Concediul pentru creșterea copilului are o perioadă de doi ani în România, însă mamele pot opta și pentru întoarcerea mai rapidă în câmpul muncii, în schimbul unor beneficii financiare.

În Europa, acordarea concediului maternal se face după o legislaţie care diferă foarte mult de la o ţară la alta. Spre exemplu, în Belgia, în aşa-numita "pauză de carieră", mamele pot sta acasă doar trei luni de zile.

Citește și: Când intră pensiile în luna aprilie. Ministrul Muncii vine cu precizări după anunțul privind greva poștașilor

Se dorește scurtarea concediului pentru creșterea copilului?

Experții de Organizația pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) au sugerat Executivului de la București scurtarea concediului de creștere a copilului, considerând că acesta este prea lung.

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a explicat ce se va întâmpla, de fapt, cu concediul pentru creșterea copilului în România.

”Opinia mea, și ca ministru, și ca femeie, este faptul că este important ca această perioadă să rămână așa și că această perioadă și opțiunea pentru această perioadă să fie a mamei, dacă rămâne cu copilul până la vârsta de doi ani sau dacă se întoarce mai devreme. OCDE a venit cu o recomandare, obligația noastră este să o analizăm”, a declarat Simona Bucura-Oprescu la Antena 3.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Ministrul Muncii se opune scurtării concediului de creșterea copilului

Ministrul Muncii se opune scurtării concediului de creșterea copilului

[Sursa foto: Facebook / Simona Bucura Oprescu ]

Stimulente financiare pentru scurtarea concediului de creșterea copilului

În ceea ce privește eventuale facilități sau stimulente pentru mamele care vor să se întoarcă mai devreme în câmpul muncii, ministrul susține că trebuie făcută o analiză.

”Propunerile pot fi benefice pentru societatea românească și Ministerul Muncii întotdeauna va susține astfel de propuneri", consideră Simona Bucura-Oprescu.

Planul trebuie însă să includă mai mulți dintre actorii guvernamentali, Ministerul Finanțelor, Ministerul Muncii, Ministerul Familiei, Egalității de șanse și Tineretului, dar și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Citește și: VIDEO- ,,La Psiholog'', cu Cristian Andrei. Motivul pentru care ne certăm în familie

Reprezentanții Ministerului Muncii susțin că încurajează întoarcerea mai repede a femeilor la locul de muncă: se acordă stimulente de inserție pentru încurajarea celor care se întorc mai devreme la lucru.

Valoarea stimulentului pentru cele care se întorc până când bebelușul împlinește 6 luni este de 1.500 de lei, iar după 6 luni, 650 de lei.

Stimulente financiare pentru scurtarea concediului de creșterea copilului

Stimulente financiare pentru scurtarea concediului de creșterea copilului

[Sursa foto: Pexels]


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si