Primul român cu coronavirus, ”tratat” cu ciorbă la Matei Balș
Chiar dacă românii sunt speriați de coronavirus, doctorul Adrian Streinu Cercel a făcut o glumă, joi seara, în ceea ce îl privește pe primul român diagnosticat cu coronavirus.
Ciorbă coronavirus. Profesorul Adrian Streinu-Cercel a anunţat ieri că primul român infestat cu noul virus gripal este doar purtător, nu are simtome şi, deocamdată, poate fi considerat sănătos. Tânărul de 25 de ani, nu este tratat cu medicamente, ci cu fructe, legume şi ciorbă, a glumit medicul.
Tânărul din Gorj depistat pozitiv la noul virus gripal se află internat la Institutul Naţional de Boli Infecţioase Prof.
Ciorbă coronavirus. Pacientul este total izolat de restul persoanelor din spital şi se află în monitorizare, clinic şi biologic, scrie adevarul.ro.
„Persoana este ok, este bine, avem de a face cu un purtător de coronavirus. Când vom avea două teste negative consecutive, va fi lăsat la domiciliu. În momentul de faţă e sănătos, dar e purtător de acest virus” a spus profesorul doctor Adrian Streinu Cercel. El a glumit spunând că în spital e tratat cu fructe şi ciorbă.
Între timp, încă două cazuri de infectare cu coronavirus au fost confirmate în România, a anunţat vineri secretarul de stat în MS Nelu Tătaru. Este vorba despre un bărbat din Maramureş şi despre o femeie din Timiş.
Ciorbă coronavirus. Nelu Tătaru a precizat că este vorba despre un bărbat din Maramureş, în vârstă de 45 de ani, ”în afara definiţiei de caz, în afara zonelor din Italia”, care s-a întors în ţară pe 25 februarie fiind bolnav în Italia.
Acesta a mers la medic, i s-a prescris un tratament simptomatic şi a plecat acasă, apoi a ajuns în România, a fost internat la Secţia de boli infecţioase din Maramureş şi s-a făcut testarea.
Ciorbă coronavirus. ”Este transferat la Boli Infecţioase Cluj, astăzi ne vine confirmarea”, a spus Nelu Tătaru.
Al doilea caz este al unei femei de 38 de ani din Timişoara care a fost la Bergamo şi care a prezentat primele simptome pe data de 25 februarie, pe 27 februarie a mers la medic, a fost izolată la domiciliu iar vineri a fost declarată pozitiv.
”În ceea ce priveşte cele două cazuri, cazul de la Timişoara este în stare bună, cazul de la Cluj, după ce ieri a suferit o insuficienţă respratorie, astăzi e într-o stare mai bună”, a spus Nelu Tătaru.
Ciorbă coronavirus. Acesta a precizat că bărbatul a venit cu maşina personală din Italia, s-a prezentat direct la spital când a intrat în ţară, iar în cazul femeii din Timişoara se face anchetă epidemiologică pentru a stabili contacţii.
Secretarul de stat Raed Arafat a precizat că ambii pacienţi nu vor fi trataţi din centrele regionale unde se află în prezent, scrie news.ro.
Primul caz de coronavirus din România a fost cel al unui tânăr de 25 de ani, din judeţul Gorj.
Numărul de cazuri de coronavirus în lume se ridica vineri la 83.853, dintre care 2.873 de decese, în 56 de ţări şi teritorii, potrivit unui bilanţ stabilit de AFP plecând de la surse oficiale la ora 13.00 GMT.
Ciorbă coronavirus. 1.293 de noi contaminări au fost înregistrate de la ultima numărătoare realizată joi, la ora 17.00 GMT.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
China (fără teritoriile din Hong Kong şi Macao), unde epidemia a fost declarată la sfârşitul lui decembrie, număra 78.824 de cazuri, dintre care 2.788 de decese. 327 de noi contaminări şi 41 de noi decese au fost anunţate de joi, ora 17.00 GMT până vineri, ora 13.00 GMT.
Ciorbă coronavirus. În alte părţi ale lumii, 5.029 de cazuri au fost înregistrate vineri, la ora 13.00 GMT, dintre care 85 decese şi 966 de noi cazuri.
Ţările cele mai afectate după China sunt Coreea de Sud (2.337 de cazuri dintre care 571 noi, 13 decese), Italia (650 de cazuri dintre care 122 noi, 17 decese), Iran (388 de cazuri dintre care 143 noi, 34 decese) şi Japonia (210 de cazuri dintre care 23 ni, 8 decese). Japonia a înregistrat de altfel mai mult de 700 de cazuri pe nava Diamond Princess.
Ciorbă coronavirus. Acest bilanţ a fost realizat plecând de la datele colectate de birourile AFP, de la autorităţile naţionale competente şi din informaţiile difuzate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
La prima vedere, simptomele coronavirusului sunt cam aceleaşi ca la o gripă "obişnuită".Siptomele tipice pentru coronavirussunt: febră, tuse (uscată), dispnee (dificultăţi respiratorii), dureri musculare, oboseală şi, ceva mai rar, expectoraţie, dureri de cap, hemoptizie (tuse cu sânge) şi diaree.
Ciorbă coronavirus. Dacă aveţi îndoieli şi vă temeţi să nu vă fi infectat cu coronavirus, consultaţi, în orice caz, un medic. Acesta va trimite probabil o probă de spută la analiză în laborator şi va verifica dacă suferiţi de o infecţie virală respiratorie. Aşa se paote clarifica situaţia.
În schimb, aceste simptome nu sunt caracteristice pentru infecţiile cu coronavirus: guturaiul şi durerile în gât. Cu alte cuvinte, cine are guturai, strănută şi-l doare gâtul e, foarte probabil, doar răcit sau are o gripă "obişnuită".
Conform Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), pacienții infectați cu noul coronavirus au prezentat următoarele simptome:
- febră ridicată
- nas care curge
- tuse
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
- dispnee (greutate în respirație)
- dureri de cap
- dureri de gât
- o stare generală de rău
- simptomele pot apărea între 2 și 14 zile de la expunere
- la bebeluși, vârstnici și persoanele cu un sistem imunitar scăzut, coronavirușii pot duce la afecțiuni respiratorii, precum pneumonia sau bronșita
- în cazuri mai grave, poate duce la disfuncții și chiar cedări ale organelor