Ciorba rădăuţeană: Reţeta originală. Cum se prepară, de fapt?
Cu siguranță ai mâncat măcar o dată în viață ciorbă rădăuțeană. Este o mâncare tradițională românească și este extrem de gustoasă. La fel de vestită ca ciorba de burtă, doar că se face cu carne de pasăre.
Ciorba rădăuțeană a apărut pentru prima dată în anul 1979 în restaurantul „Nordic“ din Rădăuți (de unde și denumirea). Rețeta a fost concepută de o doamnă pe nume Cornelia Dumitrescu (maestru culinar), care a încercat să găsească o alternativă pentru cei cărora nu le place ciorba de burtă, reușind, astfel, să creeze o ciorbă mai ușoară, mai ieftină, și, de ce nu, chiar mai gustoasă.
Inițial, aceasta a folosit carnea de curcan în prepararea ciorbei, dar, din motive economice, a fost nevoită să treacă la carnea de pui, care era și este mult mai ieftină.
1 pui întreg de cca.
1,2 – 1,5 kg (sau piese cu piele și os); 4 morcovi; 2 rădăcini de pătrunjel; 2 rădăcini de păstârnac; 1 țelină mică; 1-2 cepe; 1 ardei sau gogoșar; 3-4 lingurițe de sare (puneți 3 și mai vedeți după); 1 linguriță de piper boabe. Pentru dres: 4-5 gălbenușuri proaspete; 500 g smântână fermentată cu min 20% grăsime; 50 g făină (2 linguri bune).
Ciorba rădăuţeană. Poți adăuga în plus la ciorba rădăuțeană pentru un plus de savoare:
- 4-6 căței de usturoi zdrobiți fin de tot (în mojar sau cu latul cuțitului); - oteț după gust (se poate pune și direct în farfurie).
- curăță zarzavaturile: morcovii, ceapa, pătrunjelul, păstârnacul, țelina și ardeiul; - pune carnea de pui la fier și adună spuma care se formează la suprafață; - adaugă în oală legumele și piperul boabe; - lasă la fiert preț de 45 de minute; - oprește focul și strecoară supa; - pune zeama în oală și lasă carnea și zarzavaturile la răcit; - pune din nou oala pe foc și păstrează carnea și 2 morcovi (în loc de 4); - într-un bol separat prepară dressing-ul;
- dă flacăra la minin și toarnă amestecul în ciorbă; - amestecă în continuu cu o lingură de lemn.