ONU: Pandemia ar putea amenința furnizarea de alimente la nivel mondial
Deoarece noua pandemie de coronavirus închide întreprinderile la nivel mondial și trimite țările în blocaj, perturbările amenință să taie lanțurile de aprovizionare și să crească insecuritatea alimentară.
„Rafturile supermarketurilor rămân pline deocamdată”, a anunțat Organizația Națiunilor Unite pentru Alimetație și Agricultură într-un raport lansat la sfârșitul lunii trecute.
„Dar o criză pandemică prelungită ar putea pune rapid presiune pe lanțurile de aprovizionare cu alimente, o rețea complexă de interacțiuni care implică fermieri, firme agricole, fabrici de procesare, transport maritim, comercianți și multe altele”.
Pentru moment problema nu este însă lipsa de alimente, ci, mai degrabă, problema o reprezintă măsurile drastice impuse peste tot pe glob ca răspuns la coronavirus.
Închiderea frontiereleor, restricțiile de circulației și întreruperile din industria de transport și aviație au îngreunat continuarea producției și a transportului de produse alimentare la nivel internațional. Acest lucru plasează țările cu puține surse alternative de alimente pe scara riscului ridicat.
Companiile aeriene au lăsat la sol mii de avioane, iar porturile au lăsat închise containere cu alimente, medicamente și alte produse.
Instabilitatea intensificată în aprovizionarea cu alimente la nivel mondial va afecta majoritatea statelor sărace, a avertizat Comitetul ONU pentru Securitatea Alimentară Mondială.
Chiar și companiile și organizațiile private au solicitat măsuri imediate pentru a face față viitoarei catastrofe alimentare.
„Guvernele, întreprinderile, societatea civilă și agențiile interaționale trebuie să ia măsuri urgente și coordonate pentru a împiedica transformarea pandemiei COVID într-o criză alimentară și umanitară globală”, au precizat, într-o scrisoare deschisă, oamenii de știință, politicieni și companii, potrivit CNN.
Ce se poate face
ONU solicită acum țărilor afectate să pună la în aplicare măsuri de urgență pe plan intern, precum și să lucreze la nivel global pentru a proteja aprovizionarea cu alimente.
Guvernele își pot proteșa cetățenii prin mobilizarea băncilor de produse alimentare, oferind transferuri de numerar pentru gospodăriile vulnerabile, instituind rezerve de grană de urgență și luând măsuri pentru a proteja lucrătorii agricoli.
Cooperarea internațională și comerțul global deschis sunt, de asemnea, puncte cheie.
GUvernele ar trebui să elimine restricțiile de export și tarifele la import în același timp, se mai arată în raport.
Țările mai sărace care nu își pot permite pachete de stimulare și salvare agricolă ar trebui să solicite finanțare internațională.