Close sidebar
Close sidebar

"Cod roșu" pentru umanitate. Dezastre naturale fără precedent, anunțate de un raport ONU privind schimbările climatice

Un raport publicat astăzi de experții ONU în domeniul climei anunță "cod roșu" de dezastre naturale fără precedent, efecte mai severe şi mai rapide ale schimbărilor climatice decât se credea până acum.

Razvan Ilie,

Expert ONU: Ce vedem acum nu este decât "prima salvă" [Sursa foto: Research Leap]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Încălzirea globală ar putea atinge pragul de +1,5 grade Celsius în jurul anului 2030, cu zece ani mai devreme decât estimările, ameninţând cu noi dezastre ''fără precedent'' omenirea lovită deja de valuri de caniculă şi inundaţii, potrivit AFP.

Citeste si: Imagini apocaliptice din Grecia. Incendiile devastatoare continuă cu 55 de focare active

Constatările şocante ale experţilor în domeniul climei din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite (Intergovernmental Panel on Climate Change- IPCC), prezentate într-un raport dat luni publicităţii, sunt avertismente care dau fiori: oamenii sunt ''indiscutabil'' responsabili pentru dereglările climatice şi nu au altă soluţie în afara reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră dacă vor să limiteze efectele negative.

Citeste si: Alertă de furtuni puternice în România. S-au înregistrat zeci de apeluri la 112

Expert ONU: Ce vedem acum nu este decât "prima salvă"

Deşi temperaturile planetare au crescut până în prezent cu +1,1 grade Celsius, omenirea poate constata cu propriii ochi efecte deja în acţiune. Cu atât mai mult vara aceasta, odată cu incendiile care devastează vestul Statelor Unite, Grecia şi Turcia, inundaţiile produse în Germania sau China sau temperaturile care au ajuns până la 50 de grade Celsius în Canada.

Citeste si: Un tânăr de doar 20 de ani s-a înecat la Costinești! Bărbatul a ignorat steagul arborat la mal- kanald.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

''Dacă vi se pare că situaţia este acum gravă, amintiţi-vă că ceea ce vedem nu este decât prima salvă'', a comentat Kristina Dahl, din cadrul Union for Concerned Scientists.

Citeste si: Un avion s-a prăbușit pe insula Zakynthos. Pilotul, transportat la spital

Schimbări ireversibile pentru sute de ani sau chiar milenii

Organizația Națiunilor Unite a avertizat că există dovezi din ce în ce mai mari că schimbările climatice oferă deja condiții meteorologice extreme în întreaga lume și că multe schimbări ar putea fi ireversibile timp de secole sau chiar milenii.

Acest raport de evaluare, primul după şapte ani, adoptat vineri de 195 de ţări, trece în revistă cinci scenarii referitoare la emisiile de gaze cu efect de seră, de la cel mai optimist- după unii, utopic- la cea mai pesimistă ipoteză, potrivit Agerpres.

Citeste si: Vijelii devastatoare după caniculă

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Dacă emisiile poluante nu sunt reduse drastic, pragul de +2 grade Celsius va fi depăşit în decursul acestui secol, ceea ce ar însemna eşecul Acordului de la Paris şi al obiectivului său de a limita încălzirea globală ''cu mult sub'' +2 grade Celsius, dacă e posibil la +1,5 grade Celsius.

Viitorul arată apocaliptic

Chiar şi la +1,5 grade Celsius, valurile de caniculă, inundaţiile şi alte evenimente extreme vor spori într-un ritm ''fără precedent'' în ceea ce priveşte amploarea, frecvenţa, perioada din an când se produc sau zonele afectate, avertizează raportul IPCC.

''Acest raport ar trebui să provoace fiori oricui îl va citi(...). Ne arată unde suntem acum şi încotro ne îndreptăm din punctul de vedere al încălzirii globale: într-o groapă ''pe care continuăm să o săpăm'', a comentat climatologul Dave Reay.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI