Ciorba de burtă este un deliciu; smântână, gălbenuş, leuştean, zarzavat de supă, oţet. Vă prezentăm azi rețeta celebrului Radu Anton Roman! Iată de ce ingrediente ai nevoie:

• 1 kg burtă de vacă sau viţel

• 1 căpăţână mare usturoi

• 2 gălbenuşuri

• leuştean, sare, piper

• 2 kg ciocănele şi picioare de vacă

• 100 ml oţet

• 200 ml smântână

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Rezultate parțiale. Se numără ultimele voturi. Luptă strânsă între Elena Lasconi și Marcel Ciolacu pentru turul doi- antena3.ro

Citeste si: REZULTATE EXIT-POLL-URI la alegerile prezidențiale 2024- primul tur. Marcel Ciolacu și Elena Lasconi, în turul doi- wowbiz.ro

• 500 g zarzavat supă – 2 cepe, 2 morcovi, 2 păstârnaci

Ciorba de burtă se prepară în mai multe etape

Seara:

• Se pun 5 1 de apă la fiert cu ciocănelele şi picioarele sparte, se spumuieşte

Se spală burta, se taie în bucăţi potrivite, se aruncă grăsimea, se curăţă de pieliţa „zbârcită“, se freacă cu mălai şi cu oţet

• Se lasă până dimineaţa în apă rece cu o linguriţă de bicarbonat, să-I scoată acidul din musculatură

Ciorbă de burtă rețeta tradițională românească de Crăciun 2020 și Revelon 2021
Ciorbă de burtă rețeta tradițională românească de Crăciun 2020 și Revelon 2021[Sursa foto: gustarte.ro]

• După trei ore de fiert se scot oasele şi ciocănelele din oală şi se dezosează, tăind zgârciurile (şi ce mai e) tăieţei de 1 cm lăţime

Dimineaţa:

• Se pune burta la fiert în apa în care au fiert oasele completată la 5 litri

• Se rad morcovii, păstârnacul, se toacă ceapa din cuţit

Cât se fierbe ciorba de burtă

• După trei ore se trage oala de pe foc se scoate burta şi se taie tăieţei de aprox. 1 cm lăţime – 3 cm lungime (sau cum vreţi)

• Se pune iar totul la fiert – burta, zgârciurile de la ciocănele, oţetul şi zarzavatul – încă vreo oră

• Ciorba trebuie să fie cât gros atâta zeamă, deci să scadă vreo 3 litri din cei 5 iniţiali; ce scade sub, se adaugă

• Se pisează usturoiul, se freacă cu 1 lingură sare (cu vârf), gălbenuşuri, smântână şi puţină zeamă răcită din ciorbă

Ciorbă de burtă rețeta tradițională românească de Crăciun 2020 și Revelon 2021
Ciorbă de burtă rețeta tradițională românească de Crăciun 2020 și Revelon 2021[Sursa foto: gustarte.ro]

Cum se drege ciorba de burtă

• Se drege ciorba cu usturoi şi restul, se piperează după gust, se presară leuştean

• Se oferă fierbinte, cu ardei iute, dar să fie la-ndemână şi o „olivieră“ (aşa-i spune?) cu mujdei, oţet, smântână, că fiecare le are pe-ale lui Cunosc oameni care mănâncă zilnic măcar o ciorbă de burtă iar Bucureştii, Brăila, Galaţii, Constanţa, Craiova, Turnu Severin au, fiecare, cârciumile sale vestite şi căutate numai pentru ciorba asta.

Sursa: gustarte.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si