Ciorbă de urzici: Rețeta minune care ține medicul la distanță
Ciorbă de urzici. Beneficii urzici. Ciorbă de urzici rețetă. Urzicile și, bineînțeles, ciorba de urzici au foarte multe beneficii pentru sănătate noastră.
Ciorbă de urzici. Beneficii urzici. Ciorbă de urzici rețetă. Vă prezentăm beneficiile pe care le au urzicile pentru sănătatea noastră, precum și o rețetă de ciorbă de urzici care ține medicul la distanță.
Bogate în aminoacizi, vitamine şi microelemente, urzicile sunt un aliment binevenit primăvara, când apar, fragede, la suprafaţa solului. Pe lângă faptul că sunt o sursă proaspătă de vitamine, urzicile au şi alte beneficii pentru sănătate
Iată cum să prepari o delicioasă ciorbă de urzici, o minune a primăverii, plină de vitalitate şi sănătate.
• 0,5 kg urzici
• 1 ceapă
• 1 căpăţână mică de usturoi
• 1 lingură orez
• 200 ml iaurt (fără, dacă e post)
• 1 litru borş
• leuştean, piper, sare
• 1 linguriţă de hrean ras
• 1 ou
• Se spală bine urzicile, se îndepărtează tulpinele mai groase, se opăresc, se toacă.
• Se taie ceapa mărunt
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
• Se pune totul la fiert în 2 l apă clocotitã
• Se toacă usturoiul
• Dupã 30 minute se adaugă orezul
• Se bate iaurtul cu ou, zeama din ciorbă şi usturoi pisat
• După ce orezul a fiert un sfert de oră, se pune borşul cu hrean
• Se toacă leuşteanul
• Dacă a fiert şi borşul 5 minute, se drege ciorba cu iaurtul bătut, câteva clocote, se ia de pe foc
• Se presară leuştean
Urzica este, simultan, atât un aliment, cât și un medicament, iar primăvara poate fi gasită pretutindeni.
Pe lângă faptul că există o sumedenie de mâncăruri pe care le poți găti cu urzici, această plantă-minune îți va veni în ajutor și în cazul în care îți dorești să slăbești câteva kilograme.
Un motiv pentru care urzica este atât de benefică sănătății tale este acela că aceasta este ticsită cu nutrienţi valoroşi. Urzicile absorb din pământ substanțele nutritive și le depozitează, acestea fiind vitale pentru o viață sănătoasă.
Aminoacizi, minerale (crom, bor, fier, zinc, siliciu s.a.),
chiar și vitamine (caroten, lecitină, vitaminele B, C, K), pe toate le gasești în urzică și îți pot alina durerile provocate de artrită, dar si problemele sistemului digestiv, nervos ori urinar, conform eva.ro.Sucul de urzică este remediul perfect pentru reglarea tensiunii arteriale, dar și pentru a-ți proteja vasele de sânge împotriva aterosclerozei. Prepară sucul de urzică din frunze proaspăt culese și apă, mixându-le în blender.
Datorită efectelor antiinflamatorii articulare ale urzicii, este indicat sa bei timp de o lună o cană de ceai de urzici de 3 ori pe zi, înainte de masă.
Pentru a pregăti acest ceai, opărește o linguriţă de urzică uscată în 250 ml de apă.
Ceaiul de rădăcină de urzică ajută la reglarea glicemiei. Rădăcina mărunțită a urzicii se pune în apă înainte să te culci şi se lasă până dimineață. A doua zi, lasă infuzia să fiarbă timp de 5 minute și seveşte ceaiul după alte 10 minute.
Dacă suferi de astm sau de diverse alergii, profită de proprietățile imunoreglatoare ale sucului de urzică, bând zilnic două pahare înainte de masă timp de o lună de zile.
Urzica îmbunătățeşte capacitatea rinichilor de a excreta acid uric, tonifiindu-i și ajutându-i să reziste împotriva infecțiilor.
