Condiţii călătorie Grecia 2021.   Grecia a intrat pe lista roşie a ţărilor cu risc epidemiologic ridicat. Aşadar, toate persoane care se întorc din această ţară vor sta în carantină la domiciliu, cu excepţia celor vaccinaţi. Măsura se aplică din data de 1 august 2021. 

UPDATE 1 august 2021: MAE a actualizat condiţiile de călătorie în Grecia

STARE DE URGENȚĂ: NU

  Conform informațiilor comunicate de autoritățile elene,  pentru a intra în Grecia, cetățenii români trebuie să prezinte următoarele:

  1. formularul de localizare a pasagerilor (PLF – Passenger Locator Form:  https://travel.gov.gr/#/user/login completat cu cel puțin 24 de ore anterior intrării pe teritoriul Greciei – acest formular este obligatoriu pentru intrarea pe teritoriul Greciei, indiferent de calea de acces (aeriană, rutieră, maritimă). După completarea datelor din formular, călătorii vor primi un e-mail de confirmare. În ziua intrării în Grecia, călătorii vor primi, prin email, Formularul PLF cu un cod unic (QR), care trebuie prezentat autorităților elene.
  2. unul  dintre următoarele documente referitoare la COVID-19  (nu se aplică copiilor cu vârsta sub 12 ani):

 

  • rezultatul negativ al unui test PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior intrării pe teritoriul Greciei, sau rezultatul unui test rapid antigen negativ care să fi fost recoltat cu maximum 48 de ore anterior intrării în Grecia.
    Documentul care atestă rezultatul negativ poate fi emis sau tradus într-una din limbile greacă, engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.

 

 

 

  • dovada vaccinării cu un vaccin autorizat pentru COVID-19, cu condiția să fi trecut cel puțin 14 zile de la a doua doză sau de la doza unică. Documentul cu dovada vaccinării poate fi emis sau tradus într-una din limbile greacă, engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.

 

 

 

  • un document eliberat de un laborator autorizat sau un certificat medical care să ateste că persoana în cauză a fost diagnosticată cu COVID-19 într-un interval cuprins între 30 și 180 de zile anterior datei sosirii în Grecia. Documentul poate fi emis sau tradus într-una din limbile greacă, engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.

 

 

 

  • certificatul european digital COVID-19, în format tipărit sau digital.

 

Autoritățile elene pot efectua teste rapide, algoritmic, la punctele de control a trecerii frontierei. Fiind vorba de o testare rapidă, călătorul așteaptă pe loc, la frontieră, rezultatul testului.

În cazul unui rezultat pozitiv, călătorul va sta în carantină 10 zile, într-o locație stabilită de autoritățile elene.

  Accesul pe cale rutieră:

 

  • Funcționează non-stop (24/24) următoarele puncte de trecere a frontierei, pentru toate categoriile de persoane: Kulata – Promachonas,  Svilengrad  –Ormenio, Makaza (Bulgaria) – Nimfaea (Grecia), Evzones (frontiera cu Macedonia de Nord), Niki (frontiera cu Macedonia de Nord), Doirani (frontiera cu Macedonia de Nord), Kastanies (frontiera cu Turcia), Kipi (frontiera cu Turcia), Kakavia (frontiera cu Albania), Kristallopigi (frontiera cu Albania), Exohi (frontiera cu Bulgaria), Mavromati (frontiera cu Albania).  

 

 

 

  • Începând din 13 iulie a.c. a fost deschis circulației, în intervalul orar 8:00-20:00, punctul de trecere al frontierei Mertzianis, la frontiera cu Albania.

 

Accesul pe cale aeriană și maritimă  se face prin toate aeroporturile internaționale, respectiv prin toate porturile, cu îndeplinirea acelorași formalități enunțate mai sus.

 

MĂSURI PE PLAN INTERN:

Informații cu privire la călătoria către/dinspre insulele grecești, precum și între insule, cu feribotul, nava sau avionul:

1. Pentru călătoriile de pe continent către insulele grecești și retur  cu feribotul sau alt tip de navă de transport persoane, pasagerii trebuie să prezinte unul dintre următoarele documente referitoare la Covid-19, înaintea îmbarcării (același tip ca și pentru intrarea în Grecia):

 

  • un certificat de vaccinare Covid-19;
  • o dovadă a recuperării recente după boală (care să ateste că persoana în cauză a fost diagnosticată cu COVID-19 într-un interval cuprins între 30 și 180 de zile anterior datei sosirii în Grecia);
  • un test PCR negativ efectuat în termen de 72 de ore înaintea îmbarcării;
  • un test rapid negativ efectuat cu 48 de ore înainte de călătorie.
  • un autotest rapid efectuat cu 24 de ore înainte de călătorie, însoțit de declarația aferentă.

 

 

Regulile se aplică tuturor pasagerilor cu vârsta de peste 12 ani împliniți.

În afară de cele patru categorii de documente enunțate mai sus, pasagerilor  cu vârste cuprinse  între 12 și 17 ani  li se permite să călătorească și cu prezentarea unui rezultat negativ al autotestului, efectuat în ultimele 24 de ore.

Minorii cu vârsta de până la 12 ani   pot călători liber, fără a fi necesară prezentarea vreunui document pentru Covid-19.

Sunt exceptate de la această regulă  persoanele care se deplasează în interes de serviciu/pentru activități zilnice. Acestea sunt supuse testării săptămânale (autotestării), conform normelor Ministerului elen al Muncii.

De asemenea, autoritățile elene solicită completarea și  prezentarea unei declarații de sănătate, disponibilă la adresele  https://sea.travel.gov.gr/#/  (varianta în limba engleză) și  https://www.ynanp.gr  (varianta în limba greacă).

Pasagerii trebuie să prezinte, totodată,  documente de identificare  (pașaport, carte de identitate sau alt act de identitate valabil),  echipajului navei revenindu-i obligația de a verifica,  înainte de  îmbarcare,   concordanța între datele de identitate  ale persoanei  și cele înscrise în documentele medicale  prezentate.

Având în vedere aceste controale, pasagerii curselor de feribot sunt rugați să se prezinte la locul de îmbarcare  cu o oră înainte de plecare.

2. Călătoriile inter-insulare pe cale maritimă

Între insulele  aceleiași unități regionale: călătoria este posibilă cu prezentarea rezultatului negativ al unui autotest, efectuat fie săptămânal (persoanele care se deplasează regulat în interes de serviciu), fie în termen de maxim 24 de ore înainte de plecarea programată.

Excepții:

 

  • Muncitorii care călătoresc zilnic între diferite unități regionale (autotest)
  • Pasagerii care călătoresc pe rutele Perama-Paloukia-Salamina, Perama Megarida-Faneromeni-Salamina, Rio-Antirio, orice feribot care leagă continentul de insula Evia, precum și pe rutele Poros-Galatas/ Troizinia-Pounta-Elafonisi (jud. Lakonia), Trypiti-Ammouliani (jud. Halkidiki), aceștia putând călători și cu prezentarea rezultatului negativ al unui autotest.

