„Din comoditate și poate nepăsare, dacă nu ne apare nimic nu mergem la medic.”

„Odată la 2 ani sau când ne simțim un pic mai rău mergem și facem analize.”

Acestea sunt motivele pentru care românii nu își fac analizele anuale, nici măcar dacă sunt gratuite. Când corpul nu suferă, nici noi nu ne îngrijorăm, iar dacă boala există tacit, aflăm de multe ori abia când e mai grav.

Citește și: VIDEO- Analize preventive gratuite. CNAS: „Ca să beneficiem de aceste analize trebuie să mergem la medicul de familie”

„Românul bea un ceai atunci când nu mai poate și cam asta e ideea.”

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

„Panicolau fac, aia da. Nu sar peste analize, dar analize doar când mi se cer sau...”

În alte state, analizele de prevenție sunt chiar încurajate, iar cei care ajung abia în stadii grave de boală la medic sunt chiar taxați de companiile de asigurări din sănătate. Noi însă nu suntem motivați să prevenim, ci doar să vindecăm.

Dr. Simin Florescu, manager Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș: „Din păcate, în România foarte mulți dintre pacienți ajung la doctori numai când au o problemă din ce în ce mai gravă de

sănătate, pe când aceste controale preventive ar preveni apariția unor leziuni sau unor boli grave care s-ar putea trata mult mai eficient dacă ar fi descoperite la timp.”

Medicii ne încurajează să trecem peste teamă sau comoditate, mai ales după o anumită vârstă, să călcăm anual în cabinetul medicului.

Stana Radu, medic endocrinolog Spitalul Județean Timișoara: „După 40 de ani, poate și înainte, dar mai ales după 40, anual trebuie să ne facem verificarea investigațiilor pentru că bolile cum ar fi diabetul, hipercolesterolul vin odată cu înaintarea în vârstă.”

Studiile arată că 2 din 3 români nu își fac controalele medicale de prevenție

Un studiu recent realizat de STADA, arată că România e pe ultimele locuri în Europa în ceea ce privește prevenția.

Andra Ionescu, reporter Kanal D, ne aduce mai multe informații:

„Costul ridicat al investigațiilor ne ține departe de cabinetele medicilor. 4 din 10 români nu au bani pentru astfel de analize. Si Serbia se află în aceeași situație, iar la nivel european 1 din 4 oameni nu se prezintă la controlul medical din același motiv. Și lipsa de cunoștințe reprezintă un obstacol pentru 3 din 10 europeni.”, transmite Andra Ionescu, reporter Kanal D. 

Țările unde oamenii sunt mai atenți cu sănătatea lor sunt olanda și regatul unit


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si