Ciorbă de burtă rețeta tradițională românească de Crăciun 2020 și Revelon 2021. Pas cu pas
Ciorbă de burtă rețeta tradițională românească de Crăciun 2020 și Revelon 2021. Nu lipsește de pe mesele de sărbători. Iată cum se prepată în mod corect!
Ciorba de burtă este un deliciu; smântână, gălbenuş, leuştean, zarzavat de supă, oţet. Vă prezentăm azi rețeta celebrului Radu Anton Roman! Iată de ce ingrediente ai nevoie:
• 1 kg burtă de vacă sau viţel
• 1 căpăţână mare usturoi
• 2 gălbenuşuri
• leuştean, sare, piper
• 2 kg ciocănele şi picioare de vacă
• 200 ml smântână
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
• 500 g zarzavat supă – 2 cepe, 2 morcovi, 2 păstârnaci
Seara:
• Se pun 5 1 de apă la fiert cu ciocănelele şi picioarele sparte, se spumuieşte
• Se spală burta, se taie în bucăţi potrivite, se aruncă grăsimea, se curăţă de pieliţa „zbârcită“, se freacă cu mălai şi cu oţet
• Se lasă până dimineaţa în apă rece cu o linguriţă de bicarbonat, să-I scoată acidul din musculatură
• După trei ore de fiert se scot oasele şi ciocănelele din oală şi se dezosează, tăind zgârciurile (şi ce mai e) tăieţei de 1 cm lăţime
Dimineaţa:
• Se pune burta la fiert în apa în care au fiert oasele completată la 5 litri
• Se rad morcovii, păstârnacul, se toacă ceapa din cuţit
• După trei ore se trage oala de pe foc se scoate burta şi se taie tăieţei de aprox. 1 cm lăţime – 3 cm lungime (sau cum vreţi)
• Se pune iar totul la fiert – burta, zgârciurile de la ciocănele, oţetul şi zarzavatul – încă vreo oră
• Ciorba trebuie să fie cât gros atâta zeamă, deci să scadă vreo 3 litri din cei 5 iniţiali; ce scade sub, se adaugă
• Se pisează usturoiul, se freacă cu 1 lingură sare (cu vârf), gălbenuşuri, smântână şi puţină zeamă răcită din ciorbă
• Se drege ciorba cu usturoi şi restul, se piperează după gust, se presară leuştean
• Se oferă fierbinte, cu ardei iute, dar să fie la-ndemână şi o „olivieră“ (aşa-i spune?) cu mujdei, oţet, smântână, că fiecare le are pe-ale lui Cunosc oameni care mănâncă zilnic măcar o ciorbă de burtă iar Bucureştii, Brăila, Galaţii, Constanţa, Craiova, Turnu Severin au, fiecare, cârciumile sale vestite şi căutate numai pentru ciorba asta.
Sursa: gustarte.ro