 

 

3. Călătoriile către/dinspre insule pe cale aeriană (cursele interne) –  pasagerii trebuie să prezinte unul dintre următoarele documente referitoare la Covid-19 înainte de îmbarcare (același tip ca și pentru intrarea în Grecia):

 

  • un certificat de vaccinare Covid-19;
  • o dovadă a recuperării recente după boală (care să ateste că persoana în cauză a fost diagnosticată cu COVID-19 într-un interval cuprins între 30 și 180 de zile anterior datei sosirii în Grecia);
  • un test PCR negativ efectuat în termen de 72 de ore înaintea plecării;
  • un test rapid negativ efectuat cu 48 de ore înainte de călătorie;
  • pentru pasagerii cu vârsta între 12-17 ani, un autotest rapid efectuat cu 24 de ore înainte de călătorie, însoțit de declarația aferentă.

 

 

Minorii cu vârsta sub 12 ani pot călători fără restricții.

4. Accesul în spații interioare (restaurante, cafenele, baruri, spații de divertisment) :

Începând cu data de 16 iulie 2021, autoritățile elene permit accesul persoanelor în spațiile interioare (închise) ale restaurantelor, cafenelelor, barurilor sau locațiilor de divertisment, astfel:

Accesul în interiorul  restaurantelor, cluburilor, barurilor, spațiilor de divertisment, teatrelor/cinematografelor este permis doar acelor persoane care prezintă fie dovada vaccinării complete, cu condiția să fi trecut minim 14 zile de la administrarea ultimei doze (sau a dozei unice, în cazul serului J&J), fie un certificat conform căruia au trecut prin boală, emis la 30 de zile după primul test pozitiv și valabil 180 de zile;

Accesul în incinta muzeelor și a spațiilor arheologice interioare  este permis persoanelor care prezintă fie dovada vaccinării complete, cu condiția să fi trecut minim 14 zile de la administrarea ultimei doze (sau a dozei unice, în cazul serului J&J), fie un certificat conform căruia au trecut prin boală (emis la 30 de zile după primul test pozitiv și valabil 180 de zile), fie rezultatul negativ al unui test PCR sau test rapid.

Toate aceste spații pot funcționa, la interior, cu un grad de ocupare de maxim 85% din capacitatea declarată în autorizația de funcționare.

Persoanele cu vârsta de până la 18 ani pot intra în oricare din spațiile menționate mai sus cu prezentarea rezultatului negativ al unui autotest, însoțit de declarația aferentă, semnată de unul dintre părinți ori de către reprezentantul legal al minorului.

Potrivit actului normativ în vigoare, aceste măsuri se aplică tuturor persoanelor aflate pe teritoriul Greciei, începând cu data de 16 iulie 2021 (ora 06.00) și sunt în vigoare până la data de 6 august 2021 (ora 06.00), cu posibilitatea de prelungire.

Recomandări:

 

  • respectarea cu strictețe a condițiilor de intrare și pregătirea documentelor necesare, pentru a evita timpi suplimentari de așteptare la graniță;
  • evitarea deplasării în Grecia în cursul dimineții zilei de sâmbătă (în acest interval există fluxuri ridicate de turiști);
  • utilizarea tuturor punctelor de intrare în Grecia;
  • respectarea cu strictețe a măsurilor comunicate de autoritățile elene, inclusiv în cazul unei eventuale diagnosticări cu COVID-19 pe perioada vacanței;
  • în cazul în care au nevoie de asistență consulară, cetățenii români pot apela la Consulatul General al României la Salonic sau Ambasada României la Atena, inclusiv prin apelarea numărului de urgență, dacă situația în care se află are caracter de urgență.

 

 

UPDATE 22 iulie 2021: Ministerul Afacerilor Externe a actualizat condiţiile de călătorie în Grecia.

Conform informațiilor comunicate de autoritățile elene,  pentru a intra în Grecia, cetățenii români trebuie să prezinte următoarele:

  1. formularul de localizare a pasagerilor (PLF- Passenger Locator Form:  https://travel.gov.gr/#/user/login completat cu cel puțin 24 de ore anterior intrării pe teritoriul Greciei – acest formular este obligatoriu pentru intrarea pe teritoriul Greciei, indiferent de calea de acces (aeriană, rutieră, maritimă). După completarea datelor din formular, călătorii vor primi un e-mail de confirmare. În ziua intrării în Grecia, călătorii vor primi, prin email, Formularul PLF cu un cod unic (QR), care trebuie prezentat autorităților elene.
  2. unul  dintre următoarele documente referitoare la COVID-19  (nu se aplică copiilor cu vârsta sub 12 ani):

 

  • rezultatul negativ al unui test PCR  pentru infecția cu virusul SARS-CoV2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior intrării pe teritoriul Greciei,  sau   rezultatul unui test rapid antigen negativ  care să fi fost recoltat cu maximum 48 de ore anterior intrării în Grecia. Documentul care atestă rezultatul negativ poate fi emis sau tradus într-una din limbile greacă, engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.

 

 

  • dovada vaccinării  cu un vaccin autorizat pentru COVID-19, cu condiția să fi trecut cel puțin 14 zile de la a doua doză sau de la doza unică. Documentul cu dovada vaccinării poate fi emis sau tradus într-una din limbile greacă, engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.

 

 

  • un document eliberat de un laborator autorizat  sau un  certificat medical  care să ateste că persoana în cauză a fost diagnosticată cu COVID-19 într-un interval cuprins între 30 și 180 de zile anterior datei sosirii în Grecia. Documentul poate fi emis sau tradus într-una din limbile greacă, engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.

 

 

  • certificatul european digital COVID-19, în format tipărit sau digital.

 

Autoritățile elene pot efectua teste rapide, algoritmic, la punctele de control a trecerii frontierei. Fiind vorba de o testare rapidă, călătorul așteaptă pe loc, la frontieră, rezultatul testului.

În cazul unui rezultat pozitiv, călătorul va sta în carantină 10 zile, într-o locație stabilită de autoritățile elene.

Accesul pe cale rutieră:

 

  • Funcționează non-stop (24/24) următoarele puncte de trecere a frontierei, pentru toate categoriile de persoane: Kulata –  Promachonas ,  Svilengrad  – Ormenio, Makaza (Bulgaria) –  Nimfaea  (Grecia),  Evzones  (frontiera cu Macedonia de Nord),  Niki  (frontiera cu Macedonia de Nord), Doirani  (frontiera cu Macedonia de Nord),  Kastanies  (frontiera cu Turcia), Kipi  (frontiera cu Turcia),  Kakavia  (frontiera cu Albania),  Kristallopigi  (frontiera cu Albania),  Exohi  (frontiera cu Bulgaria),  Mavromati  (frontiera cu Albania)  

 

 

  • Începând din 13 iulie a.c. a fost deschis circulației, în intervalul orar 8:00-20:00, punctul de trecere al frontierei  Mertzianis, la frontiera cu Albania.

 

Accesul pe cale aeriană și maritimă  se face prin toate aeroporturile internaționale, respectiv prin toate porturile, cu îndeplinirea acelorași formalități enunțate mai sus.

