Compot de caise - reţetă: Ce trebuie să faci pentru a rezista până la iarnă în borcane?
Compot de caise - reţetă: Compotul de caise este una dintre cele mai accesibile și ușoare rețete pe care o pot prepara gospodinele. Compotul de caise poate fi savurat în orice anotimp ne dorim deoarece își păstrează forma și textura.
Compot de caise- reţetă. Iată una dintre cele mai simple și savuroase rețete de compot de caise pe care trebuie să îl încercați!
Ingrediente
5 kg caise
1 kg zahăr
3 l apă
vanilie sau alte arome după preferință
Mod de preparare
Pregătirea fructelor pentru compot de caise
În cazul în care puneți caisele mai tari, întregi la conservat, sunt necesare borcane mai mari. Acestea se pot opări în sirop clocotit un minut înainte de a le pune în borcane, pentru a se așeza mai bine.
Jumătățile de fructe se așează suprapuse în borcane, cu partea bombată în sus
Cum se prepară siropul de zahăr
Un mod simplu este să stabilim cantitatea de lichid necesară. Se măsoară cât lichid încape într-un borcan plin cu fructe.
Într-un borcan plin deja cu fructe pregătite de conservare, se toarnă apă curată până se acoperă fructele.
Pentru un borcan cu volum de 720 ml a rezultat un necesar de 250 ml de lichid la 400 gr net de fructe.
În lichidul calculat ca necesar, se adaugă zahărul. Cantitatea se calculează pornind de la raportul standard de 1 kg zahăr la 3 litri de apă. Cantitatea de zahăr poate varia în funcție de gust, asta nu va afecta conserva din punct de vedere al sterilizării.
Nu zahărul menține compotul în stare bună peste iarnă ci borcanele și capacele curate și sterilizate, etanșe.
Apa cu zahărul adăugat se pune pe foc. Se adaugă un baton de scorțișoară, cantitatea de arome e după gust. Se dă în clocot siropul și se lasă să fiarbă circa 5 minute, timp în care se poate aduna spuma de la suprafață de câteva ori – spumarea nu e obligatorie.
Se stinge focul și se lasă să se răcorească puțin.
Prepararea compotului de caise pentru iarnă
Borcanele sterilizate trebuie să fie așezate pe o tavă metalică sau se poate introduce lama unui cuțit sub borcan. Acest lucru se face pentru a preveni spargerea borcanelor de sticlă. Metalul este un bun conductor de căldură, preluând-o și împiedicând sticla să se spargă când se toarnă siropul fierbinte.
Urmează să se toarne siropul fierbinte până sunt acoperite fructele. Pasul următor este acela când se închid borcanele cu capacele atent verificate. De asemenea, pot fi legate cu celofan sau se pot capsa.
Introducem borcanele în apă cât să le acopere bine și le fierbem pentru 10 minute, timp cronometrat din momentul în care apa începe să fiarbă.
2. Sterilizarea în cuptorul de la aragaz
Aceasta reprezintă o metodă foarte sigură deoarece temperatura din cuptor trece de 100 de grade și sterilizarea se face prin uscare. În acest mod este eliminată apa de pe borcane.