Urzicile se găsesc în aproape toate zonele cultivate sau necultivate din grădini, păduri, izlazuri, prin tufișuri sau pe lângă șanțuri.

Caracteristici urzici

Plantă cunoscută și sub numele urzică  creață și urzică de pădure, este o reprezentantă de seamă a familiei Urticaceae.

O caracteristică a acestei plante este că, la contact direct cu pielea, produce urticarie. Acest

fapt se datorează acidului formic eliberat la contactul cu derma. De aceea recoltarea organelor de urzică trebuie realizată cu mănuși de protecție.

Urzica este o plantă perenă ce dezvoltă în sol o rădăcină puternică. Tulpina, de culoare verde deschis poate atinge 40-50 cm, este acoperită cu peri iritanți.

Frunzele ascuțite spre vârf cresc în perechi opuse și sunt dințate pe margini și au culoare frumoasă verde intens și miros proaspat de primavara.

Frunzele au structuri asemănătoare părului care înțeapă și produc, de asemenea, mâncărime, roșeață și umflături.

Citeste si: Ciorbă de urzici rețetă- Efectele sale sunt uimitoare

Florile sunt mărunte, sunt dioice (dispuse pe plante diferite) și cresc la subsoara frunzelor superioare.

Fructele sunt achene iar semințele nucule persistente.

Recoltarea urzicilor în scop terapeutic se realizează înainte și în timpul înfloririi, din luna mai până târziu în octombrie.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Plantele culese trebuie uscate în straturi fine în încăperi ferite de razele soarelui.

Beneficii urzici

Tratează anemia

Datorită conţinutul crescut de fier şi magneziu, urzicile sunt o terapie excelentă şi ieftină pentru anemie. Celor care suferă de anemie, specialiştii le recomandă o cură cu ceai de urzici timp de o lună de zile. Planta are nu doar proprietăţi antianemice, ci şi hemostatice şi remineralizante.

Citeste si: Sucul de urzică. Beneficiile neștiute pentru organism

Consumul de urzici ajută la întărirea sistemului imunitar.

Scad glicemia şi ameliorează bolile de inimă

Printre afecţiunile pe care consumul de urzici le poate ameliora se numără şi diabetul. Urzicile au proprietatea de a scădea glicemia şi de a preveni diabetul. Medicii le recomandă bolnavilor de diabet să consume suc de urzică proaspătă. Alergiile şi bolile de inimă sunt alte afecţiuni ameliorate de consumul regulat de urzici. Tensiunea arterială şi tahicardiile pot fi ţinute sub control cu ceai sau tinctură de urzică.

Ceaiul sau pasta de urzică, bune pentru artrită sau gută

Urzicile au proprietăţi antiinflamatoare. Medicii recomandă consumul de ceai de urzică persoanelor care suferă de artrită. Frunzele de urzică, fierte şi amestecate sub formă de pastă pot reduce durerile în artrita reumatoidă sau guta, dacă sunt aplicate pe locurile dureroase.

De asemenea, compresele cu ceai de urzici ajută la cicatrizarea rănilor

Ceai tonic

Ceaiul de urzică este considerat tonic, fiind indicat atât femeilor, cât şi bărbaţilor. Potrivit specialiştilor, cu ceai de urzici se creşte concentraţia de testosteron în mod natural şi acest lucru duce la creşterea vitalităţii în cazul bărbaţilor. Ceaiul stimulează lactaţia mamelor şi este recomandat în cazul recuperării energiei după naştere. Ceaiul este recomandat ca tonic femeilor tinere, aflate la începutul menstruţiei, dar şi pentru femeile în vârstă aflate la menopauză

Bune pentru păr

Urzicile sunt recomandate ca tratament împotriva mătreţii şi căderii părului. Aproximativ 1,5 kg de frunze de urzici se pun într-o oală de 5 litri plină cu apă rece şi se fierb. Cu acest amestec specialiştii recomandă spălarea părului de trei ori pe săptămână.

Contraindicații urzici

La femeile însărcinate, urzicile pot provoca avort spontan (urzică determină contracţiile uterului).

Femeile care abia au născut nu trebuie să consume urzici.

Se limitează la minimum folosirea urzicii la bolnavii cu tromboflebită, cu probleme de circulaţie sanguină, în special la vârstnici.

Din cauza acţiunii sale diuretice, consumul prelungit de urzici poate cauza un dezechilibru electrolitic; prin urmare, cei care consumă în mod repetat urzică trebuie să aibă grijă ca în dieta lor zilnică să introducă suficient potasiu.

Citeste si: VIDEO- Urzici, leurdă și tofu- chefi-ii ne învață rețete noi de post

Se cere opinia medicului specialist despre folosirea sucului şi preparatelor diuretice cu urzică în cazuri de procese inflamatorii acute renale şi la ficat, în insuficiență acută renală sau cardiacă.

Proprietăți medicinale

Frunzele sunt bogate în vitamina C, vitamina K, vitamina A si vitamine din grupul B-urilor.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Au conținut foarte ridicat de fier, calciu, magneziu și fosfor.

În compoziția acestora se mai găsesc cantități  importante de mucilagii, substante flavonoide, uleiuri esențiale, acid acetic si acid formic.

Elementele complexe ce se regăsesc în frunzele și florile plantei oferă plantei proprietăți diuretice, depurative, hemostatice, emoliente si antiseptice deosebite.

Preparatele terapeutice cu urzică au și proprietati cicatrizante, laxative, stimultoare asupra secrețiilor biliare si hipoglicemice.

Curele cu urzica pot trata o gamă variată de afecțiuni.

Citeste si: Adevărul despre leurdă, planta care a invadat pieţele


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si