Ciorbă cu borș este, probabil, cel mai sănătos fel de mâncare. Află din acest articol ce beneficii are ciorba cu borș și o rețetă extrem de gustoasă de ciorbă de văcuță cu borș!

Ciorba este o mâncare populară și în același timp tradițională atât în casele românilor cât și în meniul restaurantelor.

Din bătrâni se spune că ciorba şi supa în egală măsură alungă răcelile dacă sunt fierbinţi, răcoresc dacă se consumă reci, hidratează şi încarcă organismul cu sănătate.

Ciorbă cu borș. Beneficiile borşului

Puterea terapeutică a borşului vine şi de la drojdia de bere care ajută fermentaţia, ingredient care conţine vitaminele din complexul B, vitaminele D şi H (biotina), enzime, minerale în forme uşor asimilabile (calciu, magneziu, fosfor), plus oligoelemente vitale pentru sănătate, seleniu, dar, mai ales, crom. Borşul sau zeama rezultată din macerarea târâtelor de grâu conţine şi un complex de vitamine B şi C, minerale, aminoacizi esenţiali şi carbohidraţi.

Citeste si: Testul cu sfeclă roșie care îți arată dacă ai vrei problemă de sănătate

ciorba cu bors
ciorba cu bors

Ciorbă cu borș. Acest aliment, folosit de obicei pentru ciorbe, are beneficii multiple pentru sănătate. Fiind un produs natural, borşul este foarte bogat în enzime.

Nutriţioniştii recomandă cura cu borş pentru revigorarea întregului organism. Dacă vreţi să fiţi în formă, beţi câte o cană cu borş cu 15 minute înaintea fiecărei mese principale, timp de 20 de zile.

După o pauză de şapte zile, cura se poate repeta.

Dacă aveţi probleme cu ficatul sau cu bila, beţi pe stomacul gol, cu 15 minute înainte de masă, câte o cană de borş. Pentru a fi mai eficientă terapia, în cana cu borş se adaugă o jumătate de linguriţă de pulbere de pelin.

Ciorbă cu borș. Calităţi curative şi acţiune farmaceutică

Ciorbă cu borș.

Puţin cunoscut în ţările occidentale, la români (ruşii sunt şi ei maeştri ai terapiei cu borş) există o sumedenie de tradiţii legate de virtuţile purificatoare şi energizante ale acestei licori, considerată în multe zone ale ţării drept miraculoasă.

Citeste si: Ce este, de fapt, UNTIȘORUL! Multă lume consumă această plantă verde fără să știe că este TOXICĂ

ciorba cu bors
ciorba cu bors

În regiunea Bucovina, de pildă, înainte de intrarea în post şi înainte de mesele de sărbători, toate vasele şi tacâmurile erau clătite în borş şi apoi erau binecuvântate cu semnul crucii, ca să fie „spălate toate relele”. În credinţa populară, borul îi scapă pe copii de deochi şi le redă pofta de mâncare.

Ciorbă cu borș. Afecţiuni pentru care se recomandă

Faima cea mai mare care şi-a câştigat-o borşul este prin aceea că are capacitatea, încă neexplicată de ştiinţă, că trezeşte omul din beţie. Mai mult, el înlătură mai toate simptomele intoxicaţiei cu alcool (ale mahmurelii), fiind un remediu fără egal în această direcţie.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Pălăria Melaniei, pantaloni scurţi şi lenjerie: obiectele vestimentare cele mai comentate la învestitura lui Trump. „Aproape a zburat”- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Este perfect în cazul bolilor respiratorii cronice: bronşită, astm, sinuzită, adjuvant în tuberculoză, alcoolism, indigestie, vomă, oboseală cronică.

Citeste si: Ciorba. Efectul devastator pe care nimeni nu îl știe

De ce este bine să mâncăm ciorbă cu borș?

Dincolo de păreri și de poveștile bunicilor, organismul uman are nevoie de lichide pentru hidratarea şi uşurarea digestiei, iar ciorbele și supele sunt lichidele care reunesc toate vitaminele şi mineralele din legume.

ciorba cu bors
ciorba cu bors

Ciorbă cu borș. La preparare, atât supa cât și ciorba necesită ingrediente de bază, uşor de obţinut. Se gătesc numaidecât şi uite cum, prin mici eforturi sau chiar fără eforturi, lupți fără să știi împotriva diabetului zaharat, a astmului sau chiar a bolilor cardiovasculare, mai ales atunci când sunt consumate calde. În plus, o ciorbă cu mult borș are un efect excelent pentru sistemul imunitar.

Ciorbă cu borș. Privește supele şi ciorbele ca pe medicamente cu gust

Supele și ciorbele în general suplinesc consumul de ceai, spre exemplu, și de alte lichide necesare hidratării pe durata întregii zile. O farfurie de supă contribuie la cei doi litri de lichide recomandați să-i bem zilnic.