MĂSURI PE PLAN INTERN:

Informații cu privire la călătoria către/dinspre insulele grecești, precum și între insule, cu feribotul, nava sau avionul:

1. Pentru călătoriile de pe continent către insulele grecești și retur  cu feribotul sau alt tip de navă de transport persoane, pasagerii trebuie să prezinte unul dintre următoarele documente referitoare la Covid-19, înaintea îmbarcării (același tip ca și pentru intrarea în Grecia):

 

  • un certificat de vaccinare Covid-19;
  • o dovadă a recuperării recente după boală (care să ateste că persoana în cauză a fost diagnosticată cu COVID-19 într-un interval cuprins între 30 și 180 de zile anterior datei sosirii în Grecia);
  • un test PCR negativ efectuat în termen de 72 de ore înaintea îmbarcării;
  • un test rapid negativ efectuat cu 48 de ore înainte de călătorie.

 

Regulile se aplică tuturor pasagerilor cu vârsta de peste 12 ani împliniți.

În afară de cele patru categorii de documente enunțate mai sus, pasagerilor  cu vârste cuprinse  între 12 și 17 ani  li se permite să călătorească și cu prezentarea unui rezultat negativ al autotestului, efectuat în ultimele 24 de ore.

Minorii cu vârsta de până la 12 ani   pot călători liber, fără a fi necesară prezentarea vreunui document pentru Covid-19.

Sunt exceptate de la această regulă  persoanele care se deplasează în interes de serviciu/pentru activități zilnice. Acestea sunt supuse testării săptămânale (autotestării), conform normelor Ministerului elen al Muncii.

De asemenea, autoritățile elene solicită completarea și  prezentarea unei declarații de sănătate, disponibilă la adresele  https://sea.travel.gov.gr/#/  (varianta în limba engleză) și  https://www.ynanp.gr  (varianta în limba greacă).

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Pasagerii trebuie să prezinte, totodată,  documente de identificare  (pașaport, carte de identitate sau alt act de identitate valabil),  echipajului navei revenindu-i obligația de a verifica,  înainte de  îmbarcare,   concordanța între datele de identitate  ale persoanei  și cele înscrise în documentele medicale  prezentate.

Având în vedere aceste controale, pasagerii curselor de feribot sunt rugați să se prezinte la locul de îmbarcare  cu o oră înainte de plecare.

2. Călătoriile inter-insulare pe cale maritimă

Între insulele  aceleiași unități regionale: călătoria este posibilă cu prezentarea rezultatului negativ al unui autotest, efectuat fie săptămânal (persoanele care se deplasează regulat în interes de serviciu), fie în termen de maxim 24 de ore înainte de plecarea programată.

Excepții:

 

  • Muncitorii care călătoresc zilnic între  diferite unități regionale  (autotest)
  • Pasagerii care călătoresc pe rutele Perama-Paloukia-Salamina, Perama Megarida-Faneromeni-Salamina, Rio-Antirio, orice feribot care leagă continentul de insula Evia, precum și pe rutele Poros-Galatas/ Troizinia-Pounta-Elafonisi (jud. Lakonia), Trypiti-Ammouliani (jud. Halkidiki), aceștia putând călători și cu prezentarea rezultatului negativ al unui autotest.

 

3. Călătoriile către/dinspre insule pe cale aeriană (cursele interne) –  pasagerii trebuie să prezinte unul dintre următoarele documente referitoare la Covid-19 înainte de îmbarcare (același tip ca și pentru intrarea în Grecia):

 

  • un  certificat de vaccinare Covid-19;
  • dovadă a recuperării recente  după boală (care să ateste că persoana în cauză a fost diagnosticată cu COVID-19 într-un interval cuprins între 30 și 180 de zile anterior datei sosirii în Grecia);
  • un  test PCR negativ  efectuat în termen de  72 de ore  înaintea plecării;
  • un  test rapid   negativ  efectuat cu  48 de ore  înainte de călătorie;

 

Minorii cu vârsta sub 12 ani pot călători fără restricții.

În conformitate cu prevederile din Monitorul Oficial (FEK) nr. 3066 din 11.07.2021, termenul de aplicare al măsurilor aflate în vigoare s-a prelungit până la data de 15.07.2021.

4. Accesul în spații interioare (restaurante, cafenele, baruri, spații de divertisment) :

Începând cu data de 16 iulie 2021, autoritățile elene permit accesul persoanelor în spațiile interioare (închise) ale restaurantelor, cafenelelor, barurilor sau locațiilor de divertisment, astfel:

Accesul în interiorul  restaurantelor, cluburilor, barurilor, spațiilor de divertisment, teatrelor/cinematografelor este permis doar acelor persoane care prezintă fie dovada vaccinării complete, cu condiția să fi trecut minim 14 zile de la administrarea ultimei doze (sau a dozei unice, în cazul serului J&J), fie un certificat conform căruia au trecut prin boală, emis la 30 de zile după primul test pozitiv și valabil 180 de zile;

Accesul în incinta muzeelor și a spațiilor arheologice interioare  este permis persoanelor care prezintă fie dovada vaccinării complete, cu condiția să fi trecut minim 14 zile de la administrarea ultimei doze (sau a dozei unice, în cazul serului J&J), fie un certificat conform căruia au trecut prin boală (emis la 30 de zile după primul test pozitiv și valabil 180 de zile), fie rezultatul negativ al unui test PCR sau test rapid.

Toate aceste spații pot funcționa, la interior, cu un grad de ocupare de maxim 85% din capacitatea declarată în autorizația de funcționare.

Persoanele cu vârsta de până la 18 ani pot intra în oricare din spațiile menționate mai sus cu prezentarea rezultatului negativ al unui autotest, însoțit de declarația aferentă, semnată de unul dintre părinți ori de către reprezentantul legal al minorului.

Potrivit actului normativ în vigoare, aceste măsuri se aplică tuturor persoanelor aflate pe teritoriul Greciei, începând cu data de 16 iulie 2021 (ora 06.00) și sunt în vigoare până la data de 29 iulie 2021 (ora 06.00), cu posibilitatea de prelungire.

Recomandări:

 

  • respectarea cu strictețe a condițiilor de intrare și pregătirea documentelor necesare, pentru a evita timpi suplimentari de așteptare la graniță;
  • evitarea deplasării în Grecia în cursul dimineții zilei de sâmbătă (în acest interval există fluxuri ridicate de turiști);
  • utilizarea tuturor punctelor de intrare în Grecia;
  • respectarea cu strictețe a măsurilor comunicate de autoritățile elene, inclusiv în cazul unei eventuale diagnosticări cu COVID-19 pe perioada vacanței;
  • în cazul în care au nevoie de asistență consulară, cetățenii români pot apela la Consulatul General al României la Salonic sau Ambasada României la Atena, inclusiv prin apelarea numărului de urgență, dacă situația în care se află are caracter de urgență.

 

UPDATE 16 iulie 2021. MAE anunţă noi condiţii de călătorie în Grecia

URGENȚĂ: NU

  Conform informațiilor comunicate de autoritățile elene,  pentru a intra în Grecia, cetățenii români trebuie să prezinte următoarele:

  1. formularul de localizare a pasagerilor (PLF- Passenger Locator Form:  https://travel.gov.gr/#/user/login completat cu cel puțin 24 de ore anterior intrării pe teritoriul Greciei – acest formular este obligatoriu pentru intrarea pe teritoriul Greciei, indiferent de calea de acces (aeriană, rutieră, maritimă). După completarea datelor din formular, călătorii vor primi un e-mail de confirmare. În ziua intrării în Grecia, călătorii vor primi, prin email, Formularul PLF cu un cod unic (QR), care trebuie prezentat autorităților elene.
  2. unul  dintre următoarele documente referitoare la COVID-19  (nu se aplică copiilor cu vârsta sub 12 ani):
  • rezultatul negativ al unui test PCR  pentru infecția cu virusul SARS-CoV2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior intrării pe teritoriul Greciei,  sau   rezultatul unui test rapid antigen negativ  care să fi fost recoltat cu maximum 48 de ore anterior intrării în Grecia. Documentul care atestă rezultatul negativ poate fi emis sau tradus într-una din limbile greacă, engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.

