Considerat la început drept un virus respirator obişnuit, SARS- CoV- 2 s-a dovedit mult mai periculos decât fusese estimat iniţial de specialişti, mai ales pentru pacienţii care suferă de boli cronice. Acum, COVID-19 are peste 30 de simptome identificate şi încă multe secrete. 

Nu absența mirosului sau a gustului este simptomul cel mai neobișnuit al noului coronavirus, nici apariția unor pete cutanate. Medicii avertizează că sughițul persistent ar putea fi un nou simptom Covid-19: descoperirea vine după ce un bărbat din SUA, care s-a dovedit pozitiv pentru Covid-19, a avut un sughiț persistent,

deși nu a avut alte semne ale bolii, potrivit NZ Herald

Citeste si: Un nou prag depășit de pandemie. Peste 20 de milioane de infectări cu coronavirus

Ce secrete mai ascunde noul virus

University of California San Francisco (SUA) a publicat un articol intitulat „Noi am crezut că era doar un virus respirator. Ne-am înşelat”, care arată cum au evoluat informaţiile despre infecţia cu SARS – CoV – 2. Când noul coronavirus şi-a făcut apariţia în SUA, medicii căutau trei simptome: febră, tuse şi respiraţie scurtă.

Citeste si: Soluția simplă prin care putem reduce numărul cazurilor de coronavirus. Medic celebru: „Ce trebuie să înțelegem noi”

Pe măsură ce numărul de infectări a crescut, lista simptomelor s-a tot lungit. Unii pacienţi au experimentat pierderea mirosului şi a gustului. Alţii s-au trezit cu greaţă şi diaree, cu ficatul şi rinichii distruşi, potrivit click.ro.

Durerile de cap, erupţiile cutanate, umflăturile şi infarctele au completat lista, în timp ce alte persoane infectate nu aveau simptome.

Definiția de caz pentru coronavirus, modificată de INSP

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a actualizat definiţiile de caz pentru Sindromul respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19).

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare- wowbiz.ro

Citeste si: Avertismentul medicilor: NU mai mâncaţi pepene roşu dacă suferiţi de aceste boli!

Potrivit INSP, caz suspect este orice persoană cu infecţie respiratorie acută (debut brusc cu cel puţin unul din următoarele simptome: tuse, febră, dificultate în respiraţie (scurtarea respiraţiei) sau orice persoană cu pneumonie, bronhopneumonie+/- pleurezie, dar şi orice persoană cu infecţie respiratorie acută severă (SARI) (febră sau istoric de febră şi tuse şi dificultate în respiraţie (scurtarea respiraţiei) şi care necesită spitalizare peste noapte).

Citeste si: Apple pregăteşte o schimbare majoră pentru utilizatorii de iPhone

Pentru copiii cu vârsta până la 16 ani care prezintă manifestări gastro-intestinale (vărsături, diaree) neasociate cu alimentaţia, se poate suspecta infecţia cu SARS-CoV-2.

Caz COVID-19 comunitar este definit prin simptome prezente la internare sau debut în primele 48 de ore după internare, plus debut în zilele 3-7 după internare şi o suspiciune puternică de transmitere comunitară (apartenenţa la un focar de cazuri comunitare).

Citeste si: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”- kfetele.ro

Citeste si: Drama neștiută a actriței Ileanei Stana Ionescu! Coșmarul casei din Pipera: ”Au furat și au plecat”- radioimpuls.ro

Citeste si: O angajată a Ministerului Sănătăţii, depistată cu coronavirus

Deces la pacient confirmat cu COVID-19

Decesul cu COVID-19 este definit ca decesul survenit la un pacient confirmat cu COVID-19, cu excepţia situaţiilor în care există o altă cauză clară de deces care nu poate fi în relaţie cu COVID-19- traumatism, hemoragie acută majoră etc- şi la care nu a existat o perioadă de recuperare completă între boală şi momentul decesului.

Citeste si: Prognoza meteo. Cum va fi vremea în următoarea perioadă

Decesul la un pacient confirmat cu COVID-19 nu poate fi atribuit unei boli pre-existente- cancer, afecţiuni hematologice etc.- şi COVID-19 trebuie raportată ca şi cauză a decesului, independent de condiţiile medicale preexistente care se suspectează că au favorizat evoluţia severă a COVID-19.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si