Ciorbă de burtă. Ingrediente

1.6 kg burta curatata si spalata tinuta in apa rece cu o lingurita de bicarbonat pentru 2-3 ore
1 kg piept de vita
3 buc morcovi
2 buc pastarnac
1 buc ceapa
500 g smantana grasa cel putin 20% grasime
7 buc galbenusuri
1 buc gogosar murat
1 buc capatana de usturoi
30 ml ulei
1 buc ardei iute
2 buc foi de dafin
1 lingurita usturoi granulat
cateva boabe de piper
30 ml zeama de lamaie
otet

dupa gust sare si piper alb

Citeste si: Ghebe la borcan pentru iarnă. 3 rețete de ciuperci murate pe care să le încerci

Ciorbă de burtă: Cea mai simplă reţetă
Ciorbă de burtă: Cea mai simplă reţetă

Ciorbă de burtă. Mod de preparare

Avem o oala in care punem pieptul de vita si aproximativ 3.5 l de apa. Punem oala la foc si lasam sa fiarba pentru aproximativ o ora. Pieptul de vita se poate inlocui cu oase de vita cu maduva,ciocanele sau picioare de vaca.
Indepartam spuma formata cu o spumiera sau cu o lingura. Facem asta ori de cate ori este nevoie.Adaugam burta si o lasam la fiert la foc mic pana cand vom putea baga furculita in ea.
Scoatem burta fiarta si punem la fiert legumele( 2 din cei 3 morcovi intrucat pastram unul pentru final, pastarnacul si ceapa).


Adaugam boabele de piper si foile de dafin rupte. Adaugam si ardeiul iute si o lingura de sare.
Lasam sa fiarba pentru aproximativ 20 de minute iar daca este necesar completati cu apa fierbinte.
Indepartam spuma formata. Intre timp taiem burta in fasii.
Scoatem pieptul de vita si legumele dupa care adaugam burta taiata. Carnea macra a pieptului de vita o folosesc la salata de boeuf,o minunatie.

Adaugam 2 catei de usturoi si jumatate din cantitatea de zeama de lamaie. Lasam sa fiarba pentru inca 10-15 minute.
Pisam usturoiul sau il dam pe razatoarea mica. Tot acum taiem si gogosarul murat. Dam morcovul pastrat pe razatoarea mica.
Punem galbenusurile intr-un bol mai incapator. Adaugam putina sare si amestecam. Adaugam si usturoiul granulat si piperul alb. Amestecam totul.
Adaugam smantana si usturoiul pisat. Stingem focul si adaugam cate un polonic de ciorba treptat. Amestecam si facem asta treptat pana cand aducem amestecul la temperatura ciorbei.
Adaugam amestecul diluat si urmeaza sa calim morcovul. Pentru asta,punem o tigaie la incins in care punem uleiul si morcovul ras.
Calim morcovul pana cand uleiul va capata o culoare aurie.
Punem morcovul calit intr-o sita si presam cu o lingura pentru a stoarce tot uleiul.
Adaugam gogosarul murat taiat fasii sau cubulete. Punem si zeama de lamaie ramasa dupa care ciorba de burta se poate servi.

Ciorbă de burtă. Proveniență

Chiar daca ciorba de burta este unul dintre perparatele specifice bucatariei romanesti, aceasta nu a fost inventata pe meleaguile noastre. Pentru ca erau digerate cu usurinta, ciorbele erau prescrise pentru recuperarea bolnavilor sau ranitilor, fiind considerate recuperatoare.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citeste si: Alimentul minune care te scapă de Alzheimer. Fiecare român îl are în casă

Astfel, pe timp de razboi, ciorba era una dintre mesele preferate de trupele Imperiului Otoman. De exemplu, sefii regimentelor de spahii erau cunoscuti sub titulatura de ciorbagii- pentru ca langa cortul lor se afla dintotdeauna cel al popotei, unde se faceau cele mai bune ciorbe de burta sau de berbecuti. Numele vine din turcă. A fost preluat de români și asa a ajuns "ciorbă".
Ciorba de burta a fost adoptata de mai toate popoarele calcate de otomani: bulgarii, sarbii, croatii sau albanezii au si ei variantele lor de ciorba de burta.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Unul dintre secretele celei mai bune ciorbe de burta este adaugarea catorva oase oase de vita, pline de maduva. Astfel, ciorba de burta prinde mai mult gust si aroma, dar si gelatina care face ca zeama o sa fie densa, compacta.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si