Viitorul acestui complex nuclear, unde funcţionează un reactor nuclear de cinci megawaţi, a fost unul dintre punctele de divergenţă din timpul summitului din 2019, de la Hanoi, dintre liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele american de la acea vreme, republicanul Donald Trump, care s-a soldat cu un eşec.

Coreea de Nord avansează lucrările la principalul complex nuclear

"A fost instalat acoperişul unei clădiri-anexă a Facilităţii pentru îmbogăţirea (materialului nuclear) prin centrifugare, astfel că anexa este aproape finalizată pe exterior.

În apropiere de reactorul cu apă uşoară am observat că noua clădire a cărei construcţie a început în aprilie 2021 a fost finalizată şi au început lucrări de construcţie la două clădiri adiacente", a notat Grossi într-o declaraţie în cadrul reuniunii trimestriale de vară a Consiliului guvernatorilor AIEA.

Citeste si: Vladimir Putin ar putea fi asasinat în secret. Cine plănuiește să-l omoare pe liderul rus și care este povestea de acoperire

Coreea de Nord a propus atunci destructurarea unei părţi din complexul Yongbyon, dar nu şi a altor infrastructuri de producţie nucleară, în schimbul ridicării "parţiale" a sancţiunilor economice. Această ofertă a fost respinsă de Washington şi de atunci negocierile dintre cele două ţări se află într-un punct mort.

Phenianul ar putea pregăti un nou test nuclear

"Am observat indicii privind redeschiderea unuia din punctele de acces la situl de teste nucleare de la Punggye-ri, posibil ca pregătire pentru un test nuclear", a afirmat Grossi, citat de EFE.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Coreea de Nord a efectuat până în prezent şase teste nucleare, primul în 2006 şi cel mai recent în 2017.

Citeste si: Ucraina confirmă moartea unui general separatist rus

Regimul nord-coreean este vizat de numeroase sancţiuni internaţionale pentru programele sale militare, în special nucleare, interzise şi care au progresat considerabil în timpul regimului lui Kim Jong Un. Experţii AIEA au fost expulzaţi din Coreea de Nord în 2009 şi de atunci agenţia supraveghează din străinătate activităţile Coreei de Nord.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si