Coaliția s-a întrunit miercuri pentru a discuta despre comasarea alegerilor europarlamentare și locale, în acest caz, lista comună PSD-PNL la europarlamentare urmând să fie deschisă de un independent. De asemenea, s-a discutat și despre posibilitatea ca alegerile prezidențiale să fie mutate în luna septembrie, spun sursele politice.

Coaliția a agreat comasarea europarlamentarelor cu localele

Ulterior discuțiilor de la întrunire, liderii Coaliției au agreat ideea comasării alegerilor europarlamentarelor cu localele, la data de 9 iunie, scrie news.ro.

În acest caz, 

PSD și PNL vor merge pe listă comună la alegerile pentru PE, iar în cap de listă se va afla un independent.

În urma întâlnirii, Nicolae Ciucă, președintele PNL, a declarat că: „La europarlamentare am decis să mergem cu liste comune”.

Citește și: Cum se votează la alegerile locale din 2024?

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Sursele politice mai spun că PSD ar dori ca alegerile prezidențiale să se desfășoare în luna septembrie, iar cele parlamentare să rămână în decembrie, la termenul stabilit. Astfel, noul președinte ales ar urma să aștepte ca actualul președinte să-și încheie mandatul.

Aceleași surse au mai motivat că prin devansarea alegerilor prezidențiale, persoanele nu vor fi mai fi atât de puține la urne ca în decembrie și că România ar putea intra în negocierile pentru posturile europene.

Rareș Bogdan a vorbit despre „un proiect important”

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a explicat la Palatul Victoria că după discuțiile care au avut loc în Coaliție, cu toții au fost de acord să meargă în fața partidelor pentru a vorbi despre principii și despre un proiect important. 

„Președinții celor două partide, la ora 19.00 vor răspunde tuturor întrebărilor. Este absolut firesc, fiind două partide democratice, cel mai mari partide din România, să ne ascultăm glasul colegilor, la ora 16.00, care

se reunesc în birourile de conducere ale celor două partide”, a declarat Rareş Bogdan. 

Acesta a mai menționat că: „cu toții au înțeles că responsabilitatea Guvernului României este extrem de serioasă în contextul regional foarte complicat”.

Cum arată calendarul alegerilor din 2024?

- 9 iunie, alegeri europarlamentare și alegeri locale;

- 24 noiembrie, primul tur al alegerilor prezidențiale;

- 8 decembrie – turul 2 al alegerilor prezidențiale cu alegeri parlamentare;

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

klaus

Klaus Iohannis, președintele României

[Sursa foto: Facebook - Klaus Iohannis]

Președintele Klaus Iohannis a detaliat la Strasbourg scenariile privind comasarea alegerilor, explicând că patru runde de alegeri este foarte mult și că nu este împotriva comasării alegerilor.

„Alegerile vor avea loc toate în acest an. Patru runde de alegeri este foarte mult, care cu care se pot comasa, în mod legal, corect şi constituţional va elucida Guvernul şi coaliţia de guvernare. Eu nu sunt împotriva unor comasări de alegeri, dacă se face bine, dacă se organizează din timp şi se anunţă, este o metodă de a reduce numărul de scrutine”,

a declarat preşedintele Klaus Iohannis.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si