In articol:
La marginea drumului, în comuna dâmbovițeană Lungulețu, îi găsim, așteptând, pe acești doi producători. Ceapa, cartofii și castraveții sunt cultivați cu mâna lor. Au muncit luni bune, dar nu prea vine nimeni să cumpere.
Preferă să li se strice legumele, decât să le ducă la cooperativă
Legumele ajung să putrezească sub privirile lor neputincioase. Ar putea vinde marfa într-un supermarket dacă ar intra într-o cooperativă.
Vânzările sunt mici în piețe. Studiile arată că 80 la sută dintre clienți se aprovizionează din supermarket-uri. Producătorii locali care s-au asociat au avut mai multe șanse să ajungă pe rafturile marilor magazine.
Ionuț Dumitru, împreună cu alți zeci de fermieri din comuna Băleni, au bătut palma în urmă cu 7 ani.
Supermarket-urile au nevoie de un flux constant de fructe și legume, lucru imposibil pentru micii fermieri.
„Am încercat să-i împreunăm, să-și facă o asociație să și facă o cooperativă.
Într-un lanț de magazine din țara noastră sunt livrate săptămânal două tone de fructe și legume. Majoritatea furnizorilor sunt cooperative.