Ciorba de burtă este foarte populară și nu doar la noi în țară. Este delicioasă servita cu paine turceasca calda ,zeama de lamaie,sivri si ulei aromat cu condimente prajite. Foarte buna si putin diferita fata de varianta noastra fiind pregatita cu lapte si iaurt.
Author: Catalina Popa joi 09 septembrie 2021 , 14:02
1.6 kg burta curatata si spalata tinuta in apa rece cu o lingurita de bicarbonat pentru 2-3 ore 1 kg piept de vita 3 buc morcovi 2 buc pastarnac 1 buc ceapa 500 g smantana grasa cel putin 20% grasime 7 buc galbenusuri 1 buc gogosar murat 1 buc capatana de usturoi 30 ml ulei 1 buc ardei iute 2 buc foi de dafin 1 lingurita usturoi granulat cateva boabe de piper 30 ml zeama de lamaie otet
Avem o oala in care punem pieptul de vita si aproximativ 3.5 l de apa. Punem oala la foc si lasam sa fiarba pentru aproximativ o ora.
Pieptul de vita se poate inlocui cu oase de vita cu maduva,ciocanele sau picioare de vaca. Indepartam spuma formata cu o spumiera sau cu o lingura. Facem asta ori de cate ori este nevoie.Adaugam burta si o lasam la fiert la foc mic pana cand vom putea baga furculita in ea. Scoatem burta fiarta si punem la fiert legumele( 2 din cei 3 morcovi intrucat pastram unul pentru final, pastarnacul si ceapa).
Adaugam boabele de piper si foile de dafin rupte. Adaugam si ardeiul iute si o lingura de sare. Lasam sa fiarba pentru aproximativ 20 de minute iar daca este necesar completati cu apa fierbinte. Indepartam spuma formata. Intre timp taiem burta in fasii. Scoatem pieptul de vita si legumele dupa care adaugam burta taiata. Carnea macra a pieptului de vita o folosesc la salata de boeuf,o minunatie.
Adaugam 2 catei de usturoi si jumatate din cantitatea de zeama de lamaie. Lasam sa fiarba pentru inca 10-15 minute. Pisam usturoiul sau il dam pe razatoarea mica. Tot acum taiem si gogosarul murat. Dam morcovul pastrat pe razatoarea mica. Punem galbenusurile intr-un bol mai incapator. Adaugam putina sare si amestecam. Adaugam si usturoiul granulat si piperul alb. Amestecam totul. Adaugam smantana si usturoiul pisat. Stingem focul si adaugam cate un polonic de ciorba treptat.
Amestecam si facem asta treptat pana cand aducem amestecul la temperatura ciorbei. Adaugam amestecul diluat si urmeaza sa calim morcovul. Pentru asta,punem o tigaie la incins in care punem uleiul si morcovul ras. Calim morcovul pana cand uleiul va capata o culoare aurie. Punem morcovul calit intr-o sita si presam cu o lingura pentru a stoarce tot uleiul. Adaugam gogosarul murat taiat fasii sau cubulete. Punem si zeama de lamaie ramasa dupa care ciorba de burta se poate servi.
Ciorbă de burtă. Proveniență
Chiar daca ciorba de burta este unul dintre perparatele specifice bucatariei romanesti, aceasta nu a fost inventata pe meleaguile noastre. Pentru ca erau digerate cu usurinta, ciorbele erau prescrise pentru recuperarea bolnavilor sau ranitilor, fiind considerate recuperatoare.
Astfel, pe timp de razboi, ciorba era una dintre mesele preferate de trupele Imperiului Otoman. De exemplu, sefii regimentelor de spahii erau cunoscuti sub titulatura de ciorbagii- pentru ca langa cortul lor se afla dintotdeauna cel al popotei, unde se faceau cele mai bune ciorbe de burta sau de berbecuti.
Numele vine din turcă. A fost preluat de români și asa a ajuns "ciorbă". Ciorba de burta a fost adoptata de mai toate popoarele calcate de otomani: bulgarii, sarbii, croatii sau albanezii au si ei variantele lor de ciorba de burta.
Unul dintre secretele celei mai bune ciorbe de burta este adaugarea catorva oase oase de vita, pline de maduva. Astfel, ciorba de burta prinde mai mult gust si aroma, dar si gelatina care face ca zeama o sa fie densa, compacta.