"Creste in fiecare zi, ceea ce inseamna ca suntem intr-o cursa pentru a putea rezolva aceasta problema", a declarat McMaster, intrebat deca lansarea, de catre Coreea de Nord, a unei rachete balistice marti a crescut posibilitatea unui razboi.
Presedintele Donald Trump ramane decisin ceea ce priveste denuclearizarea completa a Peninsulei Coreene, a spus el, adaugand ca exista si modalitati "nonmilitare" de rezolvare a acestei probleme, cum ar fi aceea de a cere Chinei sa impuna sanctiuni si mai mari regimului de la Phenian.
"Exista modalitati de a rezolva aceasta problema fara a se ajunge la conflictul armat, dar este o cursa, pentru ca se apropie tot mai mult si nu a mai ramas prea mult timp", a afirmat McMaster, referindu-se apoi la liderul nord-coreean Kim Jong Un. "Cu fiecare lansare de racheta sau test nuclear, el a crescut capacitatile tarii sale, a spus oficialul.
" Cerem Chinei nu sa ne faca noua sau oricui altcuiva un favor. Cerem Chinei sa actioneze in interesul propriu si credem ca este in interesul ei imediat sa faca mai mult", a spus McMaster, apreciind ca Beijingul trebuie sa ia masuri unilaterale de taiere a importurilor nord-coreene de petrol.
McMaster a spus ca atat el, cat si Trumo considera ca un embargo petrolier total "ar fi indicat in acest moment".
Insa, in opinia sa, este foarte putin probabil ca liderul de la Phenian sa isi schimbe comportamentul in absenta unor sanctiuni mult mai dure si a aplicarii integrale a celor deja in vigoare.
In ceea ce priveste optiunile militare, McMaster a amintit ca artileria conventionala si rachetele nord-coreene au ca tinta Seul-ul, iar "o evolutie militara nu poate fi lipsita de riscuri". El a tinut insa sa precizeze ca actiunile Phenianului au facut ca aliantele Americii cu Japonia si cu Coreea de Sud sa fie mai puternice ca niciodata.