Judecatorul de drepturi si libertati de la Tribunalul Mures a admis arestarea preventiva doar in cazul lui Iosif Bako, ceilalti patru fiind pusi in libertate. Deczia nu este definitiva si poate fi contestata la Curtea de Apel Mures, scrie Adevarul.ro

Mai multi copii erau tinuti ca sclavi in curtea unor camatari, din Targu Mures, cu acordul parintilor, in contul unor datorii. Imaginile ingrozitoare cu micuti de 5 sau 6 ani muncind in contul imprumuturilor facute de cei care le-au dat viata i-au socat pana si pe anchetatori.

in acest caz, procurorii  Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Targu Mures au anuntat ca au retinut, pentru 24 de ore,  trei camatari -  Jozsef Bako, Klara Bako, Iosif Bako, dar si doi parinti care si-au amanetat copiii in contul unor imprumuturi- Bela Grito si Eugen Paradicza. De asemenea, sotia unuia dintre camatari- Cornelia Bako si mama unora dintre copii- Agneta Paradicza, sunt cercetate sub control judiciar. Toti sunt acuzati de trafic de minori si lipsire de libertate.

Procurorii DIICOT au dezvaluit ca, incepand cu anul 2013, cei din familia Bako Iosif, Cornelia, Jozsef si Klara au dezvoltat un sistem de obtinere ilicita a unor sume importante de bani, Acestia au obligat mai multe persoane din comunitatea rroma sa le ofere imputernicire pentru a ridica alocatiile de stat pentru copii minori si ajutoarele sociale primite de catre acestia, totul in numele recuperarii unor pretinse datorii.

 

in urma cercetarilor efectuate, pana in prezent, a rezultat ca cei din familia Bako acordau imprumuturi cu dobanda extrem de mare, respectiv 100% pe luna, imprumuturi pe care familiile sarace, care se bazau exclusiv pe alocatiile de stat primite pentru copii minori si pe ajutoarele sociale, nu le puteau achita.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”- wowbiz.ro

Pentru recuperarea datoriilor, cei patru membri ai familiei Bako ii obligau pe parintii datornici sa le cedeze drepturile de a ridica alocatiile de stat primite pentru copiii si ajutoarele sociale, iar pentru acest lucru nu se dadeau in laturi sa ii bata si sa ii lase pe parinti fara banii de trai. in cazul in care nici aceste sume de bani nu erau considerate indestulatoare de catre camatari, ii obliga pe copiii datornicilor sa traiasca si sa munceasca, efectiv, in gospodariile infractorilor,  pana la momentul in care camatarii considerau stinse datoriile parintilor acestora.

Intrucat barbatii Iosif si Jozsef  Bako sunt analfabeti, acestia au fost sprijiniti de catre  nevestele lor, Klara si Cornelia Bako, care stiau sa scrie si sa citeasca, putand astfel sa indeplineasca formalitatile necesare imputernicirii sotilor lor, de a ridica sumele de bani reprezentand alocatiile de stat sau ajutoarele sociale obtinute de datornici sau de a folosi cardurile bancare la bancomatele unitatilor bancare unde erau virate respectivele alocatii.

In urma cercetarilor efectuate in acest caz de o cruzime rar intalnita a rezultat faptul ca membrii familiei Bako au impus parintilor copiilor sa accepte ca minori  cu varste foarte fragede, de  5-6 ani,  sa munceasca in gospodaria lor, prin supunerea  la  munci deosebit de grele, respectiv, ingrijirea unui numar mare de animale. “Exploatarea minorilor a avut efecte negative si asupra dezvoltarii psihice a copiilor care, odata ajunsi in gospodariile celor patru inculpati, au fost impiedicati sa mai urmeze cursurile scolare, fiind astfel afectata dezvoltarea  intelectuala a acestora”, se arata

in comunicatul DIICOT.

Anchetatorii au stabilit ca parintii Bela Grito si sotii  Agneta si Eugen Paradicza au acceptat propunerea camatarilor din familia Bako de a-si achita datoriile, prin predarea propriilor copii minori, in scopul de a fi aserviti inculpatilor, pana la data stingerii datoriilor respective.

Cu ocazia perchezitiilor efectuate, luni, la domiciliile fratilor Jozsef Bako si Iosif Bako au fost identificati trei copii, cu varste cuprinse  intre 11 ani si 16 ani, dar  si o fratele celor trei micuti, in varsta de 19 ani.

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Totodata, in urma celor doua perchezitii efectuate au fost ridicate carduri bancare, suma de 60.700 de lei, cupoane emise de Agentia Judeteana de Prestatii Sociale pe numele mai multor minori ce nu fac parte din familia inculpatilor, procuri speciale prin care inculpatii erau autorizati sa ridice sumele de bani reprezentand  alocatiile sociale ale acelor minori, contracte de imprumut, contracte de vanzare – cumparare, diferite inscrisuri continand inscriptii privitoare la datorii.

Marti,  cei trei camatari retinuti -  Jozsef Bako, Klara Bako, Iosif Bako, dar si cei doi parinti care si-au amanetat copiii in contul unor imprumuturi- Bela Grito si Eugen Paradicza au fost prezentati Tribunalului Mures cu propunere de arestare preventiva pentru o perioada de 30 de zile.

Actiunea a fost efectuata impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul B.C.C.O. Tg. Mures.

Perchezitiile au fost efectuate cu sprijinul ofiterilor de politie judiciara din cadrul I.P.J Mures si Gruparea Mobila de Jandarmi „Regele Ferdinand”- Sangeorgiu de Mures.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si