„Contrar percepţiei publice că se exportă foarte mult buştean, lumea mereu ne întreabă de ce nu oprim exporturile de buştean, noi de fapt importăm de trei ori mai mult buştean decât exportăm. În România se exploatează 20 de milioane de metri cubi de lemn pe an, dintre care numai 400.000 de metri cub, deci 2%, merg la export, de trei ori mai mult se importă”, a declarat Cristiana Paşca-Palmer, la Digi 24.

Ministrul a mai precizat ca trebuie sa fin foarte atenti la termenul de defrisare.

Ea a explicat ca defrisarile au avut loc in urma cu multi ani, iar acum fenomenul este diminuat, iar padurile se regenereaza. Ea a admis totusi ca in continuare taierile ilegale de copaci au loc in volum destul de mare.

Trebuie să fim puţin atenţi la cuvântul defrişări. Pentru că acest cuvânt înseamnă tăierea completă a unei păduri. Acest lucru s-a întâmplat, din păcate, în România excesiv după ce pădurea a fost retrocedată. Fenomenul de defrişare este foarte mult diminuat în această perioadă şi aş putea să spun că anul acesta nu s-a întâmplat o astfel de defrişare. În schimb, se taie în continuare ilegal, dar se taie altfel, un pic mai sofisticat, să spunem. Un copac aici, un copac dincolo...Per total volumul este mare, însă nu se mai rade tot. Când nu razi tot, măcar laşi un pic de posibilitate pădurii să se regenereze.
Pentru că pădurea se regenerează natural”,
a spus Cristiana Paşca-Palmer.

Întrebată ce soluţii sunt pentru a contracara acest fenomen, ministrul a răspuns că „este o problemă complexă".

Cristiana Paşca-Palmer a adăugat că oprirea tăierilor ilegale nu se poate face într-o perioadă scurtă, într-un an, „mai ales când sistemul funcţionează de aşa de mulţi ani".

„Cred că putem diminua fenomenul de tăieri ilegale prin măsurile luate, inclusiv prin aplicaţia Inspectorul pădurii şi prin legislaţia pe care o avem în vedere pentru anul în curs.
Sunt 20.000 de descărcări ale aplicaţiei într-o săptămână de la lansare. Am observat că dintre toate sectoarele pe care le gestionez ca ministru, în România, pentru cetăţeni, pădurile au cea mai mare sensibilitate
", a declarat Cristiana Paşca-Palmer la Digi24.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si