Razvan-Horatiu Radu, fost subsecretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe, agent guvernamental la CJUE, s-a intors in magistratura. El a declarat pentru HotNews.ro ca, din experienta sa, cea mai importanta directiva europeana netranspusa de Romania, pentru care tara noastra risca sanctiuni europene, prin proceduri de infringement, este Directiva europeana 2015/849 pentru combaterea spalarii bailor si a finantarii terorismului.
Statele membre UE aveau termen 26 iunie 2017 pentru transpunerea directivei.
Abia în 31 mai 2018, Guvernul Romaniei a adoptat un proiect de lege in acest sens si l-a trimis la Parlament.
“Transpunerea directivei privind spalarea banilor a intarziat nejustificat. Ea trebuia transpusa incepand cu luna iunie 2015. La 26 iunie 2017 a expirat termenul de transpunere. Directiva aducea o serie de noutati in materie de evaluare a riscurilor de spalare a banilor si de identificare a beneficiarului real al produsului infractiunii.
Proiectul de lege a fost redactat foarte tarziu de Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor. De la inceputul lunii martie 2018 a mai stat blocat vreo doua luni si la Secretariatul General al Guvernului. A fost adoptat un proiect de lege de catre Guvern abia la 31 mai 2018. Momentan, proiectul este la Parlament”, a declarat Razvan-Horatiu Radu, citat de HotNews.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Fostul secretar de stat in MAE a precizat ca el a recomandat Guvernului varianta ordonantei de urgenta pentru a evita procedura mai lunga din Parlament, a proiectului de lege, astfel incat directiva sa fie transpusa mai repede.
“In ciuda recomandarii noastre, nu s-a emis o Ordonanta de Urgenta care ar fi rezolvat transpunerea. Pe zona mea de reprezentare, am comunicat gravitatea problemei decidentilor din alte ministere şi am sesizat aproape saptamanal conducerea ministerului afacerilor europene cu privire la urgenta transpunerii. Lunar am introdus directiva aceasta, alaturi de altele, in lista de informare catre Guvern. Nu sunt convins ca s-a explicat si mai sus, la nivel de prim-ministru si de Parlament cat de grava este problema.
Sau poate s-a explicat, nu cunosc, n-am participat la sedintele de Guvern si, prin urmare, nici la Parlament nu aveam cum sa sustin directiva”, a spus Razvan –Horatiu Radu.
El a avertizat asupra riscului aproape iminent ca Romania sa fie trimisa de CE la Curtea de Justitie a UE si condamnata pentru netranspunerea directivei.
“Daca vom fi dati in judecata de catre Comisia Europeana si ni se vor cere despagubiri care ar putea ajunge si la cateva milioane de euro, va fi foarte greu ca Romania sa se apere, pentru ca legea nu este
in vigoare. Ar fi prima data de la aderare cand am putea fi obligati sa platim sanctiuni pentru netranspunerea legislatiei europene”, a precizat fostul secretar de stat.
Proiectul de lege pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative a fost inregistrat la Senat, ca prima camera sesizata, în 20 iunie 2018, iar în 3 iulie Senatul a decis sa prelungeasca termenul de adoptare tacita de la 45 de zile la 60 de zile.