100 de grame din acest fruct au doar 50 de calorii. Ce contin mai exact clementinele şi cand au aparut prima oara, aflati din materialul urmator.

Oriunde te uiti in piete, tarabele sunt pline cu citrice. Cele mai cautate pe timp de iarna  sunt clementinele- fructe mai dulci decat portocalele si mai mici decat mandarinele.  Un kilogram costa in jur de 3 lei, cu 50 de bani mai mult decat portocalele.

Chiar si asa, vanzarea clementinelor merge cel mai bine.

Vanzatoare: Vad ca aveti aici si portocale si clementine... Clementinele mai bine, sa stiti.
Reporter: De ce se indreapta lumea spre clementine mai mult?
Vanzatoare: Sunt mai dulci banuiesc.

Clementinele sunt ideale pentru dieta, spun nutritonistii. Contin foarte multa vitamina C si de aceea sunt bune  in special in perioada rece a anului. De asemenea mai contin magneziu si fier, care mentin functionarea in conditii normale a sistemului muscular si nervos.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Doctor Dana Marinescu – nutritionist: Pana la  300- 400 grame de fructe pe zi sunt benefice organismului. Da, fiind sezonul, citricele ar trebui sa fie acum consumate, ele contin flavonoizi, un important rol anticancerigen.

Lista beneficiilor acestor fructe dulci-acrisoare e interminabila. Clementinele sunt formate din 86% apa si contin foarte multe fibre, utile in digestie. Au un aport deosebit la micsorarea colesterolului din sange si sunt excelente pentru detoxifierea organismului.

Ceea ce se stie mai putin este ca aceste citrice sunt inventia omului, si nu a naturii. Specialistii au inceput acum o suta de ani sa altoiasca portocalul cu mandarinul.

Costel Vanatoru- cercetator Statiunea Experimentala Buza: Istoria lor este recenta, sunt mai multe versiuni, cea mai plauzibila este ca au aparut acum 100 de ani in Algeria. Sunt apreciate pentru gust, aroma si pentru multitudinea de utilizare.

Cele mai multe tipuri de clementine nu contin samburi, inmultindu-se pe cale vegetativa.

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si