 

 

  • dovada vaccinării  cu un vaccin autorizat pentru COVID-19, cu condiția să fi trecut cel puțin 14 zile de la a doua doză sau de la doza unică. Documentul cu dovada vaccinării poate fi emis sau tradus într-una din limbile greacă, engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.

 

 

  • un document eliberat de un laborator autorizat  sau un  certificat medical  care să ateste că persoana în cauză a fost diagnosticată cu COVID-19 într-un interval cuprins între 30 și 180 de zile anterior datei sosirii în Grecia. Documentul poate fi emis sau tradus într-una din limbile greacă, engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.

 

 

  • certificatul european digital COVID-19, în format tipărit sau digital.

 

Autoritățile elene pot efectua teste rapide, algoritmic, la punctele de control a trecerii frontierei. Fiind vorba de o testare rapidă, călătorul așteaptă pe loc, la frontieră, rezultatul testului.

În cazul unui rezultat pozitiv, călătorul va sta în carantină 10 zile, într-o locație stabilită de autoritățile elene.

  Accesul pe cale rutieră:

 

  • Funcționează non-stop (24/24) următoarele puncte de trecere a frontierei, pentru toate categoriile de persoane: Kulata –  Promachonas ,  Svilengrad  -  Ormenio, Makaza (Bulgaria) –  Nimfaea  (Grecia),  Evzones  (frontiera cu Macedonia de Nord),  Niki  (frontiera cu Macedonia de Nord), Doirani  (frontiera cu Macedonia de Nord),  Kastanies  (frontiera cu Turcia), Kipi  (frontiera cu Turcia),  Kakavia  (frontiera cu Albania),  Kristallopigi  (frontiera cu Albania),  Exohi  (frontiera cu Bulgaria),  Mavromati  (frontiera cu Albania)  

 

 

  • Începând din 13 iulie a.c. a fost deschis circulației, în intervalul orar 8:00-20:00, punctul de trecere al frontierei  Mertzianis, la frontiera cu Albania.

 

Accesul pe cale aeriană și maritimă  se face prin toate aeroporturile internaționale, respectiv prin toate porturile, cu îndeplinirea acelorași formalități enunțate mai sus.

  MĂSURI PE PLAN INTERN:

Informații cu privire la călătoria către/dinspre insulele grecești, precum și între insule, cu feribotul, nava sau avionul:

1. Pentru călătoriile de pe continent către insulele grecești și retur  cu feribotul sau alt tip de navă de transport persoane, pasagerii trebuie să prezinte unul dintre următoarele documente referitoare la Covid-19, înaintea îmbarcării (același tip ca și pentru intrarea în Grecia):

 

  • un certificat de vaccinare Covid-19;
  • o dovadă a recuperării recente după boală (care să ateste că persoana în cauză a fost diagnosticată cu COVID-19 într-un interval cuprins între 30 și 180 de zile anterior datei sosirii în Grecia);
  • un test PCR negativ efectuat în termen de 72 de ore înaintea îmbarcării;
  • un test rapid negativ efectuat cu 48 de ore înainte de călătorie.

 

Regulile se aplică tuturor pasagerilor cu vârsta de peste 12 ani împliniți.

În afară de cele patru categorii de documente enunțate mai sus, pasagerilor  cu vârste cuprinse  între 12 și 17 ani  li se permite să călătorească și cu prezentarea unui rezultat negativ al autotestului, efectuat în ultimele 24 de ore.

Minorii cu vârsta de până la 12 ani   pot călători liber, fără a fi necesară prezentarea vreunui document pentru Covid-19.

Sunt exceptate de la această regulă  persoanele care se deplasează în interes de serviciu/pentru activități zilnice. Acestea sunt supuse testării săptămânale (autotestării), conform normelor Ministerului elen al Muncii.

De asemenea, autoritățile elene solicită completarea și  prezentarea unei declarații de sănătate, disponibilă la adresele  https://sea.travel.gov.gr/#/  (varianta în limba engleză) și  https://www.ynanp.gr  (varianta în limba greacă).

Pasagerii trebuie să prezinte, totodată,  documente de identificare  (pașaport, carte de identitate sau alt act de identitate valabil),  echipajului navei revenindu-i obligația de a verifica,  înainte de  îmbarcare,   concordanța între datele de identitate  ale persoanei  și cele înscrise în documentele medicale  prezentate.

Având în vedere aceste controale, pasagerii curselor de feribot sunt rugați să se prezinte la locul de îmbarcare  cu o oră înainte de plecare.

  2. Călătoriile inter-insulare pe cale maritimă

Între insulele  aceleiași unități regionale: călătoria este posibilă cu prezentarea rezultatului negativ al unui autotest, efectuat fie săptămânal (persoanele care se deplasează regulat în interes de serviciu), fie în termen de maxim 24 de ore înainte de plecarea programată.

Excepții:

 

  • Muncitorii care călătoresc zilnic între  diferite unități regionale  (autotest)
  • Pasagerii care călătoresc pe rutele Perama-Paloukia-Salamina, Perama Megarida-Faneromeni-Salamina, Rio-Antirio, orice feribot care leagă continentul de insula Evia, precum și pe rutele Poros-Galatas/ Troizinia-Pounta-Elafonisi (jud. Lakonia), Trypiti-Ammouliani (jud. Halkidiki), aceștia putând călători și cu prezentarea rezultatului negativ al unui autotest.

 

3. Călătoriile către/dinspre insule pe cale aeriană (cursele interne) –  pasagerii trebuie să prezinte unul dintre următoarele documente referitoare la Covid-19 înainte de îmbarcare (același tip ca și pentru intrarea în Grecia):

 

  • un  certificat de vaccinare Covid-19;
  • dovadă a recuperării recente  după boală (care să ateste că persoana în cauză a fost diagnosticată cu COVID-19 într-un interval cuprins între 30 și 180 de zile anterior datei sosirii în Grecia);
  • un  test PCR negativ  efectuat în termen de  72 de ore  înaintea plecării;
  • un  test rapid   negativ  efectuat cu  48 de ore  înainte de călătorie;

 

Minorii cu vârsta sub 12 ani pot călători fără restricții.

În conformitate cu prevederile din Monitorul Oficial (FEK) nr. 3066 din 11.07.2021, termenul de aplicare al măsurilor aflate în vigoare s-a prelungit până la data de 15.07.2021.

