Coreea de Nord a tras peste 200 de cartușe de artilerie în largul coastei sale de vest, lângă insulele Baengnyeong și Yeonpyeong din Coreea de Sud, au anunțat vineri autoritățile sud-coreene citate de CNN.

Citește și: Un fotbalist renumit din Coreea de Nord a dispărut fără urmă timp de trei ani, dar acum a reapărut într-un mod neașteptat

Loviturile de artilerie au căzut în zona tampon, la limita nordică, între orele 9 și 11 dimineața, au declarat șefii de stat major din Coreea de Sud (JCS).

Potrivit primelor informații de la Seul, nu au fost făcute daune materiale sau victime printre civili sau militari.

Coreea de Sud a evacuat mai multe insule

Guvernul din Coreea de Sud a ordonat evacuarea locuitorilor de pe două insule situate în apropiere de Coreea de Nord, informează presa internațională.

Locuitorilor acestor două insule frontaliere sud-coreene, situate în Marea Galbenă, li s-a cerut să evacueze, potrivit unor responsabili locali.

Autorităţile insulei Yeonpyeong au declarat pentru AFP că ordinul de evacuare a fost emis cu titlul de "măsură preventivă".

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

"Facem anunţuri de evacuare în acest moment", a afirmat la rândul său un responsabil al districtului insulei Baengnyeong, adăugând că este la curent cu viitoarea efectuare a unui exerciţiu naval de către armata sud-coreeană.

Un nou act de provocare al regimului de la Phenian

În urma tirurilor de artilerie ale Phenianului, Coreea de Sud a denunţat un "act de provocare" şi a cerut ţării vecine să pună capăt acestor acţiuni, atenţionând că va răspunde prin măsuri "corespunzătoare".

Coreea de Nord a reluat tragerea de artilerie în zona tampon după ce a anulat un acord militar intercoreean în noiembrie anul trecut.

Coreea de Nord a tras anterior mai multe runde de artilerie în zonele tampon maritime la sfârșitul anului 2022.

Insula Yeonpyeong se află în largul coastei de nord-vest a Coreei de Sud, chiar lângă granița cu vecinul său nordic- și a fost un motiv de aprindere a tensiunilor între cele două părți.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

În noiembrie 2010, în urma exercițiilor militare de coastă efectuate de Coreea de Sud, Phenianul a lansat un atac asupra insulei, ucigând doi marini și doi civili. A provocat o evacuare la nivel de insulă, iar forțele sud-coreene au întors focul.

Ciocnirea a fost una dintre cele mai grave izbucniri de violență din ultimii ani; la acea vreme, secretarul general al Națiunilor Unite a numit atacul Coreei de Nord „unul dintre cele mai grave incidente de la sfârșitul războiului din Coreea”.

Din punct de vedere tehnic, războiul dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud nu s-a încheiat oficial niciodată; un armistițiu a oprit ostilitățile în 1953 – dar nu a existat niciodată un tratat de pace.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si