Interdicţii de circulaţie pe timpul nopţii a fost impuse la Washington, Los Angeles şi Houston, cu scopul de a împiedica faptul ca manifestaţii- în urma morţii lui George Floyd, un afroamerican care a murit după ce a fost arestat de Poliţia din Minneapolis (Minnesota)- să conducă la noi violenţe şi jafuri.
Iar în timp ce administraţia preşedintelui Donald Trump îi cataloga drept ”terorişti” pe instigatorii la revolte, duminică au avut loc noi confruntări între poliţişti şi manifestanţi.
Mii de oameni au luat parte- în întreaga ţară- la aceste adunări împotriva violenţelor poliţiei şi rasismului.
La Washington, o mulţime s-a adunat în faţa Casei Albe scandând sloganuri, aprinzând focuri şi agitând pancarte.
Potrivit cotidanului The New York Times (NYT), Donald Trump a fost escortat vineri într-un buncăr subteran de către Secret Service- serviciul de protecţie a preşedintelui şi personalităţilor- în timpul unei manifestaţii similare în faţa sediului preşedinţiei.
Citeste si: Regina Elizabeth II, în vârstă de 94 de ani, fotografiată călare în curtea palatului Windsor
Declarând că le înţelege furia, numeroşi oficiali locali i-au îndemnat pe manifestanţi la reţinere înaintea celei de a şasea nopţi de proteste, în timp ce Donald Trump- care se confruntă cu cele mai grave tulburări civile din mandatul său- i-a denunţat pe ”anarhişti”.
Furia care a ”explodat” la Minneapolis după moartea la 25 mai a lui Floyd, la vârsta de 46 de ani, pe mâna unor poliţişti albi, s-a extins rapid în ţară.
Mii de militari din cadrul Gărzii Naţionale au fost desfăşuraţi în 14 state şi la Washington.
La Saint-Paul, un oraş vecin cu Minneapolisul, mii de persoane au manifestat împotriva rasismului şi pentru ca poliţiştii implicaţi în moartea lui George Floyd să dea socoteală.
Citeste si: Hong Kong: China promite un ''contraatac'' după anunţurile lui Trump
Pentru moment, doar unul dintre ei - Derek Chauvin- a fost arestat şi inculpat de omucidere prin imprudenţă. El este cel care apare într-o înregistrare video virală pe Internet ţinându-şi mult timp genunchiul pe gâtul bărbatului de culoare, care se plânge că nu poate respira.
Derek Chauvin urmează să compară luni într-un tribunal pentru prima oară.
”Avem copii de culoare, fraţi de culoare, prieteni de culoare, nu vrem ca ei să moară. Am obosit ca toate astea să se repete. Această generaţie nu se va lăsa. Ne-am săturat de opresiune”, a declarat pentru AFP Muna Abdi, o femeie de culoare în vârstă de 31 de ani care manifesta la Saint-Paul.
JAFURI
Manifestaţii se desfăşurau la Miami şi la New York. Mulţimile scandează "Black Lives Matter" şi "I can't breathe"- ”Nu pot respira”, ultimele cuvinte ale lui George Floyd.
Joe Biden, fostul vicepreşedinte al preşedintelui de culoare Barack Obama şi caniddat în alegerile prezidenţiale din noiembrie a anunţat că s-a dus la o manifestaţie, sâmbătă, în statul Delaware.
Desfăşurarea forţelor de ordine nu a împiedicat incidente, iar jefuitori au atacat duminică magazine într-un centru comercial de lux la Santa Monica (California).
La Philadelphia, pe Coasta de Est, peste 50 de persoane au fost arestate- de sâmbătă- cu privire la jafuri, potrivit poliţiei.
Violenţele au cuprins sâmbătă seraa numeroase oraşe- inclusv New York, Philadelphia, Dallas, Las Vegas, Seattle, Des Moines, Memphis, Los Angeles, Atlanta, Miami, Portland, Chicago şi Washington.
Drumuri au fost blocate, maşini şi magazine au fost incendiate, iar forţele de ordine- desfăşurate în număr mare- au replicat cu gaze lacrimogene, iar în unele cazuri cu gloanţe de cauciuc.
”Vă rog, întoarceţi-vă acasă, rămâneţi acasă(...). Trebuie să revenim la urgenţa care este construirea justiţiei, nu la arderea unui oraş”, a pledat duminică la CNN primarl din Los Angeles Eric Garcetti.
TRUMP VREA SĂ DECLARE ”ANTIFA” DREPT ORGANIZAŢIE TERORISTĂ
Donald Trump a promis să ”oprească violenţa colectivă” şi a denunţat acţiunile ”stângiştilor radicali”, şi anume mişcarea radicală ”antifa” (antifascişti), pe care a anunţat că vrea să o desemneze drept organizaţie teroristă.
El a repostat pe Twitter, duminică, mesajul unui animator de radio conservator care scrie că ”asta nu se va opri decât atuncii când oamenii buni se vor arăta pregătiţi să facă uz de oforţă zdrobitoare împotriva celor răi”.
Primarul din Atlanta Keisha Lance Bottoms a comparat anteriorsituaţia cu confruntările de la Charlottesville, unde ciocniri între activişti adepţi ai supremaţiei albilor şi antifascişti s-au soldat cu un mort şi zeci de răniţi, în august 2017.
Trump aprecia atunci că există ”oameni foarte buni” în ambele tabere.
”Preşedintele trump agravează lucrurile”, a denunţat primarul la CBS. ”Retorica sa nu face decât săinflameze lucrurile, iar el ar trebui să tacă”.
Legenda NBA Michael Jordan a ieşit, la rândul său, din rezerva pecare şi-a impus-o.
”Mă aflu alături de cei care denunţă rasismul tenace şi violenţele împotriva persoanelor de culoare în ţara noastră”, a tunat el. ”Ne-am săturat”.
Emoţia a depăşit cu mult frontierele Statelor Unite.
La Londra, sute de persoane au manifestat duminică.
Fotbalişti din Europa şi-au exprimat solidaritatea, precum atacantul Marcus Thuram, fiul campionuluimondial francez din 1998 Lilian Thuram, care a îngenunchiat.
Acest gest împotriva violenţelor poliţiei a fost popularizat de către jucătorul din NFL (Liga de Fotbal American) Colin Kaepernick.