Meteorologii de la ANM au extins și actualizat avertizările cod galben și portocaliu valabile pentru zilele următoare și au emis primul cod roșu de caniculă din această lună, valabil pentru weekend.

Citește și: Canicula, un posibil declanșator al depresiei. Schimbările bruște de temperatură ne afectează fizic și psihic: „Pot fi periculoase”

COD ROȘU
Interval de valabilitate: 13, 14 iulie
Fenomene vizate: val de căldură intens și persistent, caniculă, disconfort termic deosebit de accentuat
Zone afectate: Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Moldova

Cod roșu de caniculă în toată țara

Codul roșu va afecta cele mai multe regiuni din țară. În Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Moldova, valul de căldura va continua să se intensifice.

Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 41 de grade, transmite ANM.

Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.
Notă: Valul de căldură va persista în toată țara și în zilele următoare.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă- wowbiz.ro

COD ROȘU de caniculă în România, în weekend

COD ROȘU de caniculă în România, în weekend

România, sub cod portocaliu până vineri

Mai mult de jumătate de ţară se va afla sub avertizare Cod portocaliu de căldură pe parcursul zilei de joi, temperaturile urcând până la 39 de grade.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, în judeţe din Banat, Crişana, Oltenia, Muntenia, zona continentală a Dobrogei, sudul Moldovei, vestul şi sud-vestul Transilvaniei şi local în Maramureş valul de căldură va persista, va continua să se extindă şi se va intensifica.

Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 36...39 de grade, cu cele mai mari valori în vest şi sud. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

Cod portocaliu și galben, joi 11 iulie

[Sursa foto: Meteo Romania]

Avertizarea Cod portocaliu vizează şi Municipiul Bucureşti.

În restul ţării, respectiv în zone din Moldova, local în Transilvania şi Maramureş şi pe litoral, este Cod galben de caniculă. Temperaturile maxime vor fi de 33...37 de grade, va fi disconfort termic ridicat şi local caniculă. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pe arii extinse pragul critic de 80 de unităţi.

Local, minimele nu vor coborî sub 20 de grade, caracterizând o noapte tropicală.

Codul portocaliu se extinde vineri, 12 iulie

COD PORTOCALIU
Interval de valabilitate: 12 iulie
Fenomene vizate: val de căldură persistent, caniculă, disconfort termic accentuat
Zone afectate: cea mai mare parte a țării

Citeste si: Culiță Sterp, dezvăluiri neașteptate despre relația cu socrii! Cum se înțelege artistul cu părinții Danielei Iliescu: „Îi iubesc foarte mult și îi respect. Nu m-au deranjat cu o vorbă.”- kfetele.ro

Citeste si: Tatăl lui David Popovici, despre parcursul fiului său: "Închipuiți-vă ce înseamnă câțiva ani de astfel de presiune"- radioimpuls.ro

În cea mai mare parte a țării, valul de căldură se va intensifica. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi între 36 și 40 de grade, posibil izolat mai ridicate în Banat, Oltenia, Muntenia, precum și în sudul Crișanei și al Moldovei. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

În majoritatea zonelor minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

Codul portocaliu se extinde vineri, 12 iulie

Codul portocaliu se extinde vineri, 12 iulie

[Sursa foto: Meteo Romania]

ANM nu exclude prelungirea codului roșu de caniculă pentru luni și marți

Meteorologii de la ANM spun că valul de caniculă se va prelungi și în cursul săptămânii viitoare, cu posibilitatea de a prelungi codurile portocaliu și roșu pentru luni și marți, 15-16 iulie.

"Ne așteptăm ca valul de căldură să persiste și săptămâna viitoare, nu excludem extinderea codurilor portocaliu și roșu pentru începutul săptămânii", a declarat Elena Mateescu, directorul ANM.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si