Această plantă are proprietăți diuretice, eliberând astfel toxinele prin urinare. Chiar și persoanele care suferă de pietre la rinichi au de câștigat dacă aleg să consume urzici.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Potrivit centrului de medicină naturistă de la Universitatea Bastyr, din Washington, urzica este un aliment nutritiv excelent, întrucât conţine mult acid folic, vitamina A, K, calciu, magneziu şi kaliu. O ceaşcă de urzici gătite furnizează organismului 32-42% din cantitatea zilnică necesară de calciu pentru un adult. Calciul protejează dinţii şi oasele, reduce simptomele sindromului premenstrual, previne durerile de cap, stările depresive şi meteorismul.
Urzicile sunt, de asemenea, o sursă bună de vitamina A şi K. O singură ceaşcă de urzici gătite conţine de trei ori mai multă vitamina A decât cantitatea de care are nevoie zilnic un adult.
Vitamina A, împreună cu calciul şi vitamina D, întăreşte ţesutul dentar şi osos. Organismul are capacitatea de a depozita vitamina A, datorită caracterului ei liposolubil. Prin urmare, vitamina A pe care o ingeri din urzici nu va fi irosită.
De asemenea, urzicile sunt o sursă excelentă de vitamina K, necesară în procesul de coagulare a sângelui şi reducerea osteoporozei.
O ceaşcă de urzici (240ml) gătite conţine 369-495% din aportul zilnic recomandat de vitamina K. Ca şi vitamina A, organismul poate depozita vitamina K, pentru a fi utilizată ulterior.
Un studiu efectuat în 2004 a determinat că mai mulţi compuşi fenolici din urzici au efect antioxidant puternic, acţiune antimicrobiană şi antiulceroasă.
Substanţele antioxidante din urzici manifestă, inclusiv, acţiune antiaterosclerotică, antiinflamatoare, regenerantă.
Proprietățile lor antihistaminice ajută la suprimarea reacțiilor alergice din organism, a strănutului și mâncărimii. În plus, urzica manifestă efect decongestionant la nivelul căilor respiratorii.
Urzicile sunt antioxidante, diuretice, purificatoare. Expertul în nutriţie, Gillian McKeith, susține că ceaiul de urzici trebuie să se regăsească într-o dietă de slăbire.
În articolul ,,Urzicile, dincolo de înțepătură”, naturopatul Terri Willard afirmă că urzicile contribuie la purificarea sistemului limfatic şi curăţarea rinichilor de resturi metabolice, motiv pentru care acestea sunt binevenite în tratarea diabetului și a obezităţii. Eliminarea toxinelor acumulate în țesutul muscular și cel limfatic permite corpului să funcționeze eficient.
Gillian McKeith susţine că ,,ceaiul de urzică este un stimulator al metabolismului şi un supresor natural al foamei’’.
Chiar dacă urzicile nu pot substitui eficiența exercițiilor fizice practicate la sală, pentru a da jos kilogramele în plus, este bine să incluzi urzicile în meniu, ca parte a unei diete sănătoase.
• Frunzele de urzică trebuie opărite sau fierte înainte de a fi consumate, pentru a neutraliza acizii înţepători de pe suprafaţa frunzelor;
• Cea mai potrivită pentru consum este salata din urzici, cu ados de ulei de floarea soarelui sau măsline, pentru că, astfel, se păstrează o bună parte din vitamine şi se asimilează eficient vitamina A şi K din urzică;
• Pentru a prepara un ceai de urzică foloseşte o lingură de frunze proaspete ori uscate la 250 ml de apă fierbinte şi lasă timp de 10 minute la infuzat;
• Dacă administrezi medicamente cu efect diuretic, consultă medicul înainte să incluzi urzicile în dietă, deoarece urzicile, au și ele, acţiune diuretică și pot conduce la deshidratare;
• Persoanele care iau în mod regulat medicamente cu efect anticoagulant, dar şi gravidele, ar fi bine să evite consumul unor cantități mari de urzici, deoarece acestea pot creşte riscul de formare a trombilor în vasele de sânge şi stimulare a contracţiilor uterului.