4. Accesul în spații interioare (restaurante, cafenele, baruri, spații de divertisment) :

Începând cu data de 16 iulie 2021, autoritățile elene permit accesul persoanelor în spațiile interioare (închise) ale restaurantelor, cafenelelor, barurilor sau locațiilor de divertisment, astfel:

Accesul în interiorul  restaurantelor, cluburilor, barurilor, spațiilor de divertisment, teatrelor/cinematografelor este permis doar acelor persoane care prezintă fie dovada vaccinării complete, cu condiția să fi trecut minim 14 zile de la administrarea ultimei doze (sau a dozei unice, în cazul serului J&J), fie un certificat conform căruia au trecut prin boală, emis la 30 de zile după primul test pozitiv și valabil 180 de zile;

Accesul în incinta muzeelor și a spațiilor arheologice interioare  este permis persoanelor care prezintă fie dovada vaccinării complete, cu condiția să fi trecut minim 14 zile de la administrarea ultimei doze (sau a dozei unice, în cazul serului J&J), fie un certificat conform căruia au trecut prin boală (emis la 30 de zile după primul test pozitiv și valabil 180 de zile), fie rezultatul negativ al unui test PCR sau test rapid.

Toate aceste spații pot funcționa, la interior, cu un grad de ocupare de maxim 85% din capacitatea declarată în autorizația de funcționare.

Persoanele cu vârsta de până la 18 ani pot intra în oricare din spațiile menționate mai sus cu prezentarea rezultatului negativ al unui autotest, însoțit de declarația aferentă, semnată de unul dintre părinți ori de către reprezentantul legal al minorului.

Potrivit actului normativ în vigoare, aceste măsuri se aplică tuturor persoanelor aflate pe teritoriul Greciei, începând cu data de 16 iulie 2021 (ora 06.00) și sunt în vigoare până la data de 26 iulie 2021 (ora 06.00), cu posibilitatea de prelungire.

Recomandări:

 

  • respectarea cu strictețe a condițiilor de intrare și pregătirea documentelor necesare, pentru a evita timpi suplimentari de așteptare la graniță;
  • evitarea deplasării în Grecia în cursul dimineții zilei de sâmbătă (în acest interval există fluxuri ridicate de turiști);
  • utilizarea tuturor punctelor de intrare în Grecia;
  • respectarea cu strictețe a măsurilor comunicate de autoritățile elene, inclusiv în cazul unei eventuale diagnosticări cu COVID-19 pe perioada vacanței;
  • în cazul în care au nevoie de asistență consulară, cetățenii români pot apela la Consulatul General al României la Salonic sau Ambasada României la Atena, inclusiv prin apelarea numărului de urgență, dacă situația în care se află are caracter de urgență.

Grecia a intrat pe lista galbenă. Cine stă în carantină

 

UPDATE 15 iulie 2021. Grecia a intrat pe lista galbenă . Noua lista a ţărilor cu risc epidemiologic ridicat intră în vigoare din data de 18 iulie 2021, ora 00:00 (noaptea de sâmbătă spre duminică). Astfel, cei care se întorc în ţară după această dată vor sta în carantină.

Persoanele vaccinate nu sunt obligate să stea în carantină.

Cei care vin în România dintr-o ţară află pe lista roşie vor sta în carantină timp de 14 zile, chiar dacă prezintă un test COVID-19 negativ. Nu vor intra în carantină cei care sunt vaccinaţi.

Pentru lista galbenă, carantina nu este obligatorie pentru cei care prezintă un test COVID-19 negativ sau dovada că sunt vaccinaţi.

Citeste si: Lista galbenă şi roşie actualizată, pe 15 iulie 2021: Cine stă în carantină? Anunţ pentru românii care se întorc din Grecia, Spania şi Portugalia

UPDATE 12 uiulie 2021:  Conform informațiilor comunicate de autoritățile elene,  pentru a intra în Grecia, cetățenii români trebuie să prezinte următoarele:

  1. formularul de localizare a pasagerilor (PLF- Passenger Locator Form:  https://travel.gov.gr/#/user/login completat cu cel puțin 24 de ore anterior intrării pe teritoriul Greciei – acest formular este obligatoriu pentru intrarea pe teritoriul Greciei, indiferent de calea de acces (aeriană, rutieră, maritimă). După completarea datelor din formular, călătorii vor primi un e-mail de confirmare. În ziua intrării în Grecia, călătorii vor primi, prin email, Formularul PLF cu un cod unic (QR), care trebuie prezentat autorităților elene.
     
  2. unul  dintre următoarele documente referitoare la COVID-19  (nu se aplică copiilor cu vârsta sub 12 ani):
  • rezultatul negativ al unui test PCR  pentru infecția cu virusul SARS-CoV2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior intrării pe teritoriul Greciei,  sau   rezultatul unui test rapid antigen negativ  care să fi fost recoltat cu maximum 48 de ore anterior intrării în Grecia. Documentul care atestă rezultatul negativ poate fi emis sau tradus într-una din limbile greacă, engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.
  • dovada vaccinării  cu un vaccin autorizat pentru COVID-19, cu condiția să fi trecut cel puțin 14 zile de la a doua doză sau de la doza unică. Documentul cu dovada vaccinării poate fi emis sau tradus într-una din limbile greacă, engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.
  • un document eliberat de un laborator autorizat  sau un  certificat medical  care să ateste că persoana în cauză a fost diagnosticată cu COVID-19 într-un interval cuprins între 30 și 180 de zile anterior datei sosirii în Grecia. Documentul poate fi emis sau tradus într-una din limbile greacă, engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.
  • certificatul european digital COVID-19, în format tipărit sau digital.

UPDATE 8 iulie 2021 Conform informațiilor comunicate de autoritățile elene,  pentru a intra în Grecia, cetățenii români trebuie să prezinte următoarele:

  1. formularul de localizare a pasagerilor (PLF- Passenger Locator Form:  https://travel.gov.gr/#/user/login completat cu cel puțin 24 de ore anterior intrării pe teritoriul Greciei – acest formular este obligatoriu pentru intrarea pe teritoriul Greciei, indiferent de calea de acces (aeriană, rutieră, maritimă). După completarea datelor din formular, călătorii vor primi un e-mail de confirmare. În ziua intrării în Grecia, călătorii vor primi, prin email, Formularul PLF cu un cod unic (QR), care trebuie prezentat autorităților elene.
     
  2. unul  dintre următoarele documente referitoare la COVID-19  (nu se aplică copiilor cu vârsta sub 12 ani):
  • rezultatul negativ al unui test PCR  pentru infecția cu virusul SARS-CoV2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior intrării pe teritoriul Greciei,  sau   rezultatul unui test rapid antigen negativ  care să fi fost recoltat cu maximum 48 de ore anterior intrării în Grecia. Documentul care atestă rezultatul negativ poate fi emis sau tradus într-una din limbile greacă, engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.
  • dovada vaccinării  cu un vaccin autorizat pentru COVID-19, cu condiția să fi trecut cel puțin 14 zile de la a doua doză sau de la doza unică. Documentul cu dovada vaccinării poate fi emis sau tradus într-una din limbile greacă, engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.
  • un document eliberat de un laborator autorizat  sau un  certificat medical  care să ateste că persoana în cauză a fost diagnosticată cu COVID-19 într-un interval cuprins între 30 și 180 de zile anterior datei sosirii în Grecia. Documentul poate fi emis sau tradus într-una din limbile greacă, engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.
  • certificatul european digital COVID-19, în format tipărit sau digital.

Autoritățile elene pot efectua teste rapide, algoritmic, la punctele de control a trecerii frontierei. Fiind vorba de o testare rapidă, călătorul așteaptă pe loc, la frontieră, rezultatul testului.

