Preşedintele Klaus Iohannis a convocat şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) pentru joi, începând cu ora 13.00, la Palatul Cotroceni.

Citește și: Președintele Klaus Iohannis nu demisionează înainte de termen. Cum ar putea ajunge pe lista de senatori în alegerile din decembrie

Pe agenda ședinței s-au aflat stadiul şi perspectivele conflictului din Ucraina şi planul de înzestrare a Armatei României 2025-2034.

UPDATE. Ședința CSAT- ce decizii s-au luat la Palatul Cotroceni

Administrația prezidențială a transmis în cursul zilei de joi, 19 septembrie 2024, care au fost temele abordate în ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, condusă de Președintele Klaus Iohannis.

O primă temă abordată a fost cea referitoare la evoluțiile recente privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv ultimele escaladări, care constituie noi încălcări flagrante ale dreptului internațional de către Federația Rusă.

A fost analizat impactul acestora asupra securității regionale la Marea Neagră, cu implicații semnificative în plan european și euroatlantic, și s-au discutat măsuri suplimentare de descurajare și combatere a amenințărilor de securitate, care să fie implementate la nivel național, precum și cu sprijinul Aliaților în cadrul NATO.  

Ședința CSAT de joi, 19 septembrie 2024

Ședința CSAT de joi, 19 septembrie 2024

[Sursa foto: Presidency.ro]

România, susținător principal al Republicii Moldova

Consiliul Suprem de Apărare a Țării a analizat și opțiunile pentru consolidarea Parteneriatului Strategic cu Republica Moldova, fiind subliniate riscurile în vederea gestionării eficiente și consecvente a procesului de integrare europeană a Republicii Moldova.

În cadrul discuțiilor, au fost evidențiate oportunitățile majore care decurg din procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, dar și provocările cu care se confruntă în contextul acțiunilor hibride ale Federației Ruse și al războiului de agresiune dus împotriva Ucrainei. Sunt provocări care necesită o gestionare atentă, coordonată din partea României și a partenerilor Chișinăului, inclusiv prin acordarea de sprijin adecvat.

Aceste amenințări și riscuri determină, în aproape toate cazurile, implicații și pentru România.

De aceea, obiectivul principal de politică externă al țării noastre în raport cu Republica Moldova este susținerea și asigurarea ireversibilității parcursului european, prin sprijinirea implementării reformelor și a politicilor publice necesare, pe baza Parteneriatului Strategic bilateral, consolidat.

Revalidarea constantă, în mod amplificat în ultimii ani, a poziției României de susținător principal al Republicii Moldova, de furnizor de asistență și soluții concrete (de la gaze la energie electrică, păcură, resurse umane, consultanță) și de principală voce care promovează agenda europeană a Moldovei creează cele mai favorabile premise pentru întărirea Parteneriatului Strategic.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citeste si: INTERVIU. Traian Băsescu: ”Sunt cei mai slabi candidați din toate alegerile prezidențiale prin care a trecut România”- wowbiz.ro

Alte teme abordate în ședința CSAT

În continuarea ședinței, membrii Consiliului au analizat și aprobat Planul Național de Implementare a Pactului Civil în domeniul Politicii de Securitate și Apărare Comună (PSAC), ca urmare a adoptării unui nou Pact Civil al PSAC de către Uniunea Europeană.

Noul Pact stabilește un nivel de ambiție superior al UE în domeniul Politicii de Securitate și Apărare Comună, urmărind să sporească eficacitatea, flexibilitatea și robustețea misiunilor civile prin promovarea unei abordări modulare, pentru a crește eficiența și viteza de răspuns a Uniunii Europene în ceea ce

privește gestionarea civilă a crizelor, în condițiile unor resurse limitate.

Documentul va facilita implicarea mai eficientă a României la misiunile civile PSAC și valorificarea experienței dobândite de specialiștii noștri, în contextul în care participarea reprezentanților români la misiuni PSAC face parte din contribuția națională la creșterea rolului UE ca actor global.

Membrii Consiliului au abordat, totodată, și Planul de înzestrare a Armatei României 2025 – 2034, document de referință pentru planificarea armamentelor, prin care se realizează corelarea dintre nevoile operaționale de tehnică și echipamente militare pentru dotarea structurii de forțe și resursele financiare preconizate a fi alocate pentru înzestrare, urmând ca discuțiile pe acest subiect să fie continuate.