În loc să bei cu forța jumătate de litru de apă seara, mai bine o înlocuiești cu un bol de supă, care te hidratează și, în plus, nu te va lăsa să adormi cu foamea în stomac.

ciorba cu bors
ciorba cu bors

Citeste si: Adevărul despre carnea de porc. Cât de toxică este, de fapt, carnea de porc?

Ciorbă cu borș. Cea de spanac previne anemia la copii, ciorba de varză slăbeşte, în timp ce supa de ceapă este recomandată celor cu tulburări de coagulare a sângelui.

Lintea este ideală pentru copii în perioada de creștere, iar supa de pui cu legume reprezintă o masă completă și hrănitoare. În plus, aceasta din urmă are efecte antiinflamatorii, unul din importantele simptome ale răcelii, subțiind secrețiile de mucus, ameliorând congestia nasului, a plămânilor și a gâtului.

Beneficiile pe care le aduc sănătății fac din aceste preparate lichide un real medicament, unul mai special, cu gust! Şi adevărat savuroasă devine atunci când se adaugă și puţine condimente, numai cât este necesar, pentru a potenţa aromele naturale ale legumelor.

Ciorbă cu borș. În orice moment al zilei!

Mâncărurile grele ne fac inactivi pentru o vreme pentru că solicită întreg organismul pentru digestie şi ne slăbesc tonusul. Preparatele grase sunt mult prea concentrate pentru a fi privite ca alimente consumabile oricând. Numai cele bogate în lichide se potrivesc oricui, în orice moment al zilei.

Citeste si: Carne de vită: rețeta pentru cea mai fragedă friptură

Ciorbă cu borș. Sunt slab calorice, ușor de digerat și cea mai facilă modalitate de a obţine nutrienţii necesari. Prin temperatura la care se consumă se obţin efecte diferite, de încălzire sau răcorire, conform https://www.libertateapentrufemei.ro

Citeste si: Ce a pățit mama Geta? Getuța i-a trimis un pachet cu bunătăți mamei sale! "Dumnezeu să-ți dea sănătate și să te ferească de rău!"- kfetele.ro

Citeste si: Schimb de replici între Vlăduţa Lupău şi Nicu Paleru: "Șoc și groază!Lăsați să curgă prostia". De la ce a pornit disputa- VIDEO- radioimpuls.ro

Citeste si: Donald Trump a tăiat tortul cu o sabie și a dansat pe „YMCA” la balul inaugural de pe Capitol Hill- antena3.ro

ciorba cu bors
ciorba cu bors

Cât despre carnea din supe, are și ea avantajele sale: oasele şi măduva care fierb mult timp în apă eliberează minerale preţioase într-o formă uşor de asimilat de organismul nostru. Astfel, nu trebuie să excluzi carnea din rețeta ta, chiar dacă eşti la regim. În plus, orice supă de legume are efect antioxidant şi previne constipaţia.

Rețetă: Ciorbă de văcuță acrită cu borș

Asa prepari cel mai usor o ciorba de vacuta traditional romaneasca, acrita cu bors si servita cu smantana delicioasa.

Ciorbă cu borș. Ingrediente

  • 500 g carne de vita
  • 2 cartofi medii
  • 3 morcovi
  • 1 ceapa mare
  • 1 telina medie
  • 1 pastarnac
  • 2 ardei
  • o mana de fasole verde
  • 3 linguri pasta de tomate
  • 3 linguri leustean
  • 3 linguri ulei
  • 300 ml bors
  • sare (dupa gust)

Citeste si: Ce se întâmplă în organismul tău când renunți la carne. Așa ceva nu se poate!

Ciorbă cu borș. Mod de preparare (8 portii)

Taie carnea cubulete si pune-o la fiert in apa, cu putina sare. Spumeaza carnea periodic pana ce supa ramane limpede.

In rastimp, toaca legumele (le poti da pe razatoare sau le poti taia cubulete).

Caleste ceapa tocata marunt in 3 linguri de ulei, adauga morcovul, telina si pastarnacul. Dupa 1-2 minute, pune toate legumele (cu tot cu ulei) in supa de vita, impreuna cu cartofii taiati cuburi, conform retetepractice.ro.

Citeste si: Ciorbă acră. Porția de nutrienți care te pune pe picioare

Ciorbă cu borș.  Dupa 25 de minute adauga ardeiul in ciorba, iar dupa 5 minute completeaza cu pasta de tomate si borsul.

Cand ciorba a dat bine in clocot, potriveste de sare si adauga leusteanul. Serveste ciorba de vacuta cu smantana.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si