În cazul unui rezultat pozitiv, călătorul va sta în carantină 10 zile, într-o locație stabilită de autoritățile elene.

Accesul pe cale rutieră:

  • Regimul la punctele de trecere a frontierei Kulata – Promachonas și Svilengrad - Ormenio  rămăne neschimbat,  respectiv funcționează non-stop, accesul fiind posibil pentru toate categoriile de persoane.
  • Suplimentar, a fost extins programul de funcționare al punctului de trecere a frontierei  Makaza (Bulgaria) –   Nimfaea  (Grecia), de la 7.00-23.00, la regim non-stop (24/24), accesul fiind posibil pentru toate categoriile de persoane.
  • În plus, următoarele puncte de trecere a frontierei funcționează în regim non-stop (24/24), de asemenea pentru toate categoriile de persoane:  Evzones  (frontiera cu Macedonia de Nord),  Niki  (frontiera cu Macedonia de Nord), Doirani  (frontiera cu Macedonia de Nord),  Kastanies  (frontiera cu Turcia), Kipi  (frontiera cu Turcia),  Kakavia  (frontiera cu Albania),  Kristallopigi  (frontiera cu Albania),  Exohi  (frontiera cu Bulgaria),  Mavromati  (frontiera cu Albania)  
  • Începând din data de 13 iulie a.c., se deschide circulației, în intervalul orar 8:00-20:00, punctul de trecere al frontierei  Mertzianis, la frontiera cu Albania.

 

Aceste dispoziții sunt valabile până la data de 15 iulie 2021, ora 06:00.

Accesul pe cale aeriană și maritimă  se face prin toate aeroporturile internaționale, respectiv prin toate porturile, cu îndeplinirea acelorași formalități enunțate mai sus.

Recomandări:

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

 

  • respectarea cu strictețe a condițiilor de intrare și pregătirea documentelor necesare, pentru a evita timpi suplimentari de așteptare la graniță;
  • evitarea deplasării în Grecia în cursul dimineții zilei de sâmbătă (în acest interval există fluxuri ridicate de turiști);
  • utilizarea tuturor punctelor de intrare în Grecia;
  • respectarea cu strictețe a măsurilor comunicate de autoritățile elene, inclusiv în cazul unei eventuale diagnosticări cu COVID-19 pe perioada vacanței;
  • în cazul în care au nevoie de asistență consulară, cetățenii români pot apela la Consulatul General al României la Salonic sau Ambasada României la Atena, inclusiv prin apelarea numărului de urgență, dacă situația în care se află are caracter de urgență.

 

MĂSURI PE PLAN INTERN:

Informații cu privire la călătoria către/dinspre insulele grecești, precum și între insule, cu feribotul, nava sau avionul:

1. Pentru călătoriile de pe continent către insulele grecești și retur  cu feribotul sau alt tip de navă de transport persoane, pasagerii trebuie să prezinte unul dintre următoarele documente referitoare la Covid-19, înaintea îmbarcării (același tip ca și pentru intrarea în Grecia):

 

  • un certificat de vaccinare Covid-19;
  • o dovadă a recuperării recente după boală (care să ateste că persoana în cauză a fost diagnosticată cu COVID-19 într-un interval cuprins între 30 și 180 de zile anterior datei sosirii în Grecia);
  • un test PCR negativ efectuat în termen de 72 de ore înaintea îmbarcării;
  • un test rapid negativ efectuat cu 48 de ore înainte de călătorie.

 

Regulile se aplică tuturor pasagerilor cu vârsta de peste 12 ani împliniți.

În afară de cele patru categorii de documente enunțate mai sus, pasagerilor  cu vârste cuprinse  între 12 și 17 ani  li se permite să călătorească și cu prezentarea unui rezultat negativ al autotestului, efectuat în ultimele 24 de ore.

Minorii cu vârsta de până la 12 ani   pot călători liber, fără a fi necesară prezentarea vreunui document pentru Covid-19.

Sunt exceptate de la această regulă  persoanele care se deplasează în interes de serviciu/pentru activități zilnice. Acestea sunt supuse testării săptămânale (autotestării), conform normelor Ministerului elen al Muncii.

De asemenea, autoritățile elene solicită completarea și  prezentarea unei declarații de sănătate, disponibilă la adresele  https://sea.travel.gov.gr/#/  (varianta în limba engleză) și  https://www.ynanp.gr  (varianta în limba greacă).

Pasagerii trebuie să prezinte, totodată,  documente de identificare  (pașaport, carte de identitate sau alt act de identitate valabil),  echipajului navei revenindu-i obligația de a verifica,  înainte de  îmbarcare,   concordanța între datele de identitate  ale persoanei  și cele înscrise în documentele medicale  prezentate.

Având în vedere aceste controale, pasagerii curselor de feribot sunt rugați să se prezinte la locul de îmbarcare  cu o oră înainte de plecare.

2. Călătoriile inter-insulare pe cale maritimă

Între insulele  aceleiași unități regionale: călătoria este posibilă cu prezentarea rezultatului negativ al unui autotest, efectuat fie săptămânal (persoanele care se deplasează regulat în interes de serviciu), fie în termen de maxim 24 de ore înainte de plecarea programată.

Excepții:

 

  • Muncitorii care călătoresc zilnic între  diferite unități regionale  (autotest)
  • Pasagerii care călătoresc pe rutele Perama-Paloukia-Salamina, Perama Megarida-Faneromeni-Salamina, Rio-Antirio, orice feribot care leagă continentul de insula Evia, precum și pe rutele Poros-Galatas/ Troizinia-Pounta-Elafonisi (jud. Lakonia), Trypiti-Ammouliani (jud. Halkidiki), aceștia putând călători și cu prezentarea rezultatului negativ al unui autotest.

 

3. Călătoriile către/dinspre insule pe cale aeriană (cursele interne) –  pasagerii trebuie să prezinte unul dintre următoarele documente referitoare la Covid-19 înainte de îmbarcare (același tip ca și pentru intrarea în Grecia):

 

  • un  certificat de vaccinare Covid-19;
  • dovadă a recuperării recente  după boală (care să ateste că persoana în cauză a fost diagnosticată cu COVID-19 într-un interval cuprins între 30 și 180 de zile anterior datei sosirii în Grecia);
  • un  test PCR negativ  efectuat în termen de  72 de ore  înaintea plecării;
  • un  test rapid   negativ  efectuat cu  48 de ore  înainte de călătorie;

 

Minorii cu vârsta sub 12 ani pot călători fără restricții.

Conform datelor publicate în  Monitorul Oficial  elen (FEK) nr. 2879 din 02.07.2021, republicat cu modificările și completările ulterioare la 04.07.2021, respectiv a  Directivei Autorității de Aviație Civilă  din Grecia,  aceste dispoziții sunt valabile până la data de 12 iulie 2021, ora 06:00.

UPDATE: Regulile de intrare în Grecia nu s-au modificat, anunță Ambasada Greciei la București, potrivit Digi24. Testarea la punctele de trecere a graniței se va face aleatoriu, ca până acum, au mai menționat reprezentanții ambasadei pentru Digi24. Ministerul de Externe de la București este așteptat să vină azi cu noi precizări.

