Viorel Croitoru a fost mereu un personaj discret, in umbra celebrei sale sotii, Elena Merisoreanu. Acum un an, cantareata de muzica populara dezvaluia ca participa la un show filmat in jungla pentru ca are nevoie de bani, partenerul ei de viata urmand sa fie supus unei operatii pe cord deschis, dupa ce suferise un infarct. Croitoru este insa un pesonaj controversat pentru rolul pe care l-a jucat la Revolutia din 1989, atunci cand ocupa functia de comandant al Militiei Sectorului 1.

Colonelul Croitoru, mandru de uniforma sa
Colonelul Croitoru, mandru de uniforma sa El a fost recompensat cu certificat de luptator al Revolutiei, insa o asociatie a revolutionarilor, Baricada Inter-1989, sustine ca sotul lui Merisoreanu si alti 29 de oameni cu functii de conducere in PCR, Armata si Militei, sunt responsabili de moartea a 50 de oameni, in luptele de strada care s-au dat langa Hotelul Intercontinental. In 2009, Asociatia Baricada Inter-1989, i-a trimis procurorului general al DNA, Laura Kovesi, urmatoarea plangere penala: „Asociatia BARICADA INTER-1989 prin presedintele acesteia, domnul Iofciu Ion va sesizeaza faptul ca nici pana in prezent, dupa 20 de ani de la macelul de la Intercontinental din ziua de 21 decembrie 1989, care a facut zeci de morti si sute de raniti, nu exista nici un dosar sau vreo ancheta a Parchetului care sa stabileasca vinovatia autorilor si tragerea lor la raspundere. Decedati: 50 (3 neidentificati), din care prin impuscare: 39 (24 in cap)”.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Elena Merisoreanu si Viorel Croitoru sunt insurati de 42 de ani
Elena Merisoreanu si Viorel Croitoru sunt insurati de 42 de ani Pe langa cei 50 de morti, au fost si 588 de raniti. Asociatia a intocmit si o lista, cu 30 de nume, cu „cei care sunt raspunzatori de macelul din 21 decembrie 1989”, pe care se regaseste si cel al colonelului „Merisoreanu-Croitoru Viorel-cdt.
sector 1 Militie”. Pe langa sotul Elenei Merisoreanu, pe lista celor considerati responsabili de macel se afla nume ca ale nomenclaturistilor Emil Bobu, Tudor Postelnicu, Constantin Dascalescu sau Iulian Vlad. Nu s-a intamplat nimic cu plangerea penala a asociatiei.

Elena Merisoreanu este una dintre cele mai cunoscute cantarete de muzica populara
Elena Merisoreanu este una dintre cele mai cunoscute cantarete de muzica populara In schimb, anul trecut, sotul lui Merisoreanu a cerut sa-i fie preschimbat titlul de „luptator in revolutie” cu cel de „luptator cu rol determinant”, care presupune mai multe drepturi. Secretariatul de Stat a analizat dosarul lui Croitoru si a refuzat, motivand ca acesta „era in exercitarea atributiilor de serviciu militar”. Rolul lui Croitoru la Revolutie a fost mereu controversat. La finalul anilor 90, cand acesta ocupa functia de adjunct al sefului Politiei Capitalei, ziarul Ziua scria: „Acest politist, care in decembrie '89 coordona trupele de militieni impotriva revolutionarilor, a primit Certificat de Revolutionar, pentru merite necunoscute”.

Croitoru (dreapta), alaturi de alti colegi gradati
Croitoru (dreapta), alaturi de alti colegi gradati


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si