Close sidebar
Close sidebar

VIDEO - Consumul de cartofi prăjiți favorizează apariția depresiei la bărbați

Consumul frecvent de alimente prăjite poate avea un efect negativ asupra sănătății mintale, conform unui studiu.

Stefania Pavel,

Consumul frecvent de alimente prăjite poate avea un efect negativ asupra sănătății mintale, conform unui studiu

[Sursa foto: PixaBay]

DISTRIBUIE
acest articol

O echipă de cercetători din Hangzhou, China, a descoperit că un consum frecvent de alimente prăjite, în special cartofi prăjiți, a fost asociat cu un risc cu 12% mai mare de anxietate și cu 7% mai mare de depresie decât în cazul persoanelor care nu consumau alimente prăjite, potrivit CNN. Mai mult, legătura a fost mai pronunțată în rândul bărbaților tineri și al consumatorilor mai tineri. 

Cartofii prăjiți au avut o creștere de 2% a riscului de depresie față de carnea albă

Alimentele prăjite sunt factori de risc cunoscuți pentru obezitate, hipertensiune arterială și alte efecte asupra sănătății. Aceste rezultate "deschid o cale în ceea ce privește semnificația reducerii consumului de alimente prăjite pentru sănătatea mintală", potrivit articolului publicat luni în revista PNAS. Cu toate acestea, experții care studiază nutriția au declarat că rezultatele sunt preliminare și că nu este neapărat clar dacă alimentele prăjite au condus la probleme de sănătate mintală sau dacă persoanele care

se confruntă cu simptome de depresie sau anxietate s-au orientat către alimentele prăjite.

Studiul a evaluat 140.728 de persoane pe parcursul a 11,3 ani. După excluderea participanților diagnosticați cu depresie în primii doi ani, un total de 8.294 de cazuri de anxietate și 12.735 de cazuri de depresie au fost găsite la cei care au consumat alimente prăjite, în timp ce s-a constatat că în mod specific cartofii prăjiți au avut o creștere de 2% a riscului de depresie față de carnea albă prăjită.

Citeste si: Lovitură pentru pensionarii cu venituri mici din România! De ce sunt nevoiți să plătească 300 de lei în plus lunar- kanald.ro

Citeste si: Monalisa Liuba a avut o presimțire TERIFIANTĂ în ziua în care a murit pe masa de operație! DEZVĂLUIRI ȘOCANTE- wowbiz.ro

Citeste si: Comuna din România unde nu s-a mai născut niciun copil în ultimii 12 ani: Satele care o alcătuiesc au o poveste inedită- antena3.ro

Citește și: EXCLUSIV: Cât de periculos poate fi postul negru pentru organism?/ Tudor Ciuhodaru: ”Postul poate declanșa sau complica evoluția diferitelor stări patologice”

Alimentele prăjite sunt factori de risc cunoscuți pentru obezitate, hipertensiune arterială și alte efecte asupra sănătății

[Sursa foto: PixaBay]

"Componenta umană a acestui studiu poate indica exact ceea ce pretinde: că un consum mai mare de alimente prăjite crește riscul de anxietate/depresie", a declarat prin e-mail Dr.

David Katz, specialist în medicina stilului de viață, care nu a fost implicat în studiu. Alimentele nesănătoase și nutriția deficitară pot scădea starea de spirit și pot progresa o afecțiune mentală, după cum s-a constatat într-un studiu anterior citat în cadrul acestui nou studiu.

Citeste si: VIDEO Culiță Sterp, despre anii în care tatăl său a stat la închisoare. Ce își mai amintește artistul de la acea vârstă. „M-a afectat destul de mult. Asta a fost viața noastră atunci.”- kfetele.ro

Citeste si: Alexandru Papadopol spune "DA" chiar de Ziua Îndrăgostiților. Primele imagini de la cununia civilă: "Ce emoții și ce bucurie"- radioimpuls.ro

Citeste si: Comuna din România unde nu s-a mai născut niciun copil în ultimii 12 ani: Satele care o alcătuiesc au o poveste inedită- antena3.ro

În noul studiu, cercetătorii sugerează că acrilamida, o substanță chimică formată în timpul procesului de prăjire, în special în cartofii prăjiți, este de vină pentru riscul mai mare de anxietate și depresie. Într-o lucrare separată la care se face referire în noul studiu, cercetătorii au expus peștii zebră la această substanță chimică, constatând că expunerea pe termen lung a determinat peștii să locuiască în zone întunecate din acvariu, un semn comun al unui nivel mai ridicat de anxietate la pești. Peștii zebră au prezentat, de asemenea, o capacitate redusă de a-și explora acvariile și de a socializa, deoarece nu au înotat îndeaproape cu alți pești zebră, chiar dacă se știe că peștii zebră formează bancuri.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI