In articol:
- Nu vor exista costuri suplimentare
- Amendamentul PNL a fost criticat dur de PSD
- Excepții pentru noncasnici
Proiectul de lege de adoptare a OUG 118/2021 va fi votat, luni, 18 octombrie 2021, în plenul Senatului. PSD nu este de acord cu varianta finală reieșită în urma dezbaterilor din comisii şi spune că nu va putea fi aplicată începând cu 1 noiembrie.
Nu vor exista costuri suplimentare
Potrivit amendamentului propus de senatorul PSD şi adoptat în unanimitate de toate partidele, la cererea debitorului, se suspendă pe o perioadă cuprinsă între 1 lună şi 6 luni plata facturii la energie electrică şi gaze naturale, pentru consumatorii casnici definiţi ca şi consumatori vulnerabili, fără a se percepe costuri suplimentare.
Liberalii au propus, printr-un amendament ca, pentru clienţii casnici, să se acorde o compensaţie unitară în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice şi în valoare de cel mult 33% din valoarea componenţei
Citeste si: Cum poți să obții ajutorul de încălzire a locuinței în această iarnă. Precizări de la Ministerul Muncii
Amendamentul PNL a fost criticat dur de PSD
”Am asistat la un ghiveci, în care partidele de dreapta, de la guvernare, au amestecat acest mecanism de compensare.
Daniel Zamfir a explicat că, preluând doar ideea de a plafona, acel plafon foarte ridicat nu face decât să arate că acea lege a fost un răspuns la ideea de plafonare, care creează nişte mecanisme greu de aplicat.
”175.000 de oameni au semnat pentru plafonarea preţurilor la energie şi gaze. A ieşit o lege greu de aplicat, pentru că sunt implicate două instituţii, una din subordinea Ministerului Muncii şi ANRE. 1 noiembrie este termenul de intrare în vigoare a legi însă, aşa cum arată Ordonanţa, este imposibil ca această lege să intre în vigoare atât de repede”, a explicat el.
Zamfir a spus că PSD va vota această Ordonanţă, pentru că proiectul PSD a primit un vot de respingere în comisiile din Senat. ”Noi credem că acest mecanism de compensare este greu de aplicat pentruf că nu dă posibilitatea consumatorului să ştie cât trebuie să plătească”, a mai explicat Zamfir.
Citeste si: Va crește prețul apei îmbuteliate cu 20%
Excepții pentru noncasnici
Pentru consumatorii noncasnici, s-a convenit exceptarea, în cazul energiei electrice, de la plata contravalorii certificatelor verzi, a contribuţiei pentru cogenerare de înaltă eficienţă, accizei, precum şi exceptarea, în cazul gazelor naturale, de la plata contravalorii accizei. TVA va fi redusă la 5%.
Preţurile la energie electrică şi gaze naturale se plafonează, pentru clienţii casnici, la cel mult 1 leu kWh, iar pentru gaze la 0,37 lei/kWh. Plafoanele reprezintă preţul final facturat pentru clientul casnic.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Legea de aprobare a OUG 118/2021 prevede şi o supraimpozitare pentru producătorii de electricitate. Venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică rezultat din diferenţa dintre preţul de vânzare al energiei electrice şi preţul de 450 lei/MWh se impozitează cu 80%, în varianta votată în comisii.