In articol:
- Contestaţii Definitivat 2022: Când se pot depune contestațiile?
- Calendar Definitivat 2022
- Examenul naţional de definitivare în învăţământ cuprinde:
Contestaţii Definitivat 2022. Concursul de Definitivat este un examen de intrare și avansare în cariera didactică. Acest examenul poate fi susținut de cadrele didactice care au cel puțin un an vechime în învățământ și este obligatoriu pentru obținerea gradelor didactice.
Contestaţii Definitivat 2022: Când se pot depune contestațiile?
Potrivit calendarului Ministerului Educației, primele rezultate la Definitivat 2022 vor fi publicate miercuri, pe 27 iulie, pe platforma definitivat.edu.ro.
Candidații care au susținut proba scrisă în cadrul examenului de Definitivat 2022 și care au fost nemulțumiți de rezultatele afișate în data de 27 iulie. În aceeași zi, candidații pot depune cererile de contestații.
Soluționarea contestațiilor se va face în intervalul 28.07 – 3.08.2022, iar rezultatele finale se vor publica pe 4 august.
Conform metodologiei, pentru a fi declarați promovați la Definitivat 2022, candidații trebuie sa obțină minimum media 8, calculată ca medie ponderată a notelor obținute la toate probele de examen, inclusiv proba scrisă.
Citeste si: Edu.ro Rezultate Definitivat 2022: La ce oră se anunţă notele obţinute de profesori? Ierarhia pe judeţe
Cadrele didactice care vor promova examenul de Definitivat 2022, dobândesc titlul de profesor cu drept de practică în învăţământul preuniversitar.
Calendar Definitivat 2022
27.07 – 28.07.2022 : Înregistrarea contestațiilor
28.07 – 3.08.2022: Soluționarea contestațiilor
4.08.2022: Afișarea rezultatelor finale
4.08 – 9.08.2022: Transmiterea la Ministerul Educației a tabelelor nominale cu rezultatele candidaților promovați
Citeste si: Rezultate contestaţii Titularizare 2022 pe judeţe
Astfel, cadrelor didactice angajate cu contract de muncă pe o perioadă determinată, care au promovat examenul de definitivare în învăţământ, li se poate asigura continuitatea pe postul didactic/catedra ocupat(ă), prin hotărârea consiliului de administraţie din unitatea de învăţământ respectivă, în condiţiile legii.
Candidații care nu promovează examenul de definitivare în învăţământ, în condiţiile prezentului articol, pot fi angajați în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar numai pe perioadă determinată, cu statut de profesor debutant.
Citeste si: Când începe şcoala în septembrie 2022? Noua structură a anului şcolar 2022-2023
Concursul de Definitivat reprezintă un examen de intrare și avansare în cariera didactică. Examenul poate fi susținut de cadrele didactice care au cel puțin un an vechime în învățământ și este obligatoriu pentru obținerea gradelor didactice.
Examenul naţional de definitivare în învăţământ cuprinde:
Etapa I, eliminatorie – realizată de către inspectoratele şcolare în perioada stagiului practic cu durata de un an şcolar şi constând în evaluarea activităţii profesionale la nivelul unităţii de învăţământ, evaluarea portofoliului profesional personal şi în susţinerea a cel puţin două inspecţii la clasă;
Etapa a II-a, finală – realizată la finalizarea stagiului practic cu durata de un an şcolar şi constând într-o examinare scrisă, pe baza unei tematici şi a unei bibliografii aprobate de Ministerul Educaţiei, pentru fiecare specialitate în parte.
Cadrele didactice care promovează examenul de definitivat dobândesc titlul de profesor cu drept de practică în învăţământul preuniversitar.
Citeste si: BAC 2022 sesiunea august-septembrie. Calendarul examenelor