Simona Pătruleasa, prezentator Știrile Kanal D: „Legat de comentariile din social media, ce variante avem dacă primim comentarii care conțin injurii sau dacă primim comentarii care ne acuză de lucruri mincinoase?”

Silvia Uscov, avocat: „Depinde. Trebuie să evaluăm dacă ele ar fi fapte relevate de către persoanele respective sau simple judecăți de valoare, adică opinii. Dacă sunt fapte atunci putem să probăm acele fapte și putem să solicităm acest lucru într-o instanță civilă, să dăm în judecată.

Dacă sunt judecăți de valoare, sunt simple opinii exprimate, atunci ele trebuie să aibă o bază factuală. La fel, aceasta poate să fie dovedită în instanță. Putem să mergem în instanță sau putem să apelăm la aceste rețele de socializare, care au o opțiune de raportare a unor astfel de comentarii.”

Simona Pătruleasa, prezentator Știrile Kanal D: „Pentru a înțelege mai bine, haideți să urmărim un exemplu concret și să privim spre plasma.”

Gabriela Ghizel, reporter Kanal D: Am să vă relatez un caz real. O persoană care a lucrat vreo 15 ani într-un anumit domeniu s-a decis să își deschidă propria afacere. În momentul în care s-a promovat pe rețelele sociale, o anumită persoană cu care avusese conflicte la fostul loc de muncă a început să dea foarte multe comentarii în care să o denigreze, să spună că nu e o persoană profesionistă, chiar să inventeze anumite episoade de la muncă în care aceasta nu s-ar fi descurcat.

Iar întrebarea este: Unde se face diferența între părere personală și denigrare sau calomnie social media?”

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Simona Pătruleasa, prezentator Știrile Kanal D: „Apropo de social media, conversația pe care noi o considerăm privată poate să apară postată de cineva, noi să o considerăm în siguranță, dar să apară, sau în niște fotografii considerate compromițătoare. Ce variante avem în asemenea situații?”

Silvia Uscov, avocat: „Dacă acele conversații sau poze nu sunt date de către persoana cealaltă, atunci înseamnă că a existat un acces neautorizat la contul nostru. În astfel de situații se apelează la organele de urmărire penală, pentru că este o infracțiune să accesăm neautorizat conturile unei alte persoane, indiferent că aceasta poate să fie soțul nostru sau iubitul. Știu că există astfel de încercări, dar ele intră în sfera ilicitului penal. Există și programe care ne ajută. Eu am realizat un curs de securitate cibernetică pentru cei din mediul juridic, dar cei cu care am colaborat au un curs în care ești învățat cum să-ți protejezi conturile de social media pentru a evita astfel de situații. Mai există o a treia situație, cea în care persoana căreia am trimis niște poze care pot fi compromițătoare, în general nuduri se mai transmit, le expune în spațiul public. În acest caz avem o infracțiune care este destul de nouă. În această vară a fost introdusă în Codul Penal și poate să răspundă penal.”

Simona Pătruleasa, prezentator Știrile Kanal D: „Apropo de WhatsApp.

Cât de private sunt conversațiile noastre? Pot fi ele accesate de organele legii într-un eventual proces?”

Silvia Uscov, avocat: „Da, aceste conversații pot fi accesate de către organele de urmărire penală. Ele se rețin într-o bază de date în telefonul nostru, sunt stocate acolo. Chiar am fost la o conferință în care ni s-a explicat care sunt pașii prin care pot fi accesate aceste mesaje indiferent că ele sunt șterse.”

Simona Pătruleasa, prezentator Știrile Kanal D: „Sunt persoane care deși ajung în această situație, le este teamă de un proces costisitor, le este teamă de faptul că dosarul ar putea să ajungă undeva părăsit, prăfuit într-un sertar. Ce variante ar avea? Ce se poate face într-o astfel de situație?”

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Silvia Uscov, avocat: „Depinde de cât de mult ne afectează o astfel de situație. Spre exemplu, dacă ar fi vorba despre o persoană publică și nu vrea să se mai afle într-o astfel de situație, este de preferat să nu facă anumite acțiuni în acest sens, pentru că acestea ar putea să maximize și să ajungă în mass-media, să fie deja propagată o știre continuă pe acest subiect. De aceea, în zona aceasta a persoanelor publice, nu este vorba doar despre sfera juridică, ci și de partea de PR. Dacă vorbim despre sfera persoanelor private, care sunt simpli cetățeni, atunci pot raporta astfel de comportamente nelegale pe rețele de socializare. Există regulamentul privind serviciile digitale, care a fost adoptat la nivelul Uniunii Europene, și putem să apelăm la rețele care au fost obligate să implementeze astfel de măsuri. Dacă ne simțim lezați putem apela la un avocat care ne poate îndruma în funcție de situația respectivă.”


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si