Condițiile de validare a votului la alegeri prezidențiale 2019
Condițiile de validare a votului. În ziua de votare, la secția la care sunt arondați, alegătorii trebuie să prezinte actul de identitate operatorului de calculator al secției de votare.
După ce actul de identitate este scanat și validare, alegătorii vor merge la masa la care sunt membrii biroului electoral.
După semnarea sau înscrierea și semnarea pe lista electorală, alegătorii primesc un buletin de vot și ștampila.
Înainte ca alegătorul să intre în cabina de vot, să vă asigurați că pe spatele buletinului de vot este aplicată ștampila de control a secției de votare.
Citeste si: Ninel Peia, candidat la alegeri prezidenţiale 2019, DISPĂRUT fără urmă
Citeste si: Alegeri prezidenţiale 2019- Votul în străinătate începe în această noapte, în Noua Zeelandă şi Australia
Condițiile de validare a votului. În cazul în care este aglomerație și credeţi că secretul votului dumneavoastră poate fi încălcat, este recomandat să mai așteptaţi sau să înștiințaţi președintele secției de votare.
Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în România care în ziua votării se află în țară își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare organizate în România în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul
de serviciu, pașaportul de serviciu electronic și, în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar. Pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetățenii români care votează în străinătate sau de cetățenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.Citeste si: Alegeri prezidențiale 2019. Klaus Iohannis, declarație tranșantă: "România e ţara în care hoţii stau în puşcărie, nu la butoanele politice"
- în cazul în care se află în unitatea administrativ-teritorială unde își are domiciliul sau reședința, poate vota numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își are domiciliul ori reședința, conform legii;
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
- în cazul în care se află în altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde își are domiciliul sau reședința, poate vota la orice secție de votare din cadrul acesteia;
- în cazul în care îndeplinește funcția de membru al biroului electoral al secției de votare sau de operator de calculator al biroului electoral al secției de votare ori asigură menținerea ordinii, votează la secția de votare unde își desfășoară activitatea;
- în cazul în care are mobilitate redusă poate vota la orice secție de votare care îi asigură accesul la vot;
- în cazul în care se află în străinătate, poate vota la orice secție de votare organizată în străinătate, după programul de mai sus.
Persoanele care sunt netransportabile din motive medicale vor face o cerere specială în urma căreia o echipă formată din cel puțin 2 membri ai biroului electoral se va deplasa cu o urnă specială, mobilă.
AICI găsiți lista celor 835 de secții de votare din străinătate pentru Alegerile prezidențiale 2019.
- Klaus Iohannis- Partidul Național Liberal
- Theodor Paleologu- Partidul Mișcarea Populară
- Dan Barna- Alianța USR PLUS
- Kelemen Hunor- Uniunea Democrată Maghiară din România
- Viorica Dăncilă- Partidul Social Democrat
- Cătălin Ivan- Partidul Alternativă pentru Demnitate Națională
- Ninel Peia- Partidul Neamul Românesc
- Sebastian Popescu- Partidul Nouă Românie
- Banu John-Ion- Partidul Națiunea Română
- Mircea Diaconu- Alianța Electorală Un Om- formată din ALDE și Pro România
- Bogdan Stanoevici- candidat independent
- Ramona Bruynseels- Partidul Puterii Umaniste (Social-Liberal)
- Viorel Cataramă- Dreapta Liberală
- Alexandru Cumpănașu- candidat independent