Reprezentanții Ambasadei Greciei la București au declarat joi pentru Digi24 că intrarea în Grecia se face după vechile reguli: testarea călătorilor la punctele de frontieră este aleatorie, pe baza unui soft.

Ambasada elenă a trimis o notificare la Ministerul român de Externe, care nu conține noutăți în privința regulilor de intrare în Grecia, și a anunțat că nu va face precizări suplimentare.

UPDATE: Toate persoanele care pășesc în Grecia cu mașina, indiferent de ţara din care provin, inclusiv cei vaccinaţi, vor fi testate. În situația în care rezultatul iese pozitiv, persoanele nevaccinate vor intra în carantină 10 zile, iar cele vaccinate timp de șapte zile. 

Citeste si: Teste COVID Grecia. Anunţul care va revolta mii de români: Ce condiţii de călătorie se impun de la 1 iulie 2021?

Ministerul Afacerilor Externe a declarat, miercuri, că toate persoanele care intră în Grecia cu maşina sunt testate la frontieră, indiferent dacă au fost sau nu vaccinate. Dacă rezultatul testului este pozitiv, persoanele nevaccinate intră în carantină 10 zile, iar cele vaccinate șapte zile.

MAE a transmis, miercuri, o atenţionare pentru cetăţenii români care efectuează deplasări către Grecia.

Citeste si: Coadă de 10 km la intrarea în Grecia

„A fost introdusă obligativitatea testării la punctele de frontieră a tuturor persoanelor care intră pe teritoriul elen, indiferent de statul de origine! Persoanele depistate pozitiv la aceste teste vor fi supuse regimului de carantină cu durata de 10 zile la locul de domiciliu sau la o locaţie stabilită de autorităţile elene. Persoanele confirmate pozitiv la aceste teste, dar care au fost imunizate complet (14 zile de administrarea celei de-a doua doze ori a dozei unice pentru serul Johnson&Johnson), sunt supuse unei perioade de carantină de doar 7 zile”, a transmis MAE:

Sursa citată a precizat că, în ultima zi de carantină, toate persoanele vor fi supuse unui test tip PCR.

Citeste si: Ce condiții de călătorie sunt în Grecia, una dintre țările în care românii își petrec concediile

De asemenea, MAE precizează că toate categoriile de persoane trebuie să completeze (cu cel puţin 24 de ore înaintea începerii călătoriei, indiferent de statul de provenienţă) formularul Passenger Locator Form/ PLF, cu datele de contact din Republica Elenă. Acest formular este disponibil pe pagina de internet: https://travel.gov.gr.

Ce se întâmplă cu turiștii care călătoresc cu avionul

Conform autorităților, persoanele care se deplasează cu avionul nu vor fi testate. Trebuie să completeze, însă, formularul de localizare a pasagerilor.

„Certificatul digital facilitează libera circulaţie, dar în sensul asigurării unui acces securizat unitar la verificarea informaţiilor privind vaccinarea, testarea sau trecerea prin boală. Fiecare stat-membru rămâne cu competenţa de a suplimenta anumite elemente, vorbim de o testare rapidă şi de a adopta anumite măsuri legată de sănătatea publică. Copiii sunt exceptaţi de la testare. Aceste măsuri se aplică persoanelor peste 12 ani”, a declarat Oana Darie, purtător de cuvânt al MAE, la Digi24.

Citeste si: Reguli mai puțin cunoscute atunci când călătorești în Grecia cu mașina

Câteva recomandări pentru românii care călătoresc în Grecia

„Aş vrea să subliniez câteva recomandări – să încercăm să evităm deplasarea în weekend, dar mai ales în prima parte a zilei de sâmbătă, pentru că atunci se adună fluxuri de turişti din toată regiunea, să completăm toate documentele din timp, astfel încât să evităm timpii suplimentari. Încă un aspect, necompletarea PLF-ului, conform legislaţiei din Grecia duce la nepermitarea intrării şi o amendă de 500 de euro. Faptul că poliţiştii permit să completeze la faţa locului e o decizie luată punctual de poliţiştii de frontieră. Deocamdată nu s-a modificat pe accesul pe cale aeriană, e vorba de acel PLF care trebuie completat. E mult mai uşor să mergem în Grecia cu avionul. Turiştii care intră terestru în Grecia vor fi testaţi, nu contează că sunt vaccinaţi, testaţi, că au trecut prin boală, toată lumea va fi testată”, a mai declarat Oana Darie.

Tuturor persoanelor care doresc să intre pe teritoriul Republicii Elene le este recomandat să consulte informaţiile disponibile pe paginile de internet: https://travel.gov.gr, http://www.visitgreece.gr.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă ori semnala disfuncţionalităţi la numărul de telefon 1520 sau la cel de urgenţă al Secretariatului de stat pentru protecţia cetăţeanului (Call Center travel.gov.gr): 0030 2155605151 (disponibil în intervalul orar 09.00-21.00).

Cozi imense la graniţa Kulata- Promachonas 

Cozi și ore pierdute la punctul de frontieră Kulata- Promachonas pentru a intra în Grecia. Asta a fost situația la finalul săptămânii trecute pentru că mulți dintre turiști nu aveau completat formularul de identificare a pasagerului- PLF (Passenger Locator Form), document care ar trebui completat cu cel puțin 24 de ore înaintea călătoriei.

UPDATE: Începând cu data de 1 iunie 2021, în ţările UE, inclusiv în Grecia, se poate călători cu certificatul verde digital pentru COVID-19.

Certificatul ar trebui solicitat cu cel puțin 5 zile înainte de o călătorie.

Guvernul a adoptat, marți, o OUG care reglementează eliberarea, verificarea și acceptarea certificatului digital privind Covid, pentru libera circulație în UE pe durata pandemiei de Covid-19. Acesta se eliberează pentru: vaccinarea anti-Covid; testarea pentru infecția de Covid cu test antigen rapid și test RT-PCR; vindecarea în urma infecției cu Covid.

Astfel, prin acest act normativ, se reglementează crearea cadrului legal pentru eliberarea începând cu data de 1 iulie 2021 a certificatului digital Covid-19 pentru călătoriile în UE, cu rolul de a facilita libera circulație pe durata pandemiei.

Ceritificatele eliberate sunt valabile astfel:

Certificatele de vaccinare până la data de 30 iunie 2022;
Certificatele de testare 24 de ore pentru testul antigen rapid și 72 de ore pentru testul RT-PCR;
Certificatele de vindecare 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv la testul pentru Sars-CoV-2 înregistrat în platforma informatică CoronaForms.

Pentru verificarea autenticității, valabilității și integrității certificatelor, autoritățile publice vor scana codul QR de pe certificat prin intermediul aplicației mobile CoronaScan.

Se mențin toate măsurile de prevenție și de izolare socială aflate în vigoare până la data de 03.07.2021, noi măsuri urmând a fi anunțate în funcție de evoluțiile situației epidemiologice.

Pentru cursele aeriene interne măsurile se prelungesc până la data de 05.07.2021.

În intervalul 26.06–03.07.2021, intrarea pe teritoriul R. Elene este permisă în continuare, tuturor persoanelor care prezintă rezultatul unui test rapid, efectuat în statul de proveniență ori în cel de tranzit, nu mai vechi de 48 de ore de la data prelevării.

