estrada” (1991), cu Anna Galiena, Sergi Mateu şi Nacho Martínez, „La marrana”, cu Resines şi Alfredo Landa, care a primit un trofeu Goya în 1993, şi „Tocando fondo” (1993).

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Fratele Cristinei Ţopescu a făcut senzaţie pe străzile din Milano! Vezi ce ţinută a purtat Sebastian!

A regizat şi producţii de televiziune şi a publicat, între altele, scenariul „Amanece, que no es poco” şi volumul „Si amaestras una cabra llevas mucho adelantado”.

În luna octombrie a anului trecut a fost lansată ultima lui carte, „Memorias fritas”, autobiografie.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si