Kim Sang-duk, cunoscut de asemenea si ca Tony Kim, a fost retinut pe 22 aprilie, pe aeroportul din Phenian, pentru ca a "comis actiuni criminale ostile vizand sa rastoarne RPDC" (Republica Populara si Democratica Coreea), potrivit agentiei oficiale de presa nord-coreene KCNA.

"Kim este de-acum detinut de serviciile judiciare competente care ancheteaza cu privire la crimele sale", adauga agentia.

Kim Sang-duk este al treilea cetatean american detinut in Coreea de Nord.

Universitatea pentru stiinte si Tehnologie a capitalei (USTP) nord-coreene a anuntat ca el a fost arestat in momentul in care se pregatea sa paraseasca tara, dupa ce a predat timp de mai multe saptamani in aceasta institutie.

Ambasadoarea americana la ONU Nikki Haley a denuntat aceasta arestare drept o incercare a regimului lui Kim Jong-un de a utiliza un american ca mijloc de presiune, in contextul in care tensiunile sunt tot mai puternice intre Coreea de Nord si comunitatea internationala, din cauza programelor nuclear si balistic ale Phenianului.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”- wowbiz.ro

" Ne confruntam cu un lider care gesticuleaza", a declarat ea saptamana trecuta, intr-un interviu pentru postul CBS." El incearca sa arate poporului sau ca are putere fie prin retorica sa, fie prin actiunile sale".

Haley preciza ca Washingtonul incerca sa adune informatii despre aceasta arestare.

Universitatea USTP, fondata de evanghelisti crestini straini, si-a deschis portile in 2010 si are un anumit numar de profesori americani. Studentii sunt in general copiii elitei.

Kim este un fost profesor de la Universitatea pentru stiinte si Tehnologie din Yanbian, in China, apropiata de frontiera cu Coreea de Nord. Potrivit site-ului universitatii chineze, el preda contabilitate.

Potrivit agentiei sud-coreene Yonhap, Kim are 55 de ani si participa la programe de ajutorare a copiilor in zone rurale din Coreea de Nord.

Alti doi americani au fost deja retinuti in Coreea de Nord in contextul relatiilor glaciale cu Statele Unite.

Otto Warmbier, un student in varsta de 21 de ani, a fost condamnat la 15 ani de munca fortata pentru ca a furat material de propaganda.

Kim Dong-chul, un pastor americano-coreean, este incarcerat pentru spionaj.
 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si