Războiul din Ucraina produce dezastre nu atât local, cât și internațional.

FAO spune că nu este clar dacă Ucraina va mai putea să aibă recolte în acest an, dacă războiul se întinde pe o perioadă mai lungă, în condițiile în care există incertitudini mari cu privire la exporturile rusești.

Rusia este cel mai mare exportator de grâu

Conform Organizației, Rusia este cel mai mare exportator mondial de grâu, în timp ce Ucraina este al cincilea cel mai mare.

Împreună, cele două țări au 19% din producția mondială de orz, 14% din cea de grâu și 4% din cea de porumb, practic mai mult de o treime din exporturile globale de cereale.

Citeste si: Statele Unite vor interzice importurile de vodcă și caviar din Rusia

Rusia este, de asemenea, un lider mondial în ce privește exporturile de fertilizatori.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Probabilele perturbări ale activităților agricole la acești doi exportatori importanți ar putea escalada puternic lipsa de securitate alimentară de la nivel global ”, a spus directorul general al FAO, Qu Dongyu.

Indicele de preț la alimente al FAO a atins un vârf în februarie și este foarte probabil că va crește și mai mult în lunile care urmează  în condițiile în care consecințele conflictul din Ucraina vor afecta lumea.

„Rezultatul va fi o creștere a prețului la alimente între 8% și 22% peste nivelul lor”

Conform Organizației, doar o parte din scăderile de exporturi din Rusia și Ucraina vor putea fi acoperite din exporturile altor țări.

Citeste si: Ursula von der Leyen anunță noi sancțiuni pentru Rusia: Acestea vor izola şi mai mult Rusia de sistemul economic global

Îngrijorător este că rezultatul va fi o creștere a prețului la alimente între 8% și 22% peste nivelul lor deja crescut ”, mai spune FAO.

50 de țări, inclusive unele puțin dezvoltate, depind de Rusia și Ucraina pentru 30% sau mai mult din rezervele lor de grâu, fapt ce le va face și mai vulneraabile. Numărul de oameni malnutriți ar putea crește cu încă 8-13 milioane până în 2023.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si