Profesorul doctor Horatiu Suciu a efectuat operatia care a durat aproximativ noua ore, iar inima a inceput sa bata imediat cum a fost transplantata in pieptul micutului. Profesorul Suciu este forte recunoscator parintilor care au fost de acord sa fie prelevate organele fiului lor, pe care l-au pierdut intr-un cumplit accident de masina.
„Am reusit sa efectuam un transplant cardiac la un copil de 15 ani din judetul Caras Severin, un copil care inca din copilaria mica a fost operat intr-un alt centru cu probleme cardio-vasculare si care pe parcurs a dezvoltat insuficienta cardiaca.
De ceva mai mult de un an este pe lista noastra de transplant cu acest diagnostic de insuficienta cardiaca in stadiu ireductibil si suntem foarte bucurosi ca am reusit sa efectuam aceasta interventie. Din pacate, donatorii la aceasta grupa de varsta sunt foarte rari. As vrea sa subliniez o apreciere a gestului nobil al familiei apartinatoare care a fost de acord sa doneze si prin acest gest sa salveze alti trei, patru sau cinci copii”, a declarat Horatiu Suciu.
Operatia a inceput marti la ora 17.00, cordul a ajuns la ora 19.00 cu un elicopter SMURD dupa ce a fost prelevat de la un copil din Oradea, si s-a incheiat miercuri in jurul orei 2.00.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
„ Cordul a venit de la Oradea, a fost preluat de o echipa din clinica noastra, a ajuns pe calea aerului cu un elicopter SMURD. Am primit un cord foarte bun de la un baiat de 14 ani, victima a unui accident rutier.
Operatia a inceput la ora 17.00, cordul a ajuns in jurul orei 19.00, a fost a doua interventie la copil, putin mai delicata, dar a decurs fara incidente”, a mai spus Suciu.
Seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara a precizat ca transplantul de organe la copii este foarte rar, ultimul astfel de caz fiind in anul 2011. „Este primul transplant la copii dupa o perioada foarte lunga.
In 2011, am facut un transplant la o fetita de 3 ani, de atunci nu imi aduc aminte sa fi fost inca un copil donator”, a afirmat medicul.
Andreea, tanara de 18 ani care a mancat ciuperci otravitoare si care a suferit transplantul de ficat la Spitalul Fundeni din Capitala se simte deja mai bine. Desi operatia a fost extrem de complexa si a durat 12 ore, medicii spun ca este o reusita si o supravegheaza pe fata, avand in vedere patologia ei.
Si ea a fost recunoscatoare pentru noua sansa la viata pe care a primit-o. Fata se afla in continuare internata la Sectia de Terapie Intensiva de la Spitalul Fundeni.
sursa: punctul.ro