Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Elenă că Serviciul local de Meteorologie (EMY) a prognozat un cod roșu de caniculă pentru intervalul 20- 27 iulie 2023, cu temperaturi extreme, de până la 44 grade Celsius, iar pe alocuri mai ridicate, potrivit comunicatului MAE.

Cod roșu de caniculă și risc de incendii de vegetație în Grecia

Reprezentanții MAE au explicat că valul de căldură extremă va afecta întreaga Grecie și va fi însoțit de vânt putenic, motiv pentru care se va menține gradul ridicat de risc în ceea ce privește producerea incendiilor de vegetație, context în care Ministerul pentru Crize Climatice și Protecția Cetățeanului elen a emis un nou avertisment privind nivelul ridicat al pericolului apariției focarelor de incendiu (gradul 4 din 5).

Citește și: Weekend de foc pentru români! 33 de județe vor fi lovite de furtuni și caniculă. Al treilea val de caniculă vine cu temperaturi istorice

Ministerul Afacerilor Externe reamintește cetățenilor români că legislația elenă interzice și sancționează drastic orice activitate în aer liber care poate produce scântei sau foc și poate genera astfel apariția unui focar de incendiu.

Cetățenii români aflați în R.

Elenă, care observă producerea unui incendiu, pot anunța imediat evenimentul la numerele de telefon 112 (număr unic de urgență) sau 199 (serviciul de pompieri).

Ce sunt sfătuiți să facă cetățenii români în cazul în care au nevoie de asistență consulară

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106710035 și Consulatului General al României de la Salonic: +302310340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

Citește și: Pompierii au salvat mai multe animale și păsări dintr-o locuință cuprinsă de flăcări. O pisică a primit oxigen

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

MAE a mai informat că cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie și numărul de telefon de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă: +306978996222 și Consulatului General al României de la Salonic: +306946049076.

Incendii Grecia 2023. Insula îndrăgită de români, cuprinsă de flăcări

Incendii Grecia 2023. Nu doar Grecia continentală se luptă de mai multe zile cu incendiile de vegetație, ci au apărut focare și în insule, pe fondul căldurii sufocante și a vântului puternic. "Ce este mai rău abia urmează", spune un oficial de la Atena. În weekendul care urmează, temperaturile trec de 45 de grade și "totul devine inflamabil". Situația la zi din insulele grecești vizitate de mii de turiști români poate fi văzută mai jos.

Insula Rhodos, una dintre cele mai îndrăgite de turiștii români, a fost și ea cuprinsă de flăcări, potrivit presei din Grecia.

Patru sate și un hotel sunt evacuate pe insula Rhodos din sud-estul Mării Egee, informează  Ekathimerini.com.

Mai multe sate și un hotel, evacuate în insula Rhodos

Incendii Grecia 2023.  Locuitorilor și turiștilor din localitățile Eleousa, Salakos, Dimilia și Profitis Ilias in Rhodos, precum și angajaților și oaspeților hotelului Elafos, li s-a spus să se îndrepte către stațiunea de coastă Kolymbia.

Aici, cinci bărci au fost puse în așteptare pentru a ajuta evacuații dacă acest lucru devine necesar. 

Citește și:  Incendii Grecia. "Suntem disperați, valul de caniculă se extinde". 300 de animale, salvate în ultima clipă

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Autoritățile regionale au dat, de asemenea, undă verde forțelor de stingere a incendiilor să controleze toate mașinile și camioanele de terasament în lupta împotriva incendiului, în timp ce șeful Centrului Muncitorilor din Rhodos și un membru al Echipei de Răspuns la Dezastre Naturale au făcut apel la voluntari. 

„Totul o să ardă!”, a declarat oficialul Panagiotis Englezos într-o postare pe Facebook de la Apollonas, cerând rezidenților din părțile neafectate ale insulei să facă tot ce pot pentru a ajuta la stingerea focurilor de vegetație.

Incendii Grecia 2023. "Ce e mai rău abia urmează"

Incendiile de vegetație ard pentru a treia zi consecutiv suprafețe mari de pădure și terenuri agricole în Attica și regiunile învecinate, în timp ce alte două incendii majore, pe insula Rodos și în apropierea orașului Sparta din sud, au izbucnit miercuri.

Citeste si:  „Aștept să moară de patru ore, dar nu se mai stinge.” Noi detalii ies la iveală în cazul Danei Roba! Daniel Balaciu, discuție halucinantă cu puțin timp înainte să sune la Salvare- kfetele.ro

În ciuda sosirii preconizate a pompierilor din statele UE și Israel, joi, autoritățile nu sunt optimiste că incendiile vor fi ținute în curând.

„Ce e mai rău abia urmează să vină”, a spus un oficial guvernamental pentru Kathimerini, „mai ales în weekend, cu temperaturi care ajung la 45 de grade și umiditate sub 14%, orice se află pe pământ este material inflamabil”, a adăugat oficialul.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si