"E o ruda de-a dumneavoastra.

Da, da.

Nu pareti foarte afectata.
Da, da.
Ce s-a intamplat acolo?
Ce sa se-ntample, nu s-a intamplat nimic."

Intr-o negare continua, asa traiesc nenumarate familii ale depresivilor din Romania.

Statisticile dau o cifra halucinanta: peste un milion de conationali sufera de aceasta boala, extrem de periculoasa si de parsiva.

Gabriel Diaconu, psihiatru:  "De departe cea mai frecventa greseala pe care oamenii o fac despre depresie este ca o vad ca pe o boala a vointei. O lipsa de vointa, care face omul sa fie disperat. Vointa nu este nici pe departe cauza in aparitia depresiei."

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Banii, nefericirea, lipsa de educatie, traumele din copilarie, toate acestea pot construi in timp ceea ce specialistii numesc cancerul tacut al psihicului. Tanara gravida a trecut de doua ori prin mainile psihiatrilor de la Obregia, dar a ales sa nu isi continue tratamentul prescris.

"Te trezesti la o perioada de luni de zile, sau chiar ani de zile, ca un fost pacient de-al tau a murit prin suicid. Si, in tot acest timp, tu nu l-ai putut urmari, pentru ca noi nu avem unelte sa urmarim proactiv pacienti pe care i-am avut, dar nici altcineva nu s-a interesat de situatia lor."

Iar aici intra in scena familia, singura care poate ajuta un depresiv sa ramana cu picioarele pe pamant.

La propriu, dar si la figurat.

Cumnat:
"Sunt de atatia ani impreuna si nu s-au gandit niciodata. Se gandeau sa isi faca inca o casuta aici, la mama ei si asta e tot."

Casnicia dintre cei doi ascundea, se pare multe alte probleme. Episoadele de internare pentru depresie nu par sa fi alertat pe nimeni din familie.

Anca Boalca, psiholog:  "Familia, la randul ei, este traumatizata. Este o familie ce, de multe ori, se detaseaza emotional. Asta este un alt pericol."

Rezolvarea ar fi sedintele de terapie in familie. Cu alte cuvinte, rudele pacientului merg alaturi de acesta la psiholog, pentru a invata, la propriu, cum sa il ajute cu adevarat.

Anca Boalca, psiholog:  "Familia are tendinta sa hartuiasca pacientul, in sensul ca este tarat la petreceri, exista asa o campanie de a-l amuza, de a-I spune bancuri."

Dar singurul rezultat va fi indepartarea si mai puternica de apropiati.

Astfel de probleme netratate pot duce, din pacate, la tragedii precum cea de ieri. Iar statistica CFR este una extrem de sumbra: numai in primele 7 luni ale acestui an 27 de romani au ales sa-si puna capat zilelor, aruncandu-se pe sinele de cale ferata.
 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si