Analiștii se așteaptă ca viitorul președinte al Coreei de Sud, Yoon Suk-yeol, să se concentreze pe politica externă, deși acesta se confruntă cu provocări și pe plan intern. Relațiile cu Coreea de Nord, SUA și China vor fi de o importanță deosebită, potrivit Tom Rafferty, director regional pentru Asia la The Economist Intelligence Unit.

Citeste si: Marea Britanie spune că Rusia a confirmat că folosește arme termobarice în Ucraina

Yoon Suk-yeol a anunțat deja că va urmări relații mai strânse cu SUA, ceea ce ar putea include cumpărarea unui alt sistem de apărare antirachetă THAAD ca contramăsuri împotriva Coreei de Nord, potrivit CNBC.com.

Victorie la diferență mică pentru Yoon Suk-yeol

Conservatorul Yoon Suk-yeol, din partea Partidului Puterii Populare, a fost ales preşedinte al Coreei de Sud, la diferenţă mică faţă de candidatul din partea Partidul Democrat, aflat în prezent la putere, Lee Jae-myung, a anunţat joi (ora locală) agenţia de presă Yonhap.

Citeste si: A murit omul cu inimă de porc

Yoon a câştigat cu 48,59% din voturi, faţă de 47,79% pentru Lee, potrivit Yonhap, după numărarea a 98% din buletinele de vot.

Campania electorală neobişnuit de acerbă a fost marcată de scandaluri şi calomnii, dar mizele politice sunt mari pentru această ţară de 52 de milioane de locuitori, potrivit Agerpres.

Citeste si: Imnul Ucrainei a fost interpretat în centrul Kievului, în timp ce rușii înaintau spre Capitală

Aproximativ 77% dintre cei 44 de milioane de alegători cu drept de vot din Coreea de Sud au votat miercuri într-un singur tur pentru a-l alege din zece candidaţi pe liderul unei naţiuni al cărei statut global este în creştere, chiar dacă a fost afectată de diviziuni de gen şi între generaţii.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Doctorii au descoperit un bărbat cu trei penisuri. Este primul caz de acest fel din lume care a putut fi studiat- antena3.ro

Citeste si: Arma teribilă testată cu succes de Franța. Va avea misiunea de a-i elimina pe luptătorii lui Putin aflați în Ucraina- wowbiz.ro

Cine este Yoon Suk-yeol, noul președinte din Coreea de Sud  

Noul președinte Yoon Suk-yeol a fost procuror general în Coreea de Sud, dar are o experiență politică limitată.

Câştigătorul trebuie să facă faţă provocărilor, inclusiv celui mai grav val de infecţii COVID-19 din Coreea de Sud (peste 300.000 de cazuri zilnice), inegalităţii tot mai mari şi creşterii preţurilor la locuinţe, în timp ce va trebui să facă faţă şi rivalităţii tot mai tensionate dintre China şi Statele Unite.

Citeste si: Moartea cumplită a unui adolescent de 16 ani. El a murit alături de familia sa după ce o bombă rusească a căzut pe casa lor

De asemenea, alegătorii doresc ca noul preşedinte să elimine corupţia şi să continue negocierile pentru a reduce ambiţiile nucleare ale Coreei de Nord.

Noul şef al statului îi va urma preşedintelui în exerciţiu Moon Jae-in, care nu a putut candida pentru un alt mandat de cinci ani.

Lucruri mai puțin cunoscute despre Yoon Suk-yeol 

Proclamându-se un pasionat fan al baseballului, președintele ales Yoon Suk-yeol obișnuia să viziteze frecvent stadioane de baseball împreună cu colegii când lucra ca procuror local în Daejeon, Daegu și Gwangju.

Clubul său preferat este Doosan Bears, o echipă de baseball profesionistă din Coreea de Sud și membru al Ligii KBO cu sediul în Seul, potrivit Korea Herald.

Noul președinte din Coreea de Sud, un pasionat al baseball-ului

Citeste si: Statul român oferă suma de 700 de lei pentru femei! Care sunt criteriile necesare?- kfetele.ro

Citeste si: Bianca Drăgușanu, reacție după ce a fost acuzată că a circulat pe contrasens. Imaginile au devenit virale- radioimpuls.ro

Citeste si: După două ierni călduroase, Europa trebuie să se pregătească pentru temperaturi scăzute. Cum ar putea La Nina să crească prețurile- antena3.ro

Yoon, care a fost procuror pe viață înainte de a intra în politică în martie trecut, a promovat examenul judiciar național abia la a noua încercare, în 1991, la vârsta de 30 de ani.

Practic, noul președinte și-a petrecut aproape 20 de ani pregătindu-se pentru examenul de barou, eșecurile repetate ale lui sale fiind adesea atacate de adversarii politici. Dar el spune că a învățat cum să aibă răbdare în această perioadă a vieții sale.

Noul președinte a folosit lovitura de uppercut din box ca semnătură electorală în alegerile prezidențiale. Gestul a devenit viral online și a generat un val de meme cu reacție.

Unii comentatori politici au spus că gestul de uppercut a fost conceput pentru a se rupe de o imagine de autoritate și pentru a-și exprima încrederea în timpul campaniilor electorale. Alții l-au văzut ca pe un gest menit să dea un pumn administrației în exercițiu și partidului de guvernământ. Ceea ce a și reușit.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si