Vremea va fi caniculară cu temperaturi de până la 40 de grade Celsius începând de marți, 25 iulie, în București. Administrația Națională de Meteorologie a emis o alertă cod roșu de caniculă pentru zilele de 25 și 26 iulie.

Ce trebuie să faci pe perioada caniculei?

Specialiștii vin cu o serie de recomandări pentru a ne proteja sănătatea în această perioadă.

Foarte importantă este evitarea, pe cât posibil, a expunerii prelungite la soare, între orele 11:00 – 18:00, însă dacă totuși este necesar, deplasarea să se facă prin locuri umbrite și cu repausuri.

Citește și: Când vom scăpa de caniculă? Prognoza meteorologilor pentru zilele următoare

La capitolul vestimentație, cu toții ar trebui să purtăm pălării de soare, ochelari de protecție, haine lejere din fibre naturale și de culori deschise.

La capitolul vestimentație, cu toții ar trebui să purtăm pălării de soare, ochelari de protecție, haine lejere din fibre naturale și de culori deschise.

La capitolul vestimentație, cu toții ar trebui să purtăm pălării de soare, ochelari de protecție, haine lejere din fibre naturale și de culori deschise.

[Sursa foto: PixaBay]

Pe parcursul zilei să faceți dușuri călduțe, dar să nu vă ștergeți de apă, pentru a menține o hidratare corespunzătoare a pielii. În special în timpul caniculei, când riscul de deshidratare este mai mare, este esențial să consumați cantități adecvate de apă. Specialiștii recomandă să beți cel puțin un pahar de apă la fiecare 15-20 de minute. Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citește și: Calendar ortodox 25 iulie 2023: Ce sărbătoare este marți?

Totodată, este recomandat consumul de fructe și legume proaspete care conțin o cantitate semnificativă de apă, cum ar fi pepenele galben și roșu, prunele, castraveții și roșiile. Nu consumaţi alcool, deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.

Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depaşeşte 32 grade Celsius. Dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă sau la locul de muncă, petreceţi 2 – 3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine).

Consumul de fructe și legume proaspete pe timpul caniculei este extrem de important.

Consumul de fructe și legume proaspete pe timpul caniculei este extrem de important.

[Sursa foto: PixaBay]

Nu lăsați copiii/animalele de companie singuri/singure în autoturisme și mențineți legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilități), interesându-vă de starea de sănătate a acestora și oferiți-le asistență ori de câte ori au nevoie.

Ce trebuie să facem pentru a ne răcori locuința?

Pentru a limita creșterea temperaturii în locuințe:

  • închideţi ferestrele expuse la soare, trageţi jaluzelele şi/sau draperiile; 
  • ţineţi ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă;

Citește și: O nouă săptămână de foc pentru România! Începe cea mai fierbinte săptămână a acestui an! Cod roșu de caniculă

  • deschideţi ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă;
  • stingeţi sau scădeţi intensitatea luminii artificiale;
  • închideţi orice aparat electrocasnic de care nu aveţi nevoie.

Un truc inedit este să puneți un bol sau un recipient mare cu gheață în fața ventilatorului, deoarece acest lucru va oferi o senzație de răcoare în încăpere.

Un truc inedit este să puneți un bol sau un recipient mare cu gheață în fața ventilatorului, deoarece acest lucru va oferi o senzație de răcoare în încăpere.

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Un truc inedit este să puneți un bol sau un recipient mare cu gheață în fața ventilatorului, deoarece acest lucru va oferi o senzație de răcoare în încăpere. Un alt truc ar fi să înmuiați niște prosoape sau bucăți de material deschise la culoare în apă rece, iar mai apoi să le puneți pe ferestre. Folosește perne și lenjerii din materiale naturale, precum bumbacul sau lenjerii de pat din bambus, care pot ajuta la menținerea unei senzații de răcoare în timpul somnului. 

Citește și: Harta incendiilor din Grecia în 2023: Vânturile puternice au extins flăcările prin pădurile de pin uscate spre disperarea locuitorilor și a pompierilor

Temperatura va crește începând de marți, când valul de căldură se va intensifica. În intervalul 25 iulie, ora 10.00, 26 iulie, ora 22.00, va fi caniculă, disconfort termic deosebit de accentuat, iar indicele temperatură- umezeală (ITU) va depăși cu mult pragul critic de 80 de unități. În județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași și în municipiul București, se vor înregistra temperaturi maxime extreme de 40...42 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

În seara de miercuri, 26 iulie, instabilitatea atmosferică se va manifesta prin înnorări temporar accentuate, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie și ploi de scurtă durată. Miercuri, codul roșu se va extinde spre sud-estul țării, fiind în vigoare, pe lângă București, în județele Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Brăila, Galați și în vestul județului Constanța.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si