La sfârșitul acestei veri, un grup de aproximativ 40 de muncitori sezonieri, români și polonezi, au fost transferați la ferma din Bekkevoort, Belgia, unde urmau să lucreze. Acordurile au fost realizate printr-un intermediar român, care a acţionat în calitate de reprezentanta al celor vătămați.

Citeste si: Doi români au fost găsiți morți în Spania. Unul dintre ei a fost bătut cu bestialitate, până la deces, iar celălalt a făcut infarct când a aflat totul

„Muncitorilor li s-a promis un contract, o plată de 8,5 euro pe oră și salariul la două săptămâni. În plus, ar primi 100 de euro de persoană pe săptămână pentru mâncare și s-ar plăti cheltuielile de transport. Toate acestea în numerar”,  precizează grupul Leuven. Este un grup de voluntari din Leuven care se angajează în egalitatea și solidaritatea împotriva capitalismului, naționalismului, sexismului, homofobiei, transfobiei și rasismului. Pe baza acestui acord, mediatorul român P. a adus în Belgia un grup de muncitori conaționali. Muncitorii au ajuns în diferite grupuri.   „În total vorbim de 40 de muncitori”.

Românii au rămas fără bani, fără apă caldă și fără mâncare

„Lucrătorii nu au primit niciodată un contract. În primele trei săptămâni au primit doar o mică parte din banii promiși pentru mâncare- aproximativ 3.000

de euro pentru 40 de persoane timp de trei săptămâni. Costurile de transport au fost rambursate doar pentru primele 21 de persoane. Când au cerut o plată corectă după două săptămâni, angajatorul a spus că acest lucru este posibil doar printr-un cont bancar. Acest lucru s-a dovedit a fi imposibil, deoarece majoritatea nu au un cont bancar. Atunci angajatorul a spus că va amâna plata. Muncitorii au rămas fără venituri, fără apă caldă și mâncare puțină sau deloc.
Asta după 11 ore de muncă pe zi, fără pauză”
,
au mai semnalat reprezentanții grupului Leuven.

Citeste si: Un român prins în mijlocul urgiei provocate de uraganul Ian face mărturii cutremurătoare: „Parcă ar fi explodat o bombă”

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Abuzurile în cauză au dus la o grevă a muncitorilor care a avut loc la data de 7 septembrie 2022.   „Când am aflat că muncitorii nu au mâncat de trei zile, am început imediat să aducem mâncare. Din lipsa unor perspective mai bune, cinci muncitori au părăsit ferma. Angajatorul a promis că va plăti, dar fără rezultat. Întoarcerea tuturor în România nu a fost posibilă din lipsă de bani”.

Municitorii au primit sume de bani diferite pentru cele 97 de ore de muncă

Ca răspuns la această situație, reprezentantul românilor a mers la secția de poliție, dar aceștia l-au îndrumat la Inspectoratul Muncii. Nici ambasada României nu a putut face nimic pentru românii din Belgia. Mai apoi, au fost contactate și sindicatul, inspectoratul de muncă și sindicatul fermierilor.   „Ca urmare, majoritatea- 8 muncitori nu au primit nimic- muncitorii au primit pe 16 septembrie un document prin care să dovedească că s-a făcut o plată.

S-au lucrat în total cel puțin 97 de ore, pentru care unii au primit 394 de euro, iar alții 575 de euro. Adică între 4 și 6 euro pe oră. Banii urmau să fie în cont câteva zile mai târziu, a promis angajatorul, după care un grup de lucrători sezonieri s-au întors în România”.

Citeste si: Noi detalii în cazul fostului polițist care i-a executat pe frații români în Belgia. Ce sentință a primit

La finalul lunii trecute, la fermă mai erau șapte muncitori. Aceștia au spus că au aflat de la colegii lor- care deja plecaseră în România- că bonurile de plată s-au dovedit a fi false.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro

Condițiile au fost, conform lucrătorilor sezonieri,  „cele mai rele pe care le-au trăit vreodată” „Situația este îngrozitoare, acestor oameni le este foame și dorm cu 12 persoane într-o cameră într-o instalație a fermei. Saltelele sunt pline de pete umede, iar toaletele și dușurile pline de mucegai”, a mai dezvăluit grupul Leuven.

Citeste si: Ana Maria a murit la 23 de ani după ce a fost ucisă de un client. Tânăra nu a mai ieșit vie din apartamentul călăului


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si