Această măsură este valabilă pentru toate persoanele cu vârsta de peste 12 ani împliniți. Rezultatul acestui test NU poate fi substituit cu cel al testului rapid care se efectuează aleatoriu după intrarea în Grecia, măsura fiind valabilă în continuare.

Noi reglementări ale autorităților elene urmează a fi anunțate în zilele următoare, anunță MAE.

Condiţii călătorie Grecia 2021. Cum trebuie completat formularul PLF
Condiţii călătorie Grecia 2021. Cum trebuie completat formularul PLF

Condiţii călătorie Grecia 2021. Principalele restricții

Cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene, statelor membre ale Acordului Schengen, precum și pasagerii care călătoresc din motive esențiale ori sunt rezidenți permanenți în următoarele 26 de state: Australia, Macedonia de Nord, Emiratele Arabe Unite, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit, Israel, Canada, Belarus, Noua Belarus, Bahrain, Bahrainul de Sud, Qatar, China, Kuweit, Ucraina, Rwanda, Rusia, Arabia Saudită, Serbia, Singapore, Thailanda, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Albania, Japonia și Liban, pot intra pe teritoriul elen pe cale rutieră- prin punctele de trecere a frontierei Kulata-Promachonas, Svilengrad-Ormenio, Evzoni și Nymphaea și pe cale aeriană, prin orice aeroport, intrarea fiind permisă persoanelor care îndeplinesc una dintre următoarele condiții:

- prezintă un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore anterior intrării pe teritoriul elen;
SAU

- prezintă o dovadă care atestă efectuarea unui vaccin autorizat împotriva COVID-19, cu condiția să fi trecut minimum 14 zile de la efectuarea rapelului (în cazul unui vaccin efectuat în două doze) sau a dozei unice (pentru vaccinul efectuat în doză unică). Documentul care atestă efectuarea vaccinării trebuie să fie redactat în limba engleză.
SAU

- prezintă o dovadă emisă de către un laborator autorizat în statul de proveniență prin care se confirmă faptul că persoanele au fost diagnosticate pozitiv cu COVID-19, într-o perioadă cuprinsă între 2 și 9 luni anterior datei sosirii în Republica Elenă. Documentul care atestă infectarea cu virusul SARS-CoV-2 poate fi redactat în limbile engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.
SAU

- prezintă în format digital sau tipărit certificatul digital COVID-19 care conține informații despre vaccinare sau rezultatul ultimei testări (test rapid sau PCR), respectiv dovada emisă de către un laborator autorizat din statul de proveniență prin care se confirmă faptul că persoanele au fost diagnosticate pozitiv cu COVID-19, într-o perioadă cuprinsă între 2 și 9 luni anterior datei sosirii în Republica Elenă.
Aceste condiții (vaccin, test PCR negativ sau certificat care confirmă infectarea anterioară) pentru intrarea în Grecia sunt valabile pentru toate persoanele cu vârsta de peste 12 ani.

Citeste si: Ce condiții de călătorie sunt în Grecia, una dintre țările în care românii își petrec concediile

Condiţii călătorie Grecia 2021. Cum trebuie completat formularul PLF

De asemenea, este obligatorie completarea formularului PLF (Passenger Locator Form) prin intermediul paginii de internet https://travel.gov.gr, cu cel puțin 24 de ore anterior efectuării călătoriei, indiferent de statul de proveniență, de către toate persoanele care sosesc în acest stat.

Rămâne în vigoare măsura efectuării în mod aleatoriu, de către autoritățile elene, a unor teste rapide la punctele de control a trecerii frontierei.

Toate persoanele, cu excepția cetățenilor și persoanelor care au rezidența permanentă în statele membre ale Uniunii Europene, statele membre ale Acordului Schengen, Australia, Macedonia de Nord, Emiratele Arabe Unite, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit, Israel, Canada, Belarus, Noua Belarus, Bahrain, Bahrainul de Sud, Qatar, China, Kuweit, Ucraina, Rwanda, Rusia, Arabia Saudită, Serbia, Singapore, Thailanda, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Albania, Japonia și Liban care intră pe teritoriul Republicii Elene (pe cale aeriană, rutieră sau maritimă), până la data de 03.07.2021, sunt supuse măsurii de autoizolare la locul de domiciliu/reședință pentru o perioadă de 7 zile. Persoanele care sosesc în Republica Elenă pentru o ședere cu o durată mai mică de 7 zile și care nu sunt incluse în categoria menționată mai sus, trebuie să rămână în autoizolare pe întreaga perioadă în care se află pe teritoriul elen.

Citeste si: Coadă de 10 km la intrarea în Grecia

Este în continuare interzisă circulația pe timp de noapte în intervalul orar 01:30-05:00, cu excepția persoanelor care se deplasează la serviciu ori pentru urgențe medicale. Pentru zonele aflate sub cod roșu închis de alertă epidemiologică, restricția de circulație se aplică în intervalul orar 19:00-05:00 pe tot parcursul săptămânii.

În perioada 26.06.2021- 03.07.2021, intrarea pe teritoriul Republicii Elene prin punctele de trecere a frontierei Promachonas, Ormenio, Evzoni și Nymphaea se poate efectua în următoarele condiții:

prezentarea unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Republicii Elene, de un laborator atestat de autoritatea națională competentă. Certificatul cu rezultatul negativ al testării (redactat în limba engleză) trebuie să conțină numele, prenumele, numărul pașaportului sau al cărții de identitate a persoanei testate;
SAU

prezentarea dovezii de efectuare a unui vaccin autorizat împotriva COVID-19, cu condiția să fi trecut minimum 14 zile de la efectuarea rapelului (în cazul unui vaccin efectuat în două doze) sau a dozei unice (pentru vaccinul efectuat în doză unică). Documentul care atestă efectuarea vaccinării trebuie redactat în limba engleză;
SAU

Citeste si: Reguli mai puțin cunoscute atunci când călătorești în Grecia cu mașina

prezentarea unei dovezi emisă de către un laborator autorizat de statul de proveniență prin care se confirmă faptul că persoanele au fost diagnosticate pozitiv cu COVID-19, într-o perioadă cuprinsă între 2 și 9 luni anterior datei sosirii în Republica Elenă. Documentul care atestă infectarea cu virusul SARS-CoV-2 poate fi redactat în limbile engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă;
SAU

prezintă în format digital sau tipărit certificatul digital COVID-19 care conține informații despre vaccinare sau rezultatul ultimei testări (test rapid sau PCR), respectiv dovada emisă de către un laborator autorizat din statul de proveniență prin care se confirmă faptul că persoanele au fost diagnosticate pozitiv cu COVID-19, într-o perioadă cuprinsă între 2 și 9 luni anterior datei sosirii în Republica Elenă.

obținerea unui rezultat negativ la testarea rapidă pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 care se efectuează în punctul de trecere a frontierei terestre de către unitățile mobile ale Secretariatului General de Protecție Civilă şi ale Organizaţiei Naţionale de Sănătate Publică (EODY). Accesul va fi permis numai persoanelor care vor obţine un rezultat negativ al testului (rezultatul se eliberează pe loc);
prezentarea formularului PLF (Passenger Locator Form), cu cod QR, acesta fiind considerat un document necesar pentru intrarea pe teritoriul Republicii Elene, pe orice cale de acces (se completează pe pagina de internet http://travel.gov.gr).

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si