In articol:
O echipă de cercetători din Hangzhou, China, a descoperit că un consum frecvent de alimente prăjite, în special cartofi prăjiți, a fost asociat cu un risc cu 12% mai mare de anxietate și cu 7% mai mare de depresie decât în cazul persoanelor care nu consumau alimente prăjite, potrivit CNN.
Cartofii prăjiți au avut o creștere de 2% a riscului de depresie față de carnea albă
Alimentele prăjite sunt factori de risc cunoscuți pentru obezitate, hipertensiune arterială și alte efecte asupra sănătății. Aceste rezultate "deschid o cale în ceea ce privește semnificația reducerii consumului de alimente prăjite pentru sănătatea mintală", potrivit articolului publicat luni în revista PNAS.
Studiul a evaluat 140.728 de persoane pe parcursul a 11,3 ani. După excluderea participanților diagnosticați cu depresie în primii doi ani, un total de 8.294
Citeste si: Cod galben de PLOI torențiale, descărcări electrice și GRINDINĂ! Care sunt județele afectate?- kanald.ro
"Componenta umană a acestui studiu poate indica exact ceea ce pretinde: că un consum mai mare de alimente prăjite crește riscul de anxietate/depresie", a declarat prin e-mail Dr. David Katz, specialist în medicina stilului de viață, care nu a fost implicat în studiu. Alimentele nesănătoase și nutriția deficitară pot scădea starea de spirit și pot progresa o afecțiune mentală, după cum s-a constatat într-un studiu anterior citat în cadrul acestui nou studiu.
Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro
Citeste si: Mădălina Pamfile, încătușată și dusă la INML după ce a fost prinsă băută la volan- radioimpuls.ro
În noul studiu, cercetătorii sugerează că acrilamida, o substanță chimică formată în timpul procesului de prăjire, în special în cartofii prăjiți, este de vină pentru riscul mai mare de anxietate și depresie. Într-o lucrare separată la care se face referire în noul studiu, cercetătorii au expus peștii zebră la această substanță chimică, constatând că expunerea pe termen lung a determinat peștii să locuiască în zone întunecate din acvariu, un semn comun al unui nivel mai ridicat de anxietate la pești. Peștii zebră au prezentat, de asemenea, o capacitate redusă de a-și explora acvariile și de a socializa, deoarece nu au înotat îndeaproape cu alți pești zebră, chiar dacă se știe că peștii zebră formează bancuri.