Colivă rețetă. Greșeala pe care nu trebuie să o faci când prepari coliva
Colivă rețetă. Rețetă colivă. Rețetă de colivă. Rețetă simplă de colivă. Rețetă colivă cu nucă. Iată cum se face coliva! Evită să faci această greșeală!
Colivă rețetă. Rețetă colivă. Rețetă de colivă. Rețetă simplă de colivă. Rețetă colivă cu nucă. Să faci colivă nu este greu, însă toată lumea face o mare greșeală! Vă prezentăm în acest articol câteva sfaturi dacă vreți să faceți colivă, plus o rețetă simplă de colivă și pașii pe care trebuie să îi urmați astfel încât să nu dați greș.
Iată despre ce este vorba! Din momentul în care arpacașul a început să fiarbă și să se îngroașe, indicat este să amestecați continuu, astfel încât coliva să nu se lipească de tuciul sau oala în care o fierbeți. Dacă s-a lipit coliva de oală, ea se va afuma, iar gustul nu va mai fi același. Dacă totuși, nu ați fost atent și coliva s-a lipit, nu trebuie să vă panicați. Luați arpacașul care nu s-a limit și mutați-l în altă oală, continând astfel fierberea făra ca aceasta să se afume.
Focul trebuie să fie la minim, iar dacă vi se pare că este prea puternic și așa, puteți pune sub oală o tablă (perfectă este cea pe care coaceți vinetele) sau o altă oală cu fundul plat.
Dacă nu vă pricepeți la ornatul colivei, cel mai bine ar fi să o puneți într-un castron sau o tavă de yena, așa cum puteți vedea în imaginea de mai jos:
Este Sâmbată Morților și în această zi credincioșii obișnuiesc să meargă la Biserică cu colivă. Vă prezentăm, așadar, o rețetă simplă de colivă cu nucă!
Coliva nu este greu de făcut, iar dacă respectați pașii de mai jos nu trebuie să vă faceți probleme.
Iată o rețetă de colivă pe care o poți prepara ori de câte ori faci pomană, dar și atunci când ai poftă de un dulce bun.
Pentru că dacă este bine făcută, coliva este și o foarte bună prăjiură.1 kg de grâu (arpacaș)
1 kg miez de nuci
250 g zahăr
coajă rasă de la o lămâie
coajă rasă de la o portocală
zahăr pudră sau pesmet din biscuiți
cacao
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
bomboane colorate
1. Seara, grâul se alege cu mare atenție, îndepărtându-se pleava și bucățelele de grâu sparte.
Apoi se spală în 9 ape călduțe (corespunzătoare celor 9 cete îngerești) și se pune la fiert în 3 litri de apă, la foc potrivit de mare.
Colivă rețetă. Rețetă colivă. Rețetă de colivă. Rețetă simplă de colivă. Rețetă colivă cu nucă. 2. Când începe să fiarbă apa, se dă flacăra mai mică.
În timpul fierberii nu se amestecă cu lingura, ci se mișcă oala din când în când, astfel ca grâul să nu se lipească.
Se ține pe foc până ce apa scade și, când apa a scăzut aproape complet, se adaugă puțină sare și zahărul, amestecând ușor cu lingura de lemn. Se mai lasă 5-10 minute până când nu mai este apă, iar bobul de grâu este „înflorit”.
După fiert, grâul se răstoarnă într-o oală smălțuită și se acoperă cu un ștergar umed pentru a nu face coajă.
Tot seara se poate curăța și miezul de nucă.
Jumătate din cantitate se dă prin mașina de tocat, iar cealaltă jumătate din miejii de nucă se vor tăia cu cuțitul în bucățele mai mici. 10-20 de jumătăți întregi de miez de nucă se opresc pentru ornat.
3. A doua zi, dimineața, dacă s-a format coaja la grâu, se îndepărtează. Se adaugă miezul de nucă sfărâmată și un sfert din cantitatea de nucă ce a fost dată prin mașină.
Se adaugă aromele, după gust, esența de rom, scorțișoara, coaja rasă de lămâie și cea de portocală.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Toată compoziția se frământă bine cu mâna.
Colivă rețetă. Rețetă colivă. Rețetă de colivă. Rețetă simplă de colivă. Rețetă colivă cu nucă. 4. Copoziția obținută se așază pe platouri, nivelându-se bine.
Se adaugă pe deasupra restul de nucă măcinată, astfel încât să fie un strat destul de gros, apoi se presară printr-o strecurătoare mică zahărul pudră.
Acum coliva se poate orna, după preferințe, cu miezul de nucă păstrat și cu bomboanele colorate și se poate face și o cruce deaupra din cacao, folosind un șablon.
Arpacașul este un produs alimentar obținut prin decorticarea boabelor de grâu.
Arpacașul reprezintă o alegere sănătoasă, deoarece aduce multe beneficii organismului, poate fi gătit alături de alte feluri de mâncare, însă poate fi folosit în prepararea colivei.
Colivă rețetă. Rețetă colivă. Rețetă de colivă. Rețetă simplă de colivă. Rețetă colivă cu nucă Arpacasul, obtinut prin decojirea boabelor de grau, este bogat in substante nutritive, fibre, proteine, magneziu, fier, este sarac in calorii si are proprietati terapeutice.
Consumul de arpacas reduce riscul aparitiei unor afectiuni, precum diabetul, bolile coronariene, hipertensiunea arteriala, obezitatea, afectiunile cardiovasculare, dar si cancerul.
Colivă rețetă. Rețetă colivă. Rețetă de colivă. Rețetă simplă de colivă. Rețetă colivă cu nucă Arpacasul este cicatrizant, are proprietati tonice, curata pielea si stabilizeaza glicemia.