Schimbarea majoră a situației regionale de securitate generate de postura agresivă a Federației Ruse a determinat reanalizarea, reprioritizarea și reconfigurarea programelor de înzestrare pentru dotarea și dezvoltarea capabilităților militare necesare contracarării noilor amenințări, inclusiv prin creșterea, în cadrul acestora, a achiziției cantităților de muniții necesare pentru luptă și pentru constituirea graduală a stocurilor.

Din această perspectivă, pentru protejarea intereselor esențiale de securitate și asigurarea securității aprovizionării, România este direct interesată ca pe teritoriul național să existe capacități industriale care să poată asigura atât producerea de tehnică militară modernă pentru dotarea structurii de forțe pe timp de pace și menținerea în stare operațională a echipamentelor achiziționate, cât și fabricarea și dezvoltarea de noi echipamente care să contribuie la multiplicarea capabilităților militare în situații de criză sau război.

În acest sens, creșterea alocațiilor bugetare pentru Apărare generează un efect direct și asupra industriei de profil din România, care are oportunitatea de a iniția un proces de transformare, retehnologizare și adaptare prin atragerea de tehnologii noi performante și know-how, prin colaborare cu companii din domeniu, consacrate la nivel internațional.

Războiul din Ucraina, noi îngrijorări pentru România

Știrea inițială. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, pe ordinea de zi a şedinţei CSAT sunt incluse subiecte referitoare la stadiul şi perspectivele conflictului din Ucraina în urma agresiunii ilegale şi nejustificate a Federaţiei Ruse, implicaţii pentru România, dar şi oportunităţi oferite de noul context geopolitic pentru consolidarea Parteneriatului Strategic cu Republica Moldova.

Un alt subiect al şedinţei CSAT este asigurarea ireversibilităţii parcursului european: oportunităţi şi provocări.

CSAT va analiza şi Planul Naţional de Implementare a Pactului Civil în domeniul Politicii de Securitate şi Apărare Comună şi Planul de înzestrare a Armatei României 2025-2034.

Deciziile CSAT privind stadiul şi perspectivele conflictului din Ucraina şi planul de înzestrare a Armatei României 2025-2034 vor fi anunțate după finalizarea ședinței.

Citeste si: Nou beneficiu pentru pensionarele cu venit de până în 3.000 de lei. Ce gratuitate vor primi acestea- kfetele.ro

Citeste si: EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?- radioimpuls.ro

Citeste si: Val de aer polar în România. A nins și s-a depus strat consistent de zăpadă. Imagini din Brașov, Cluj, Neamț- antena3.ro

CSAT discută asigurarea ireversibilităţii parcursului european

CSAT discută asigurarea ireversibilităţii parcursului european

[Sursa foto: Presidency.ro]

Alertă legată de dronele rusești la granițele României

Fragmente ale unei drone de origine rusească au fost găsite în apropiere de Periprava, în județul Tulcea, a transmis Ministerul Apărării Naţionale.

Specialiștii caută de asemenea, în continuare,  în apropierea localității Caraorman, alte fragmente unde a fost semnalată o altă posibilă zonă de impact.

„Echipe din MApN, în cooperare cu specialiști din Serviciul Român de Informații și Ministerul Afacerilor Interne, au cercetat proximitatea localității Periprava, judetul Tulcea, de unde au ridicat fragmente ale unei drone de origine rusească, urmând ca acestea sa fie expertizate, conform procedurilor legale.

În noaptea de sâmbătă spre duminică un grup de drone de atac Shahed rusești a violat spațiul aerian al României, ce a făcut ca autoritățile române să emită un mesaj RO Alert pentru județele Tulcea și Constanța.

Informația că dronele au încălcat spațiul aerian al României a venit mai întâi dinspre Ucraina.

„Un grup de drone de atac a violat spațiul aerian al României”, au transmis pe Telegram, la ora 02:49, forțele aeriene ucrainene.

„Drona a părăsit teritoriul României, a zburat prin Vilkovo (localitate aflată peste Dunăre de Periprava” și continuă să meargă peste apele de coastă ale Golfului Odesa”, au mai spus forțele aeriene ucrainene.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si