După o săptămână de foc, cu temperaturi de peste 40 de grade la umbră, Administrația Națională de Meteorologie vine cu un alt anunț.

Meteorologii extind avertizarea de cod roșu de vremea extrem de caldă pentru încă două zile. Luni și marți termometrele vor arăta și 42 de grade Celsius în majoritatea zonelor din România.

Citește și: VIDEO Săptămână de foc: canicula revine cu forțe proaspete! Ce spun meteorologii?

Cod roșu de caniculă

Termometru pe plajă

[Sursa foto: Freepik]

România, sub cod roșu de vreme extrem de caldă 

Specialiștii spun că în Oltenia, Muntenia, Moldova, Dobrogea, Crișana și sud-vestul Transilvaniei maximele vor fi cuprinse între 37 și 42 de grade Celsius, ceea ce înseamnă o avertizare cod roșu de caniculă, în timp ce pe litoral, termometrele nu vor arăta mai mult de 36 de grade Celsius.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Cătălin a căzut 300 de metri în gol pe Munții Bucegi! Cum s-a întâmplat tragedia?!- wowbiz.ro

Citeste si: Imane Khelif a apărut pe Instagram cu un nou look. Cum s-a filmat controversata pugilistă, acuzată că este bărbat- antena3.ro

„În Crişana, Banat, Oltenia, Muntenia, Moldova, Dobrogea şi sud-vestul Transilvaniei, valul de căldură va continua să se intensifice. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 şi 42 de grade, iar pe litoral vor fi de 33...36

de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Minimele termice nu vor coborî sub 22 de grade, astfel că vor caracteriza nopţi tropicale”, anunţă ANM.

În restul țării, ANM a emis un cod portocaliu de vreme extrem de caldă. Concret, în nouă județe din România maximele vor de 40 de grade Celsius, în timp ce minimele se vor situa în jurul valorii de 20 de grade Celsius.

Cod roșu de caniculă

Harta României

[Sursa foto: ANM]

Citește și: VIDEO Un nou val de căldură extremă în România- HARTA

„În Maramureş şi în cea mai mare parte a Transilvaniei, valul de căldură va persista şi se va intensifica. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 35...40 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopţi tropicale”, transmit meteorologii ANM.

Pe o așa vreme extremă, specialiştii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti recomandă hidratarea corespunzătoare, îmbrăcămintea adecvată, folosirea protecției solare, utilizarea ventilației și a aerului condiționat, alimentația ușoară, o activitatea fizică mai redusă, monitorizarea persoanelor vulnerabile și mare atenție la semnele de epuizare termică și insolație.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si